Hlavní obsah

Chytrá střešní okna se řídí počasím

Právo, Sylva Svobodová

Střešní okna se sama automaticky otevírají, zavírají i zastiňují. A to s ohledem na on-line předpověď i skutečný stav počasí. Vše je možné díky senzorům a mobilní aplikaci. Dokonce i starší střešní okna lze dovybavit a proměnit v ta chytrá. Jak na to?

Foto: Velux

Střešní okna Velux Active with Netatmo nabízejí systém automatického ovládání střešních oken, žaluzií a rolet pomocí senzorů a mobilní aplikace. I manuálně ovládaná okna lze dovybavit elektrickým nebo solárním pohonem a následně je ovládat inteligentně.

Článek

Oken je v rodinném domě mnoho, kromě běžných jsou to i střešní. A všechna je nutné dobře zastínit a chránit interiér před slunečními paprsky.

Kromě termoregulace jde i o snížení světelného smogu a rovněž nepříjemného hluku z ulice.

Dostatek světla, tepla i vzduchu

Před blížící se bouřkou či větrem umí okna se systémem Velux Active flexibilně vyvětrat, v případě velkých veder posunout větrání na později nebo v určitou hodinu vytáhnout rolety.

Foto: Velux

Automatické zavírání, otevírání a stínění střešních oken výrazně zlepší klima v interiéru. Spolehněte se na inteligentní senzory, odejděte v klidu z domu. Jsou totiž naprosto spolehlivé.

Systém dokonce zpracovává každodenní činnosti, aby lépe porozuměl tomu, kdy jste zvyklí vstávat, větrat, jakou teplotu doma preferujete. A následně se přizpůsobí chodu domácnosti. Nemusíte se bát, že jste v moci techniky!

V případě nečekaně rychlé přeháňky se okno zavře na základě mechanického impulzu padajících kapek, který je elektronickému ovládání nadřazen.

V systémech inteligentního řízení domácnosti vidí budoucnost skoro polovina Čechů

Tipy a trendy

Velux Active nabízí ovládání třemi způsoby: pomocí senzorů, smartphonem i manuálně. V případě senzorů nemusíte dělat nic, ovládání smartphonem umožňuje uživatelům upravit nebo nastavit automatické funkce.

Manuální ovládání je zase užitečné v případě, kdy majitel odchází z domu: může prostě jen stisknout tlačítko na centrálním vypínači, kterým v zájmu bezpečnosti všechna okna zavře.

Systém je navržen tak, aby si jej majitelé nemovitostí mohli snadno sami nainstalovat. Má svou vlastní aplikaci, která uživatelům umožňuje řídit si telefonem či tabletem klima v interiéru podle svých potřeb a na základě aktuálních dat o počasí.

Žaluzie i zvenku

Letní horka trápí hlavně ty, kteří mají okna orientovaná na jih nebo jihozápad. Proto neváhejte a pořiďte si venkovní žaluzie. Dokážou zablokovat až 90 % veškerého tepla.

Foto: Isotra Pro

Exteriérová žaluje Zetta ručí za vysoký stupeň zastínění, termoregulaci, snížení venkovního hluku.

Paprsky totiž zachytí ještě dříve, než projdou sklem do interiéru, a jsou účinnější než vnitřní žaluzie. Navíc, když lamely nastavíme do správné polohy, zamezíme vniknutí horka a zároveň budeme moci i větrat.

Chytré spotřebiče s námi komunikují

Tipy a trendy

Dalším plusem pro venkovní žaluzie je ochrana před světelným smogem. Ve městě je v noci mnoho umělých svítidel a neexistuje vlastně tma. A brzy ráno nás v létě zase probouzí sluneční paprsky a my se dostatečně nevyspíme.

Foto: Isotra Pro

Exteriérová předokenní roleta Vivera kromě hluku a světla znesnadní i nežádoucí vstup zlodějům.

I venkovní žaluzie jsou „chytré“. Do rolet už firmy umějí zabudovat elektronické spínací hodiny nebo sluneční čidlo. V určitou denní hodinu se pak stínění podle denní doby otevře, jak potřebujeme.

Tip pro vás
Vyzkoušejte také předokenní rolety: poskytnou zastínění, tlumí hluk a chrání před špatnými povětrnostními podmínkami. Na rozdíl od venkovních žaluzií neumožňují regulaci pronikajícího světla, ale poskytnou mnohem větší ochranu proti násilnému vniknutí.

Anketa

Vyplatilo by se vám inteligentní ovládání střešních oken?
Ano, velmi!
33,6 %
Už ho máme.
7,5 %
Možná ano.
17,2 %
Nevím.
3 %
Asi ne.
9,7 %
Nebylo by to k ničemu.
8,2 %
Nemáme střešní okna.
20,8 %
Celkem hlasovalo 134 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Kam doma s kočkou? Do skříně

Ojedinělý kus nábytku, který svým designem nepopudí téměř v žádném interiéru jakéhokoli stylu, navrhla uznávaná švédská designérka Eleonor Moschevitzová. Skříň...

Výběr článků

Načítám