Hlavní obsah

Nechte hortenzie na Velikonoce znovu rozkvést

Právo, Adéla Mclintock

O Velikonocích se říká, že jsou to svátky vzývající nový život. Tak proč ho nevdechnout odkvetlým květům hortenzií, které jsme z keřů ostříhali v předjaří? Znovu zkrásní díky pastelovým barvám ve spreji a s trochou šikovnosti a fantazie se promění v originální slavnostní dekorace. Nechte se inspirovat!

Foto: Adéla Mclintock, Právo

To, že jsou Velikonoce, by mělo být vidět především na stole. Zkrášlují ho kalíšky s bohatě načančanou hortenzií.

Článek

Nesejde na tom, jestli jsme suchá květenství uštípli z keře hortenzie latnaté (Hydrangea paniculata), velkolisté (H. macrophylla) či stromečkovité (H. arborescens).

Důležité je, aby byla pěkně hustá, skládala se nikoli z nicotných plodných, nýbrž z velkých sterilních květů a tvarem připomínala nafouknutý balonek.

Ani ten, kdo hortenzie v zahradě nepěstuje nebo květenství už zkompostoval, nepřijde zkrátka! Jen místo sušených květů použije čerstvé z hrnkovaných rostlin, které jsou nyní všude k dostání.

Velikonoční věnec

Věděli jste, že podle čínského učení feng-šuej věnec napomáhá proudění pozitivní energie v domě? Zavěšený na dveřích nebo za oknem svátečně naladí nás i kolemjdoucí, kteří ho zahlédnou z ulice.

Foto: Adéla Mclintock, Právo
Foto: Adéla Mclintock, Právo

Detail věnce prozrazuje rozmístění jednotlivých květenství, která jsou zapíchaná v korpusu ze šedé aranžovací hmoty.

Základem je plastový korpus vyplněný šedou aranžovací hmotou (Oasis Dry) pro suché rostliny. Pro zavěšení použijeme drátek nebo šňůrku. Vybereme květenství zhruba stejné velikosti. Na věnec o průměru 40 cm jich spotřebujeme nejmíň dvacet.

Stonky zkrátíme na délku 6 cm a mírně zešikma je zapichujeme do pěnové hmoty vedle sebe. Začneme vnitřním okruhem, přičemž vrcholky květenství natáčíme směrem k sobě. Pak vytvoříme okruh po obvodu věnce s květenstvími směřujícími ven.

Věnec přestříkáme sprejem a po dokonalém oschnutí do něj vlepíme ozdůbky a převážeme ho saténovou stuhou.

Zavěšeno ve vzduchu

Květinové koule levitující ve výšce očí zaručeně nikdo nepřehlédne. Rozkvetou díky nim zdi, okna i lustry. Můžeme je spustit od stropu, z police, parádu nadělají i podél větví ve váze na stolku.

Květenství hortenzií jsou víceméně půlkulatá. Abychom získali dokonalou kouli, potřebujeme na každou z nich dvě květenství.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Zeď jarně rozkvetla díky květinovým koulím. Vázičky s živými květy prvosenek stejné barvy jsou třešničkou na dortu.

Půlky přiklopíme plošší stranou k sobě a opatrně je spojíme tenkým vázacím drátkem, na jehož konci, vyvedeném ze středu koule, umotáme smyčku.

Hrbolky a jiné nerovnosti upravíme nůžkami. Aranžmá přestříkáme ze všech stran barvou a necháme ji oschnout.

Smyčkou z drátku protáhneme stuhu k zavěšení. Květinové koule můžeme vyvěsit samostatně, nebo z nich vytvořit girlandu.

Hnízdo trochu jinak

Dekorativní hnízdo se stane atrakcí květinového zátiší doma i venku na terase, ať už do něj usadíme snůšku vajec, vázu vrbových proutků, či květináč jarních kytiček ze zahrady nebo od květináře.

Kostku šedé aranžovací hmoty seřízneme na požadovanou výšku a kolem dokola do ní opatrně zastrkáváme květenství s delšími stonky.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

V útulném hnízdě si hoví stylový keramický květináč osázený něžnými květy violek rohatých.

Po obarvení sprejem do středu hnízda postavíme zvolenou dekoraci, třeba květináč s něžnými violkami. Hodí se i prvosenky, modřence, sedmikrásky.

Případné mezery vyplníme senem, mechem či pírky. Věnec stočený z travních stébel nebo březových ratolestí celek stylově orámuje.

Kraslicový stromek

Proč malovanými vajíčky zdobit jen živé stromky v předzahrádce? I za tím se sušenou korunkou se každý s chutí otočí. Doma může vítat hosty hned v zádveří.

Vybereme vhodnou nádobu a zatlačíme do ní aranžovací hmotu. Bude-li stát na verandě, vyplníme ji pískem nebo štěrkem, aby se ve větru nepřevrhla.

Z opadavého keře (dřínu, vrby, lísky) uřízneme silný výhon v požadované délce. Jsou-li moc slabé, spleteme jich několik dohromady, aby vznikl pevný kmínek. Skvěle poslouží i pomlázka.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Stromky na kmínku zaujmou velikostí i tvarem. Když vajíčka později nahradíme jinými sezonními dekoracemi, budou nám dělat radost celý rok.

Jeden konec kmínku zabodneme do nádoby, na druhý nasadíme kouli z šedé hmoty oasis. K dostání je hotová v několika velikostech, ale snadno ji vyřežeme i z kvádrové tvarovky.

Do koule postupně ze všech stran zapichujeme květenství s dostatečně dlouhými stonky, dokud nevznikne bohatá korunka bez mezer.

Nádoby obalíme alobalem a celý stromek přestříkáme barvou. Necháme oschnout.

Mezitím vyrobíme dekorativní mašli z listů pampasu nebo jiné okrasné trávy a k vyfouknutým malovaným vajíčkům přilepíme mašličky s poutky, které navěsíme na silnější drátek dlouhý asi 12 cm.

Nakonec do korunky zapícháme drátky se zavěšenými kraslicemi a ke kmínku přivážeme mašli z trávy. Aranžovací hmotu v nádobách schováme pod vrstvu mechu nebo výhony břečťanu.

V kalíšku na vajíčka

Když hortenzie místo do vázy šoupneme do kalíšků, získáme půvabnou dekoraci slavnostně prostřené tabule. Když je dozdobíme motýlky a vajíčky z čokolády, neujdou pozornosti ani nejmenších stolovníků.

Maminka dětem vymyslela jako zábavu velmi netradiční velikonoční dekorace

Tipy a trendy

Kalíšek vyplníme aranžovací hmotou. Dáváme přitom pozor, aby nepřevyšovala okraje. Pěkně husté, obarvené květenství zastrčíme do hmoty co nejhlouběji, aby z kalíšku nevypadávalo.

Ke květním plátkům přilepíme lehká plastová nebo vyfouknutá křepelčí vajíčka.

Chceme-li použít čokoládová, musíme je nejdřív nasadit na pevný drátek. Lépe to půjde, když konec drátu nahřejeme nad svíčkou.

Pravidla řezu

  • Odkvetlé hortenzie stříhejte vždy až v březnu.
  • Hortenzii velkolisté, která zakládá květní pupeny na loňských výhonech, odřezáváme pouze květenství.
  • Hortenzie latnatá nakvétá na koncích nových (letošních) větví, takže je bez obav zkrátíme klidně až o dvě třetiny. Hlubší řez má význam u mladých keřů, bohatěji se tak rozvětví.
  • U hortenzie stromečkovité necháme nad zemí trčet jen krátké pahýly.

Užitečné tipy

  • Rostlinný materiál před použitím pečlivě usušte.
  • Je-li stonek květenství příliš krátký, nastavte ho pevným drátkem.
  • Barvou ve spreji přestříkejte hotové dekorace, nikoli jednotlivá květenství.
  • V módě jsou tzv. křídové barvy v něžných pudrových odstínech. Aranže získají na třpytu přestříkáním lesklým lakem.
  • Před lepením ozdůbek nechte barvu dokonale zaschnout (asi 2 hodiny).
  • Při aranžování čerstvých květů použijte aranžovací hmotu oasis, kterou den předem nechte nasáknout vodou.

Nakonec nadrátkujeme motýlky z pírek a umístíme je na vrcholek aranže.

Reklama

Související témata:

Související články

Kosatečky klepou na brány jara

Dřív, než na nás jaro dýchne z plných plic, rozněžní zahradu cibulnaté kosatečky ze skupiny Reticulata. Roztomilí bratříci klasických záhonových kosatců se...

Jarní něha za okny

Jaro přichází na pulty obchodů často dřív, než zavítá do záhonů a rabátek. Využijme toho! Když si pořídíme pár hrnkovaných květin a vystavíme je na venkovní...

Výběr článků

Načítám