Hlavní obsah

Vybíráme novou podlahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podlahu odolnou, měkkou, příjemnou na dotek, s jednoduchou údržbou a dlouhou životností. Takovou krytinu chceme všichni! Důležité je vybalancovat naše nároky, zjistit výhody či zápory jednotlivých materiálů, mít přehled o tom, co poskytují navíc.

Foto: KPP

Vinylové podlahy se prodávají i v tloušťce 2 mm, což je praktické při rekonstrukci. K dispozici je i provedení na HDF desce včetně integrované podložky.

Článek

Zametání, vytírání a vysávání podlah je běžná rutina, ale nesmíme opomenout ani pravidelnou údržbu speciálními přípravky. Zcela obnovit opotřebovanou krytinu není u všech materiálů možné.

Platí, že kompletně se dá zrenovovat jen dřevěný materiál. Ale správnou péčí lze prodloužit životnost všem typům podlah.

Jak oživit podlahu?

Dřevo je skvělý materiál, ale může ho poškodit voda, zvláště když s ním bude v delším kontaktu. Proto je důležité okamžitě rozlitou tekutinu utřít.

Vrchní vrstva laku nebo oleje ho sice chrání, ale když se voda vsákne, způsobí nenapravitelné škody.

Podlahy pro psí a kočičí mazlíčky

Tipy a trendy

Je-li podlaha opotřebovaná, potřebuje nový nátěr, tedy další vrstvu. Kresbu dřeva zvýrazní nejlépe olej, v chalupách, kde vlhkost kolísá, se doporučuje speciální, tzv. voskový olej.

U starých a velmi poškozených podlah opravte i spáry a povrch důkladně zbruste. Následně naneste olej v matu či lesku nebo lak, jenž zajistí zatažení spár.

Laminátové podlahy potřebují pravidelně vysávat a udržovat v čistotě. Používejte jen odpovídající čisticí přípravky, jinak podlaha může zmatnět. Při čištění se vyhněte abrazivním prostředkům, aplikujte výhradně čisticí prostředky určené pro plovoucí laminátové podlahy.

Vyhrajte si s podobou nové podlahy

Tipy a trendy
Minislovník
Vinylové podlahy (nebo také podlahy z měkčeného PVC): je to krytina vyráběná z plastu, dodává se v rolích nebo dílcích určených pro pokládku plovoucím způsobem či plošným lepením. Místo škodlivých ftalátů dnes výrobci používají jiné typy změkčovadel.
SPC podlahy (neboli minerální podlahy a také rigidy): jsou vyrobené ze směsi drcených minerálů a polymerů. Bývají sice označovány jako nová generace vinylů, ale na rozdíl od nich neobsahují žádné umělé hmoty. Jde o přírodní produkt a výsledný materiál je 100% recyklovatelný.
Ekologické (nebo také bio podlahy): jsou 100% recyklovatelné, vyrobené z ricinového nebo lněného oleje a sádry. Vrchní vrstva jim dodává neobvyklou pevnost a zároveň pružnost, je tvořena bio polyuretanem.

Anketa

Chystáte se letos měnit podlahy?
Ano, budeme letos pořizovat nové.
49,5 %
Pravděpodobně ano.
16,5 %
Plánovali jsme to, ale něco nám do toho přišlo.
8,8 %
Ne, letos ne.
25,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 91 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Prkna a parkety nemusí být vždy ze dřeva

Chcete se doma těšit z pohledu na dřevěnou podlahu, ale hledáte něco levnějšího se snadnou údržbou? Řešením mohou být dlažba, vinyl, laminát nebo minerální...

Výběr článků

Načítám