Hlavní obsah

Vchodové dveře nás ochrání před požárem i zloději

Právo, Sylva Svobodová

Nic nenechávejte náhodě, nespokojte se s první levnou nabídkou. Při zabezpečení vlastního majetku preferujte certifikované bezpečnostní dveře, které nabízí zavedená firma na trhu. A to pouze ve 3. nebo 4. bezpečnostní kategorii.

Foto: Dafe-plast (2x)

Hliníkové vchodové dveře mohou být v lesklé i matné úpravě, ale lze zvolit i strukturované povrchy či dřevodekory. Dveře mohou mít variabilní členění, boční i vrchní světlíky.

Článek

Bezpečnostní dveře musí být odolné proti vylomení i překonání zámku, odpovídat platným normám, mít certifikáty vydané českou zkušebnou. Důležitá je i certifikovaná montáž, zvuková a tepelná izolace, požární odolnost.

„Kvalitní bezpečnostní dveře odrazují zloděje a snižují pravděpodobnost vykradení nemovitosti až o 80 %,“ uvádí Petr Klíma z firmy Sapeli.

Foto: Vekra

Vchodové dveře do rodinných domů musí splňovat požadavky tepelně technické normy na prostup tepla, být odolné vůči průniku vlhkosti, prachu, hluku.

Zajímá nás samozřejmě i design vchodových dveří, vítáme, že nabídka je pestrá: dýha, laminát, masivní dřevo, speciální exteriérové povrchy, repliky starých dveří, nerezové povrchy a rozmanité prosklené varianty.

Foto: J. A. P.

Praktická je celoskleněná stříška Rain z kaleného skla Connex o síle 13 a 17 mm ve čtyřech velikostních rozměrech. Skleněná výplň je kotvená nerezovými táhly a nastavitelnými klouby, které udržují bezpečný sklon stříšky.

Co dveře musí umět?

Když pořizujete bezpečnostní vchodové dveře, setkáte se s několika třídami, odlišným systémem zamykání i různou výbavou. Na co je potřeba se zaměřit a ohlídat si?

Foto: Dafe-plast

Vchodové dveře pro pasivní a nízkoenergetické domy mají speciální výplň Clima Class. Výplň rozšiřuje křídlo ze 70 na 92 mm, dveře mají vynikající tepelně izolační vlastnosti.

Bezpečností třída: označuje míru zabezpečení proti zlodějům. Pro domácí podmínky stačí 3. nebo 4. třída, trezorové dveře v 5. a 6. kategorii jsou pro běžnou domácnost zbytečné.

„Nižší třídy bezpečnostních dveří lze relativně snadno překonat za pomoci lehkého nářadí a hrubé síly, proto jsou pro vstupní dveře bytu či rodinného domu nevhodné,“ říká Pavel Hiršl z firmy Sherlock.

Foto: Next

Nejmasivnější vchodové bezpečnostní dveře Next SD 102 odpovídají 3. bezpečnostní třídě a mají 19 jisticích bodů.

Materiál: dveře lze mít kovové nebo dřevěné. Při koupi nikdy nezapomeňte na bezpečnostní zárubeň, je několikanásobně zesílena v zámkové části, není možné ji promáčknout nebo roztáhnout.

Foto: Schüco CZ

Vstupní dveře na terasu jistí systém posuvně zdvižných dveří. Veškeré prosklené plochy domu jsou v jednom designu rámů, těsnění je odolné vůči klimatickým vlivům a ovládání je pohodlné.

Zámky, klíče, čepy a závěsy: samozřejmostí je bezpečnostní zámková vložka odolná vůči vyvrtání. Bezpečnostní klíče mají mnohdy chráněný profil, zámek můžete mít jeden nebo více, zamykání klasické mechanické pomocí klíče, chytré elektronické prostřednictvím otisků prstu nebo na dálku mobilním telefonem. Sledujte také kvalitu a typ závěsů, počet a sílu uzamykacích čepů.

Foto: Sapeli

Bezpečnostní dveře RC3 Golias mají 3bodový hákový zámek, tři závěsy a tři pasivní čepy proti vysazení. Nelze je prokopnout, odolají i 70 cm dlouhému páčidlu či mechanické vrtačce. Jsou protipožární a zvukotěsné, z každé strany mohou mít jiný dekor.

Protihluková ochrana: správná tepelná a zvuková izolace by měla být samozřejmostí, stejně jako protipožární ochrana. Odborníci doporučují dveře s označením protipožární ochrany alespoň EI/ EW 30, které minimálně 30 minut odolají požáru.

Vždy si ověřte platnost těchto hodnot i podle výsledků nezávislých testů. Mnohdy jsou nabízeny i dveře, které v nezávislých testech ČOI neuspěly.

Foto: Sapeli

Protipožární i bezpečnostní dveře lze doplnit o tzv. kouřotěsný uzávěr. Oceníte je u dveří do kotelny či garáže, kterými neprojdou výfukové nebo jiné plyny.

Panelové byty

Vybíráme zásadně bytové dveře, nikoli venkovní vchodové. Jejich vlastnosti jsou rozdílné v protipožárních parametrech, ale i v tepelné izolaci.

„U bytových vchodových dveří musíte splňovat protipožární normy, dveře mají mít protipožární odolnost minimálně 30 minut,“ říká Ivan Pavlíček ze společnosti Next.

Foto: Next

Bezpečnostní dveře Next SD 101 mají protipožární odolnost, tepelnou a zvukovou izolaci i kouřotěsnost, 17 jisticích bodů. Povrch je tvořen laminátem, dýhou či masivním dřevem. Vhodné do panelového domu.

Bezpečnostní, které odolají zlodějům, jsou ve 3. a 4. bezpečnostní kategorii. Do panelového bytu tedy pořiďte pouze tyto s vložkou a kováním ve stejné bezpečnostní třídě, jako jsou samotné dveře.

Například dveře ve 3. třídě mají mnoho jisticích bodů, pevnou kostru, oboustranné celoplošné plechování, zesílenou ochranu zámku a další prvky. „Rozhodně nedoporučuji zvolit při zabezpečení bytu pouze přídavné závory na stávající vchodové dveře, protože jimi zeslabíte konstrukci obyčejných dveří a paradoxně usnadníte zlodějům práci,“ vysvětluje Ivan Pavlíček.

Vychytávky zvýší naši bezpečnost

Mezi moderní zabezpečovací systémy, jimiž lze doplnit bezpečnostní dveře, patří digitální kukátko, motorizovaná vložka a čtečka otisků prstů.

Digitální kukátko: Kamera na dveřích přenese obraz osoby za dveřmi a vy máte dokonalý přehled. Výhodou je, že kamera má záběr s úhlem až 170°, zobrazí s přehledem celý prostor. Dění za dveřmi je možné přenášet na televizi, počítač, ať se nacházíte kdekoliv.

Foto: Sapeli

U bezpečnostních dveří oceníte digitální kukátko se záznamem pohybu, které přenáší obraz na malý monitor. I z větší vzdálenosti vidíte, kdo za dveřmi stojí.

Motorizovaná vložka: Speciální vložku lze ovládat klíčem i elektronicky. Skládá se z řídicí jednotky a cylindrické vložky s vestavěným motorem. Motor zamyká nebo odemyká na základě elektronického impulsu, kterým může být čtečka magnetických karet, kódová klávesnice, tlačítkový spínač. Vložku lze namontovat do libovolných zámků či závor, zamyká na libovolný počet západů.

Foto: Sherlock

Nezapomínejte na výběr zámků a vložek minimálně ve 3. bezpečnostní třídě. Výhodou bezpečnostních vložek je nemožnost jejich zkopírování.

Čtečka otisků prstů

Umožňuje ve spojení s elektromotorickou vložkou nebo zámkem odemknout dveře bez použití klíče, stačí přiložit prst. Instaluje se přímo na křídle dveří, ale lze mít i verzi skrytou v madle dveří. Systém má paměť až na 99 otisků prstů. Výhodou je, že končí problém se ztracenými klíči a vyhneme se riziku okopírování klíče u nepatentovaných profilů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám