Hlavní obsah

Zbavit se plynového kotle? Pečlivě to zvažte

Zájem o nákup kotle na zemní plyn vzhledem k aktuální geopolitické situaci lehce ochabuje. Na druhou stranu pro mnoho domácností je z logistických, finančních a dalších důvodů jeho provozování nutností. Co s tím?

Foto: Bosch Termotechnika

Modulovaný hořák kotle Condens 2300i W pracuje účinně, i když nepotřebujeme plný výkon. Výsledkem je sezonní účinnost vytápění až 94 %.

Článek

Obecně platí, že zemní plyn na světových trzích nechybí. „Zástupci plynárenského byznysu i v úzké spolupráci se státem dělají vše pro to, aby ho byl na nadcházející topnou sezonu dostatek,” ujišťuje Pavel Grochál z innogy.

Spotřebitelé se podle Martina Havelky ze společnosti Viessmann začali více zajímat o alternativní zdroje energií. „Nicméně poptávka v segmentu plynových kondenzačních kotlů je konstantní,” dodává.

„Poslední měsíce se trh se zdroji vytápění vyvíjí velmi dynamicky. Plynové kotle jdou do ústraní zájmu, větší odbyt mají tepelná čerpadla, kotle na tuhá paliva, elektrokotle a další,“ přiznává Lukáš Ingr, produkt manažer pro vytápění a ohřev vody ze Stavebnin DEK.

Zeman podepsal konec povinné biosložky v palivech i odklad pro staré kotle

Domácí

Prodej plynových kotlů se ovšem podle něj nezastavil, firma má co dělat, aby pokryla dodávky dosud nejprodávanějších modelů. Zároveň poukazuje na pozitivní trend. Lidé ohledně zdroje vytápění nechávali rozhodnutí na topenáři, který kladl požadavky na zákazníka. Dnes však klienti kladou své nároky na topenáře a ti se s novou situací musí vypořádat.

„Stále platí, že je potřeba profesionál, který na místě instalace posoudí reálné možnosti různých zdrojů vytápění. Koncový zákazník ale nyní o tom diskutuje a přemýšlí více než kdy dříve,“ popisuje Lukáš Ingr.

Úsporný plynový kotel

Vlastníme-li atmosférický plynový kotel, zvážíme nákup o 20 až 30 % úspornějšího kondenzačního plynového kotle. Jeho výhodou je vysoká účinnost zaručující nízkou spotřebu. Na trhu jsou k dostání závěsné typy, v kompaktním a designovém provedení, které bez obav umístíme v kuchyni či v koupelně. Stacionární varianty postavíme třeba do chodby.

Cena kondenzačního kotle se liší podle typu a provozních parametrů. Nástěnný nízkoteplotní kotel stojí 30 000 Kč a více, stacionární verze pro rodinný dům až 80 000 Kč. Aktuálně je ve slevových akcích seženeme i levněji.

Kdo je povinen kontrolovat kotel či bojler v nájemním bytě

Finance

Vstupní náklady na pořízení plynového kotle jsou stále několikanásobně nižší proti tepelnému čerpadlu (TČ) nebo fotovoltaice. „Měřeno výší vstupní investice tak kotel na zemní plyn zůstává a ještě dlouho zůstane pro domácnosti nejdostupnějším komfortním zdrojem na vytápění a ohřev vody,“ tvrdí Pavel Grochál z innogy.

Při rozhodování o plynovém kotli je také třeba uvážit, že provozní náklady rostou kvůli historicky nejvyšším cenám elektřiny i uživatelům TČ a elektrického vytápění, ať je to elektrický kotel, přímotop, či akumulační kamna.

„Navíc kompletní změna systému vytápění je aktuálně kvůli obrovskému převisu poptávky např. u fotovoltaiky i tepelných čerpadel otázkou roku až dvou,“ podotýká Pavel Grochál.

Přídavné zdroje tepla

Dosažení větších úspor napomůže bivalentní (přídavný) zdroj tepla, což může být teoreticky TČ, elektrokotel, fotovoltaický systém.

„Kombinace několika teplovodních zdrojů tepla je pro správné fungování otopné soustavy relativně složitá věc,“ připomíná Robert Bicek, specialista na TČ a kotle Bosch.

Tepelné čerpadlo vybírejte domu na míru

Tipy a trendy

Jako zajímavá alternativa pro doplnění plynového kotle se mu jeví tepelné čerpadlo vzduch/vzduch (klimatizace), které v letních měsících chladí, na jaře a na podzim zajistí přitápění.

Plynový kotel pokryje jen teplotní špičky a zajistí přípravu teplé vody. Bonusem využití TČ vzduch/vzduch je cena a lehká instalace, nemusíme zasahovat do stávajícího topného systému. Umístění venkovní jednotky a vnitřních (kazetových) jednotek vyžaduje drobné stavební úpravy. Na nákup TČ se nadto dá čerpat dotace.

Foto: DZ Dražice

Klimatizační jednotky AIR a AIR PLUS s energetickou třídou topení A+, sezonním topným faktorem 4,0 a se systémem zdravotních filtrů využijeme i k vytápění. Pro více místností je vhodný typ multisplit.

„U klimatizace je však potřeba pečlivěji promýšlet umístění a možnost řízení proudu vzduchu, aby nedošlo ke snížení uživatelského komfortu jeho prouděním,“ vysvětluje Martin Grygar, produktový ředitel DZ Dražice.

Češi poptávají tepelná čerpadla i krbová kamna

Finance

Atraktivní mohou být i krbová kamna. „Při nízké počáteční investici můžeme poměrně levně topit. Bohužel kamna potřebují komín a ten není všude. Vždy je tak potřeba posoudit daný objekt zvlášť a vyhodnotit, jaký zdroj vytápění je nejvhodnější,“ uzavírá Lukáš Ingr ze Stavebnin DEK.

Náhrada za zemní plyn

Česko by mohlo jít ve stopách Francie, Rakouska, Itálie či Dánska v rozšířenějším využití biometanu, jehož základem je bioplyn vznikající během kontrolovaného rozkladu biologického odpadu. Lze jej vyrábět bez závislosti na počasí, produkci je možné skladovat. Podoba státní podpory biometanu v Česku se však zdrženlivě rýsuje již několik let.

Někteří majitelé plynových kotlů zvažují přechod na propan. Jeho spalování je ekologické a doporučuje se i do chráněných krajinných oblastí. Kapalný propan vzniká při rafinaci ropy, je závislý na jejích dodávkách do rafinérií a právě to ovlivňuje jeho cenu.

Foto: Tomegas

Zákazník, který zásobník koupí do svého vlastnictví, si servis objednává sám. Když si ho pronajme a firma zajišťuje pravidelnou kontrolu i servis, zahrnuté v ceně pronájmu, zaplatí podle velikosti zásobníku kolem 2000 Kč ročně.

„Stoprocentní jistotu, že nedojde k ohrožení dodávek, ale také nikdo neslíbí. Zatím je však situace příznivější než u zemního plynu. Pokud by byly omezeny dodávky ropy, omezila by se i výroba ropných a jiných produktů, což je hodně nepravděpodobné,“ míní Ivan Sklenář z firmy Tomegas.

Zájem ze strany privátních zákazníků o propan se podle něj zvyšuje, na druhou stranu přecházet v současné době ze zemního plynu na kapalný propan, i když je to technicky možné, nemusí být vždy ekonomické.

V obýváku 18 stupňů, na chodbě 15. Jak by se mohlo topit v zimě?

Domácí

„Je to vždy otázka konkrétní situace,“ upozorňuje. Při změně – přechodu – na propan je nutné vyměnit trysky hořáku, což není drahá záležitost. Běžný rodinný domek vystačí s jedním zásobníkem plynu o objemu 2,7, resp. 4,8 m3 během jedné sezony, záleží na provozu domácnosti a regulaci vytápění.

Samozřejmě, čím chytřejší regulace, tím nižší náklady. Zásobník plynu se instaluje jako nadzemní i podzemní, potřebujeme k tomu zhruba 50–60 m2 volného pozemku.

Je dobré vědět
Moderní plynové kotle jsou tiché, oceníme je v domácnostech s nízkoteplotními systémy, např. s podlahovým a stěnovým vytápěním.
Provoz regulujeme termostatem, který umožňuje sestavení režimu vytápění. Systém kotle ovládneme i přes internet.
Při volbě plynového kondenzačního kotle necháme odborníka vyhodnotit tepelné ztráty obytného objektu, doporučit výkonový rozsah kotle, stupeň účinnosti, velikost zásobníku teplé užitkové vody, výkonovou řadu atd. Jeho posouzením se vyvarujeme nákupu poddimenzovaného či naopak zbytečně výkonného kotle pro dům či byt.
Úspor dosáhneme správnou regulací topné soustavy (radiátorů), používáním termostatických hlavic. Napomůže snížení, byť jen o 1 °C, stáhneme i teplotu vody, obvykle ji stačí ohřát na 45 °C.

Anketa

Plánujete nahradit plyn jiným zdrojem?
Ano, už na tom pracujeme.
16,4 %
Pomalu o tom začínáme uvažovat...
8 %
Zatím ne, počkáme.
25,8 %
Ne, ani nás to nenapadlo.
37,8 %
Nás se to netýká, plyn vůbec nepoužíváme.
12 %
Celkem hlasovalo 5058 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Je libo dokonalou atmosféru? Pořiďte si krb

Pohled do zářivých plamenů přitahuje člověka odjakživa a příjemné sálavé teplo není k zahození ani dnes. Krb či krbová kamna si tak pořizuje stále více...

Pelety a dřevo jsou oblíbené topivo

Dřevní pelety přinášejí úsporu těm, kteří se potýkají s raketově rostoucími účty za plyn nebo elektřinu. Poptávka po peletových kotlech vzrostla u jednotlivých...

Výběr článků

Načítám