Hlavní obsah

Pelety a dřevo jsou oblíbené topivo

Dřevní pelety přinášejí úsporu těm, kteří se potýkají s raketově rostoucími účty za plyn nebo elektřinu. Poptávka po peletových kotlech vzrostla u jednotlivých výrobců o 40 až 70 %. Samozřejmě že svoji roli sehrál i blížící se zákaz provozu neekologických kotlů, který vstoupí v platnost v září 2022. Kotle a kamna na dřevo jsou žádané zboží, proto si je objednejte včas včetně samotného topenáře.

Foto: Česká peleta

Domácí výroba pokořila půl milionu tun, celkem bylo vyrobeno 526 tisíc tun pelet.

Článek

Zájem o kotle převyšuje výrobní možnosti, což potvrzují i velcí čeští výrobci kotlů Atmos a Opop.

„Největší zájem je u nás o kotle na dřevo, ale v tuto chvíli nestíháme vyrábět ani automatické kotle na pelety,“ říká Petr Cankař z Atmosu.

U nás se spotřebovalo za loňský rok celkem 162 000 tun pelet a objednávky vzrostly o 60 %.

Pelety se dávkují samy

Rostoucí ceny uhlí přivedly k peletám také majitele tzv. kombinovaných kotlů, které dokážou spalovat uhlí i pelety. Historicky poprvé jsou pelety k dostání za stejnou cenu jako balené uhlí.

„Na jaře se však dají pelety pořídit i levněji díky sezonním slevám,“ vysvětluje Vladimír Stupavský z asociace Česká peleta.

Spokojení jsou i distributoři pelet, kteří zajišťují dovoz paliva až do domu peletovými cisternami. Ty dokážou nafoukat volně ložené pelety přímo do zásobníku pelet. Odtud se pelety automaticky dopravují až ke kotli, takže je zaručena téměř 100% bezobslužnost provozu.

Jen jednou až dvakrát za sezonu je třeba vysypat popel. Další alternativou jsou závozy balených pelet, briket nebo dřeva na paletách.

Topení dřevem má své zásady

Krb už není jen designovým doplněk, důležitá je i jeho funkčnost. Při topení v něm respektujte zásadu, že „méně je někdy více“, a platí to i u dřeva.

Češi své domovy přetápějí, zbytečně vysoká teplota není zdravá ani ekonomická. Snížení vnitřní teploty o jeden stupeň znamená pokles nákladů až o 5 %.

Foto: Hoxter

Krby už nejsou stylový prvek interiéru, ale začínají sloužit svému původnímu účelu, k vytápění domu.

Kolik paliva skutečně krb potřebuje a jaký je jeho topný výkon, vždy určuje výrobce.

„Topný výkon závisí na množství přikládaného dřeva a době hoření. Jeden kilogram dřeva v sobě ukrývá čtyři kilowatthodiny tepelné energie. K výpočtu, kolik prkýnek do ohně přiložit, je třeba trocha matematiky. Dřevem ale topeniště nikdy nepřeplňujte,“ vysvětluje Petr Banasinski ze společnosti Hoxter.

Dřevo nechte odležet

Přikládání palivem s vyšší vlhkostí znamená zbytečnou ztrátu velkého množství energie. Vlhkost spalovaného dřeva by neměla přesáhnout 20 %, dřevo skladujte na větraném suchém místě nejméně dva roky. Jedině tak budou krb či kamna fungovat tak, jak mají.

Kvalitní dřevo také hoří pomaleji, při zatápění je důležité zkontrolovat, zda jsou uzavřeny čisticí otvory do komína, přičemž přívod primárního vzduchu by měl být otevřen.

Foto: Česká peleta

Peletové cisterny nafoukají volně ložené pelety přímo do zásobníku pelet. Odtud se automaticky dopravují až ke kotli.

Podle odborníků je důležité dát si pozor i na směr, kterým se dřevo v krbu zapaluje. Ideální je směr shora. Komín se tím postupně prohřívá a zvyšuje se tak jeho tah. V ohništi poté dřevo hoří čistě, a tím zůstává čisté i sklo dvířek.

Uživatelé by měli krb či kamna rozpalovat dřevěnými třískami nebo ekologickými podpalovači. Je lepší se vyhýbat chemickým, zapáchají a hodně kouří.

Anketa

Který druh paliva vám přijde nejzajímavější?
Pelety
17,3 %
Dřevo
66,4 %
Plyn
8,7 %
Jiný
7,6 %
Celkem hlasovalo 4220 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Je libo dokonalou atmosféru? Pořiďte si krb

Pohled do zářivých plamenů přitahuje člověka odjakživa a příjemné sálavé teplo není k zahození ani dnes. Krb či krbová kamna si tak pořizuje stále více...

Výběr článků

Načítám