Hlavní obsah

Je libo dokonalou atmosféru? Pořiďte si krb

Pohled do zářivých plamenů přitahuje člověka odjakživa a příjemné sálavé teplo není k zahození ani dnes. Krb či krbová kamna si tak pořizuje stále více majitelů rodinných domů. A řešení existuje i pro ty, co bydlí v bytech.

Foto: Bauhaus

Litinová kamna Arica Eco mají jedinečný design a prosklení ze tří stran. O efektivní spalování se stará systém přívodu vzduchu. Primární přívod je veden přes vyjímatelný popelník a litinový rošt. Cena 18 490 Kč

Článek

Kouzlo krbů objevuje stále více lidí. Ovšem klasický otevřený krb, který zakouřil celou místnost, už většinou neuvidíte. Přednost dostávají modernější řešení.

Chcete-li zůstat u topení dřevem, nabízejí se vám dvě základní možnosti.

Jednodušší variantou jsou krbová kamna, tedy sériově vyráběná. Ta stačí postavit na určené místo, připojit ke komínu a můžete topit. Při nákupu dbejte na to, aby krbová kamna splňovala normu Ekodesign 2022.

Druhou variantou je individuálně postavený krb s krbovou vložkou. Výsledek vypadá jako uzavřený krb. S ohledem na finance i realizaci je tato varianta výrazně náročnější. Při rostoucí ceně energií má ale toto řešení jednu nespornou výhodu: pokud zvolíte vhodnou krbovou vložku, vytopíte bez problémů i celý dům či chalupu, když připojíte krb na otopný systém. V případě krbové vložky se zajímejte o to, zda splňuje normu Ekodesign 2022.

Stavbu krbu vždy přenechte řemeslníkovi s odborným vzděláním a s praxí v oboru! Jistou zárukou kvality a erudice může být členství kamnáře v Cechu kamnářů ČR, který nabízí svým členům mj. přístup k pravidelným teoretickým i praktickým školením.

Nemáte komín? Nevadí!

Postavit dodatečně komín, když se s ním při stavbě domu vůbec nepočítalo, není snadné. V podobné situaci jsou i lidé v bytech. Ale ani v těchto případech se myšlenky na krb nemusíte vzdát.

Foto: Bauhaus

Elektrická krbová kamna od značky Voltomat Heating přesvědčí svým nadčasovým, klasickým designem. Kamna mají výkon 1800 W, jsou vybavena ochranou proti přehřátí a dvěma stupni výkonu. Cena 4190 Kč.

Alternativou může být elektrický krb, tedy přesněji elektrické topidlo, které ohnivou záři plamenů dokáže imitovat poměrně věrně. A interiér také vyhřeje. Na trhu jich je k dostání velké množství. Některé z nich jsou přitom vysloveně designovými kousky.

Biokrby jsou ekologické

Kdo touží po reálných plamenech, může uvažovat o pořízení biokrbu, v němž se spaluje biolíh (bioetanol). Biolíh hoří čistě, nevznikají žádné saze ani kouř či prach.

Ač se to na první pohled nezdá, je biokrb ekologicky šetrný. Není ale určený na vytápění (bere totiž kyslík z místnosti, kde je, a je proto nutné větrat), spíš na příležitostné přitápění.

Pořizujete kvůli rostoucím cenám energie kamna? Pak nezapomeňte zkontrolovat komín

Tipy a trendy

Biokrby mají příjemný design, často působí velmi luxusně. K dostání jsou ve třech základních variantách. Volně stojící biokrby můžete umístit kamkoliv do prostoru nejen v interiéru, ale i na balkon či terasu. Jen musíte dodržet doporučený odstup od předmětů.

Další variantou jsou nástěnné biokrby. Zavěsit je lze kamkoliv na prázdnou stěnu, s použitím izolace je můžete i zabudovat do stěny. Nezaberou tedy skoro žádné místo.

Moderní kamna: každé dílo je originál

Tipy a trendy

Stejně jako stolní biokrby. Ty můžete umístit třeba na stolek, na polici či na terasu. Nejmenší a nejjednodušší biokrby pořídíte už za cenu kolem 3000 Kč, běžné krby pak od 10 až 15 000 Kč.

Náročnější kupci nebo ti, kteří chtějí mít biokrb jako designový klenot, si ovšem připlatí. Například biokrb zavěšený ze stropu může přijít klidně i na 60 000 Kč.

Krby se zakazovat nebudou
Green Deal aneb Zelená dohoda — toto slovní spojení dnes slyšíte neustále. A ve spojení s ním nejednou zaznělo, že se možná v budoucnu zakáže i topení v krbech. Podle prezidenta Cechu kamnářů ČR Libora Soukupa nikdo nechce a nebude zakazovat či omezovat správně fungující kamna či krby. Respektují-li jejich výrobci současné přísné účinnostní a emisní limity a topí-li v nich jejich uživatelé správně, jde o zdroje:
Ekonomické (vysoká účinnost, relativně nízká cena dřeva, jeho dostupnost)
Ekologické (příznivý dopad na životní prostředí, obnovitelný zdroj energie, minimální uhlíková stopa)
Nezávislé (fungují nezávisle na dodávce el. energie a dalších sítí)
Zdraví prospěšné s pozitivním vlivem na psychiku (sálavé teplo, přítomnost živého ohně, generátor záporných iontů)
S výhodným faktorem neobnovitelné primární energie (minimální energetická náročnost na výrobu a dopravu energie k místu spotřeby)
Estetické (významný středobod interiéru)
Zdroj: Cech kamnářů ČR

Anketa

Díváte se v chladných dnech rádi do plamenů v krbu?
Ano, je to lepší než televize!
73,7 %
Občas ano.
8,3 %
Nijak zvlášť.
1,5 %
Kdybych měl/a možnost, koukal/a bych.
13 %
Ne, to jsou pro mě hlouposti.
3,5 %
Celkem hlasovalo 338 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Oheň nás zahřeje i na duši

Pohled do plápolajícího ohně je příjemný zážitek. Hřeje, uklidňuje a láká do vzpomínek. V čase dlouhých nocí je vítaným společníkem. Zvláště ho oceníme...

Zahradní krb sestavíte za odpoledne

Venkovní krb lze pořídit jako nenáročnou stavebnici z betonových dílů, kterou zvládne i laik, a to bez zvláštního nářadí či materiálů. Vzhledem k vysoké...

Krbová kamna zahajují topnou sezonu

Krbová kamna jsou snadná a přímá cesta, jak si doma užít plápolající oheň. A podzim je na to více než vhodné období. Venku ještě nemrzne a nevyplatí se pouštět...

Výběr článků

Načítám