Hlavní obsah

Z čeho stavět na zahradě

Právo, Dana Jakešová

Brodíte se na zahradě po každé větší průtrži mračen v blátě? Možná by to vyřešilo ohraničení záhonů, chodníčky a zpevněné plochy na kritických místech. Materiálů se nabízí spousta. Stačí si jen vybrat ten, který odpovídá vašemu stylu.

Foto: Hornbach

Stavební materiály můžete bez obav i kombinovat. Výsledek může být velmi efektní.

Článek

Zahrada je do značné míry živý organismus, trochu jiná v každém ročním období. Měla by mít ale i svoje pevné body, které zvýší komfort při jejím užívání. Pokud je vaše zahrada zatím nemá, je nejvyšší čas se nad nimi zamyslet.

Zvládnete je udělat ještě teď na podzim. Nebo si můžete nechat delší čas na rozmyšlenou a pustit se do realizace až na jaře.

Ohraničení záhonů

Aby se zemina ze záhonů nedostávala na trávník a naopak, je dobré je od sebe oddělit. Nejjednodušší je přitom použít trávníkový lem nebo obrubu, které dokonale splynou s plochou. Sekání trávníku tak bude i nadále jednoduché.

Foto: Hornbach

Přechod mezi trávníkem a záhonky vyřeší elegantně betonový trávníkový lem. Jedna dlaždice o rozměru 22 x 12 cm vyjde na 10 korun.

Jestliže byste záhony chtěli opticky zvýraznit, pak můžete sáhnout po palisádách. Dají se zakoupit jednotlivě nebo v blocích, přičemž blokový tvar má samozřejmě rozhodující výhody. Lze ho použít rychle, protože kůly se nemusejí skládat jednotlivě.

Kdo dává přednost přírodním materiálům, může volit dřevěné palisády.

Není dlažba jako dlažba

Pro zpevněné plochy je jednoznačnou klasikou dlažba. V žádném případě ale nemusí být fádní!

K dostání jsou totiž dlažby z různých materiálů, v různých velikostech i barvách. A každý rok výrobci přicházejí s novinkami.

Vaše rozhodnutí pro tu či onu by ale nemělo záviset pouze na jejím tvaru a podobě či ceně, ale také na tom, jakou zátěž by měl materiál vydržet. To platí zejména u vjezdových ploch, kde musí dlažba vydržet zatížení auta.

Mech, šišky, kůra. I tak vypadá pohodlný hotel

Zahrada

Hezky bude vypadat keramická dlažba, která dokáže imitovat v podstatě jakýkoliv materiál. Může mít dekor kamene či dřeva, dokonce třeba i dřevěných pražců. Z těch bude vypadat hezky i chodníček. Pozor ale, musí být určena pro exteriér!

Oblíbená je rovněž betonová dlažba. I ta může imitovat různé materiály, včetně dřeva. Na chodníčky a zpevněné plochy se často používá zámková betonová dlažba, která je odolná proti namáhání a povětrnostním vlivům.

Kromě klasické šedé barvy existují také pestrobarevné a jednobarevné varianty i barevné kombinace. Díky svému systému pokládky s ozubením je dlažba velmi stabilní.

Foto: CS Beton

Betonová zámková dlažba Cantera připomíná svým vzhledem mozaikovou skladbu lomových kamenů. Ve skutečnosti se jedná o skladbu sedmi kamenů s různorodým rozložením vzoru na jednotlivých kamenech. Kameny lze využít i jako nášlapný kámen v trávníkové ploše.

Méně častou, ale bezpochyby atraktivní variantou je cihlová dlažba. Její výjimečná krása podtrhne vzhled každé zahrady. Vhodná je jak pro pochozí, tak pro pojezdové plochy.

Mezi její výhody patří dlouhá životnost, mrazuvzdornost, odolnost vůči povětrnostním vlivům, stálobarevnost a nízká nasákavost.

Kámen, oblázky i kamenná drť

Punc jedinečnosti dá pozemku také přírodní kámen, který se nijak nezpracovává ani nevypaluje, ovšem může se upravovat broušením či leštěním. Každý přírodní kámen je tak jedinečný svým tvarem, barevným odstínem a kresbou.

Pro dlažbu se využívají např. rula, mramor, břidlice, žula, porfyr, diorit nebo třeba čedič.

Foto: Bauhaus

Porfyr patří k nejdůležitějším obkladovým materiálům v Evropě. Za to vděčí své velmi odolné a trvanlivé struktuře. Hrubě štípaný a tím i protiskluzový povrch kamene je přesto příjemně pravidelný a má také estetický vzhled.

V případě potřeby lze přírodní kameny naimpregnovat proti vodě a oleji nebo je napustit prostředky na zesílení barevného odstínu. Je to snadné a provést to lze i po provedení pokládky. Příslušné impregnace jsou k dispozici ve variantách jak pro interiér, tak pro venkovní prostor.

Basketbalista LeBron James si koupil sídlo, jehož pýchou je ohniště v nekonečném bazénu

Jak bydlí VIP

V zahradách se využívá také kamenná drť. Ta se hodí především pro vytváření cest, vjezdů a stání pro auto. Hranaté kamínky se totiž mohou zapřít a při zatížení méně sesedají než zaoblený štěrk.

Dekorativní štěrk (hladké kamínky) se proto víc hodí jako pokrývka záhonů s výrazným efektem.

Anketa

Máte alespoň na části pozemku dlažbu?
Ano, ovšem.
68,8 %
Zatím ne, plánujeme ji.
9 %
Zatím ji neplánujeme.
3,7 %
Ne. A vůbec ji nechceme.
13,4 %
Nemáme vlastní pozemek.
5,1 %
Celkem hlasovalo 4083 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Koberec svým chodidlům dopřejte i venku

Koberec příjemný na omak, nenáročný na údržbu a vzdorující rozmarům počasí můžete mít na zahradě, balkonu, terase nebo na předzahrádce bytu či domu. Nevěříte?

Výběr článků

Načítám