Hlavní obsah

Dva roky trvalo vybudování jezírka. Nyní se ale obejde bez jakékoli chemie a údržby

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani hustý déšť nemůže zkalit radost britského páru Caroline a Jona Edwardsových z města Cheltenham. Ti si na zahradě vybudovali přírodní koupací jezírko. Déšť tak na rozdíl od jiných vítají, neboť pomáhá čistit jejich malé koupaliště.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pár si dva roky budoval na zahradě přírodní jezírkoVideo: Caters News/@jonsnaturalswimmingpooljourney, AP

 
Článek

V přepočtu 531 tisíc korun vydal britský pár žijící v anglickém hrabství Gloucestershire za vybudování přírodního koupacího jezírka.

Práce na stavbě jim zabraly dva roky. Výsledkem je jezírko nepravidelného tvaru, které má na délku 14 metrů a na šířku devět. Jeho hloubka činí 2,4 metru. Napuštěné je pouze dešťovou vodou. To znamenalo svést do něj všechny okapy na domě a i tak trvalo velmi dlouho, než se naplnilo.

Jak název napovídá, jezírko, na rozdíl od běžného venkovního bazénu, nepotřebuje pro údržbu vody žádné chemikálie, neboť se pročišťuje samo, jen díky dešťové vodě a rostlinám, jichž v něm roste 1500. Po velké části jeho obvodu vede dřevěný chodník, kousek od něj vyrostla nově i sauna.

Ač to na videu na první pohled může vypadat tak, že jezírko je pouze onen hranatý útvar uprostřed záběru, ve skutečnosti je mnohem větší. Při pečlivějším prozkoumání si divák všimne, že zaplavená je nejen centrální vyzděná zóna, ale také její okolí, které je mělké. Právě zde rostou rostliny, které vodu čistí.

Domek i s efektním bazénem si muž v džungli postavil takřka holýma rukama

Tipy a trendy

Jejich nákup byl mimochodem tou nejvyšší položkou v nákladech na stavbu. Manželé museli velmi pečlivě vybrat druhy, které se pro účel čištění jezírka hodí.

„Rostliny je udržují zcela čisté a díky tomu je překrásné po celý rok. Nemusíme ho ani zakrývat na zimu. Navíc k nám na zahradu láká spoustu volně žijících živočichů,” svěřila se webu Daily Mail paní Edwardsová.

Manžele ve věku 55 a 56 let inspirovalo k vybudování jezírka DVD se zahrádkářskou tematikou, na které před dvěma lety narazili. Jejich čtyři děti se už postavily na vlastní nohy a příslovečně vylétly z hnízda. I to bylo tehdy impulzem pro zahájení něčeho nového.

Pan Edwards se odjakživa rád pouští do velkých kutilských projektů, tohle ale bylo něco zcela nového. „Na zahradě jsme měli ošklivou obrovskou díru a zdálo se, že to trvá celé věky. Jon měl ale vizi a já mu věřila. Nakonec to dopadlo dobře,” popisuje paní Edwardsová, nyní již s nadhledem a spokojeností.

Basketbalista LeBron James si koupil sídlo, jehož pýchou je ohniště v nekonečném bazénu

Jak bydlí VIP

Není divu. Jejich přírodní jezírko se stalo oblíbeným místem pro relaxaci všech jejich známých. Jak říká, sama s manželem v něm tráví spoustu času a očekává, že Jon je bude využívat i v zimě, protože si rád dopřává ledovou sprchu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Jedinou nevýhodou je, že se teď už nemůžeme nikdy odstěhovat. Cesta, kterou jsme při stavbě jezírka společně ušli, byla příliš výjimečná a bylo by velmi těžké nechat to všechno za sebou,” uzavírá Caroline.

Reklama

Související články

Jak mít v bazénu křišťálovou vodu

Během léta je bazén v plné permanenci. Do vody se však dostává i spousta nečistot, jako jsou třeba zbytky opalovacích krémů, listy či utonulý hmyz. Aby při tom...

Výběr článků

Načítám