Hlavní obsah

Vchodové dveře dům chrání i zdobí

Právo, Sylva Svobodová

Co chceme od vchodových dveří? Aby byly spolehlivé, bezpečné, skvěle tepelně izolovaly a souzněly s fasádou, stylem domu. Hlavními materiály na jejich výrobu jsou dřevo, hliník, plast - mezi trendové varianty patří třeba dřevohliník, který využívá výhod obou materiálů.

Foto: Hörmann

Vchodové dveře Thermo 65 s bočními díly pustí do interiéru dostatek denního světla. Provedení Golden Oak.

Článek

Oblíbené jsou vchodové dveře, které nabízejí kombinaci dveřního kompletu a rozmanitých světlíků, bočních i horních. Přivádějí do chodby potřebné denní světlo, celkově dojem ze vstupních dveří odlehčují.

Skleněná výplň bývá neprůhledná, do interiéru tak není vidět, oblíbená jsou i skla ornamentální.

Výběr materiálu

Dřevo, hliník nebo plast? Záleží na vkusu majitele, jeho preferencích, stylu domu. Je ale jasné, že subtilní hliníkové dveře padnou spíše modernímu domu, dřevěné se hodí na venkov, k sedlové střeše.

Plast

Nízká cena, široká nabídka barevných odstínů a pohodová údržba. To jsou hlavní důvody, proč si pořídit vchodové dveře z plastu. Při výběru se ale obraťte na prověřenou firmu, protože plastový výrobek musí opravdu něco vydržet. Zajímejte se o kvalitu a tuhost plastového profilu, sílu jeho kovové vnitřní výztuhy. Ta by měla být v tloušťce 3 mm.

Požadujte i přítomnost kovových rohovníků, které plastové profily zpevňují v rozích. Správnou kvalitu prověří i tříbodové hákové zámky, jež někteří výrobci, bohužel, dodávají až za příplatek.

Moderní dveře můžete hledat v místnosti déle, než byste čekali

Tipy a trendy

Nevýhodou plastových dveří je, že vlivem tepla dilatují. Způsobuje to dokonce teplo i ze slunečního záření, proto si plast nepořizujme, když jsou dveře orientované na jih a celý den na ně svítí slunce. Plastové dveře nejsou vhodné ani pro použití v moderních velkoformátových provedeních.

„Varovala bych, aby lidé nezaměňovali plastové vchodové dveře a vedlejší vchodové dveře, které rozhodně nesplňují stejná kritéria. Vedlejší jsou podstatně subtilnější a jednodušší konstrukce. Mají méně masivní i méně nosné panty či výztuhy,“ říká Milena Tomčíková z Vekry.

Dřevo

Vstupní vchody jsou tvarované do oblouku či různých dalších tvarů, mají ornamentální zdobení. Tak poznáte hned na pohled dřevěné dveře. Variabilní tvarování je totiž předností tohoto materiálu.

Dřevo má výbornou tvarovou stabilitu, která je dána vícevrstvými hranoly složenými ze tří až čtyř vrstev, jednoduchá je i jakákoliv renovace, oprava. Má i vynikající tepelně izolační vlastnosti.

Pro vyšší odolnost dřevěných dveří některé firmy pod finální lazuru ještě z interiérové strany přidávají speciální membránovou vrstvu, která dokáže vlhkosti v pronikání do dřeva zabránit. Vrstva se nanáší stříkáním za pomoci počítačem řízeného hydraulického robota, nikoli jednoduchým máčením.

Z čeho postavit dům? Klasiku dohánějí moderní materiály

Jak na to

Nevýhodou dřeva je pravidelná péče o povrchovou úpravu, ale určitě je nemusíte každý rok opatřovat novou barvou či lazurou. Stačí je při mytí otřít houbičkou napuštěnou ošetřujícím balzámem, který prodává každý výrobce dřevěných dveří.

Hliník

Dveře z nich vyrobené mají industriální styl, materiál umožňuje největší rozměry vchodových dveří v kombinaci s maximem prosklení.

Hliník je pro dveře nezničitelným materiálem, odolává opotřebení, poškození. Přitom má i barevnou škálu RAL, není jen šedivě nudný. Každý ho miluje, protože ho nemusí nijak ošetřovat, jedinou údržbou je mytí vodou. Cena tomu samozřejmě odpovídá, je vyšší než za dřevo a samozřejmě plast.

Vchodové dveře nás ochrání před požárem i zloději

Tipy a trendy

„Hliníkové dveře se díky použitým materiálům hodí do velmi frekventovaných

prostor. I při velkém zatížení lze hovořit o životnosti a maximální funkčnosti po dobu zhruba 50 let. Tu ovlivňuje i velmi snadná údržba. Plastové dveře je nutné jednou do roka seřídit, u hliníkových tato záležitost odpadá,“ vysvětluje Petr Přichystal z firmy Lomax.

Kombinace materiálů

Hliník s plastem nebo dřevohliník využívají kombinaci materiálů a výhodnější vlastnosti obou. Obvykle je používán plastový i dřevěný nosný profil, viditelný z interiérové strany, který má vnější hliníkové opláštění.

„Časté je řešení s plastovým základním profilem, které mají dveře s překryvnou hliníkovou deskou, která v síle 2 mm dodává méně stabilnímu plastu vlastnosti hliníkových oken. Dveře mají estetičtější vzhled s tónováním a perfektně hladký povrch, ale i lepší tepelnou a zvukovou izolaci,“ dodává Milena Tomčíková.

Nepodceňte bezpečnost

Bezpečnost vchodovým dveřím dodává nejen pevnost a tuhost rámu dveří a dveřního křídla, ale i jejich bezpečnostní výbava v podobě hákových zámků a bezpečnostního kování.

Chytrá střešní okna se řídí počasím

Tipy a trendy

„Jasným základem jsou bezpečnostní zámky. Vchodové dveře by měly být osazeny tříbodovým hákovým zámkem a bezpečnostní cylindrickou vložkou. Všechny tři body hákového zámku jsou automaticky aktivovány již po zavření dveřního křídla. Tato funkce dokonale utěsní dveřní křídlo a rám současně ve třech bodech a je prevencí proti násilnému otevření dveří,“ vysvětluje Pavel Kašpar z Vekry.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Trendy a novinky v interiérových dveřích

Interiérové dveře se dnes chovají jako učiněný chameleon. Dokážou na sebe vzít prakticky jakoukoli podobu, anebo rovnou zmizet. Bytovým architektům i běžným...

Výběr článků

Načítám