Hlavní obsah

Je čas začít s přikrmováním ptáků před zimou

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec října a začátek listopadu je obdobím, kdy je vhodné začít s přikrmováním ptáků před zimou. Ne všechno se ale do krmítka hodí dávat a také samotné krmítko je potřeba umístit na správné místo.

Foto: Hornbach

Ideální je krmítko, do nějž se potrava pro ptáky nasype do chráněného prostoru, ze kterého se pak samovolně uvolňuje tak, jak ji ptáci ujídají.

Článek

Ve dnech trávených doma v rámci protikoronavirových patření a prázdnin, které se neplánovaně protáhly dětem, se společně můžete postarat ptákům ze svého okolí o potravu, jež jim pomůže snáze přečkat zimní měsíce. Chce to ale vědět, co jim prospěje a co jim naopak k ničemu nebude, nebo jim může dokonce uškodit.

Jaké krmítko a kam s ním

Krmítko musí ptákům nabídnout pohodlný přístup ke kvalitní potravě, ale zároveň na něm musí být v bezpečí. Znamená to, že krmítko by mělo být zhruba dva metry nad zemí, ovšem tak, aby k němu měli přístup jen ptáci a nikoli predátoři.

Proto je umístíme například vršek hladké kovové tyče a nikoli na dřevěný kůlek, který by sice vypadal přírodněji, ale nejvíce by nad ním zajásaly kočky. Ze stejného důvodu budeme dbát na dostatečnou vzdálenost od okolních stromů a keřů, odkud by jiná zvířata než ptáci mohla na krmítko doskočit. Odstup by měl být opět zhruba dvoumetrový.

Foto: Blomus

Kryté krmítko, které se připevňuje ke kmeni stromu.

Krmítko musí umožnit pohodlný přístup ptákům, aby se měli kde usadit apod. Na druhé straně musí být zároveň chráněné proti sněhu a dešti, aby nasypané zrní na něm nepromokalo.

Stav krmiva proto také na krmítku pravidelně kontrolujeme a krmítko čistíme od zbytků slupek a trusu.

Kdy a čím krmit

Ptáky přikrmujeme od začátku listopadu do března. Množství krmiva na krmítku udržujeme podle počasí. V mrazech je třeba sypat více, v teplých dnech stačí méně.

Foto: Luxol

Krmítko pravidelně čistíme, aby v něm nezůstávaly zbytky slupek, skořápky a trus ptáků.

Na krmítko můžeme kromě předem od výrobců připravených směsí pro venkovní ptactvo použít i vlastní menu, v němž by se měla objevit jak olejnatá semena slunečnice, tak to může být i nejrůznější zrní, ale třeba i vařená rýže, malé kousky čerstvého ovoce, jako jsou třeba jablka, případně malé oříšky.

V případě zbytků z kuchyně, rýže, ale třeba i kůže, ptákům poskytujeme pouze kvalitní, čerstvé potraviny, v žádném případě nesmí být zkažené, připálené, nebo i různě ochucené či solené.

Průmyslově vyráběné tukové koule, stejně jako kousky loje věšíme raději do stinných míst, aby se na slunci neroztékaly a nežlukly.

Anketa

Přikrmujete ptáky na zimu?
Ano, samozřejmě!
93,6 %
Občas. Když si vzpomeneme...
3,4 %
Moc ne.
0,7 %
Nemáme krmítko.
2,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5065 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Z čeho stavět na zahradě

Brodíte se na zahradě po každé větší průtrži mračen v blátě? Možná by to vyřešilo ohraničení záhonů, chodníčky a zpevněné plochy na kritických místech....

Unikátní rostliny zbaví záhon všednosti

Klíč k poutavému záhonu není v tom, že z něj vyhodíme všecky trvalky, které se nám už okoukaly, nýbrž v tom, že mu občas nadělíme dárek v podobě rostlin, jež...

Výběr článků

Načítám