Hlavní obsah

Je čas začít s přikrmováním ptáků před zimou

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec října a začátek listopadu je obdobím, kdy je vhodné začít s přikrmováním ptáků před zimou. Ne všechno se ale do krmítka hodí dávat a také samotné krmítko je potřeba umístit na správné místo.

Foto: Hornbach

Ideální je krmítko, do nějž se potrava pro ptáky nasype do chráněného prostoru, ze kterého se pak samovolně uvolňuje tak, jak ji ptáci ujídají.

Článek

Ve dnech trávených doma v rámci protikoronavirových patření a prázdnin, které se neplánovaně protáhly dětem, se společně můžete postarat ptákům ze svého okolí o potravu, jež jim pomůže snáze přečkat zimní měsíce. Chce to ale vědět, co jim prospěje a co jim naopak k ničemu nebude, nebo jim může dokonce uškodit.

Jaké krmítko a kam s ním

Krmítko musí ptákům nabídnout pohodlný přístup ke kvalitní potravě, ale zároveň na něm musí být v bezpečí. Znamená to, že krmítko by mělo být zhruba dva metry nad zemí, ovšem tak, aby k němu měli přístup jen ptáci a nikoli predátoři.

Proto je umístíme například vršek hladké kovové tyče a nikoli na dřevěný kůlek, který by sice vypadal přírodněji, ale nejvíce by nad ním zajásaly kočky. Ze stejného důvodu budeme dbát na dostatečnou vzdálenost od okolních stromů a keřů, odkud by jiná zvířata než ptáci mohla na krmítko doskočit. Odstup by měl být opět zhruba dvoumetrový.

Foto: Blomus

Kryté krmítko, které se připevňuje ke kmeni stromu.

Krmítko musí umožnit pohodlný přístup ptákům, aby se měli kde usadit apod. Na druhé straně musí být zároveň chráněné proti sněhu a dešti, aby nasypané zrní na něm nepromokalo.

Stav krmiva proto také na krmítku pravidelně kontrolujeme a krmítko čistíme od zbytků slupek a trusu.

Kdy a čím krmit

Ptáky přikrmujeme od začátku listopadu do března. Množství krmiva na krmítku udržujeme podle počasí. V mrazech je třeba sypat více, v teplých dnech stačí méně.

Foto: Luxol

Krmítko pravidelně čistíme, aby v něm nezůstávaly zbytky slupek, skořápky a trus ptáků.

Na krmítko můžeme kromě předem od výrobců připravených směsí pro venkovní ptactvo použít i vlastní menu, v němž by se měla objevit jak olejnatá semena slunečnice, tak to může být i nejrůznější zrní, ale třeba i vařená rýže, malé kousky čerstvého ovoce, jako jsou třeba jablka, případně malé oříšky.

V případě zbytků z kuchyně, rýže, ale třeba i kůže, ptákům poskytujeme pouze kvalitní, čerstvé potraviny, v žádném případě nesmí být zkažené, připálené, nebo i různě ochucené či solené.

Průmyslově vyráběné tukové koule, stejně jako kousky loje věšíme raději do stinných míst, aby se na slunci neroztékaly a nežlukly.

Anketa

Přikrmujete ptáky na zimu?
Ano, samozřejmě!
93,6 %
Občas. Když si vzpomeneme...
3,4 %
Moc ne.
0,7 %
Nemáme krmítko.
2,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5065 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Z čeho stavět na zahradě

Brodíte se na zahradě po každé větší průtrži mračen v blátě? Možná by to vyřešilo ohraničení záhonů, chodníčky a zpevněné plochy na kritických místech....

Unikátní rostliny zbaví záhon všednosti

Klíč k poutavému záhonu není v tom, že z něj vyhodíme všecky trvalky, které se nám už okoukaly, nýbrž v tom, že mu občas nadělíme dárek v podobě rostlin, jež...

Dopřejte zahradě podzimní terapii

Léto je nenávratně pryč, naplno ho vystřídal podzim. Nejvyšší čas uklidit zahradu. Práce vás čeká dost, nadřít se přitom ale nemusíte. Na spoustu zahradních...

Výběr článků

Načítám