Hlavní obsah

V systémech inteligentního řízení domácnosti vidí budoucnost skoro polovina Čechů

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytré technologie pozvolna pronikají do většiny oblastí našich každodenních životů a také do našich domovů. Jejich automatické fungování zařizují tzv. systémy inteligentního řízení domácnosti. Budoucnost v nich aktuálně spatřuje 43 procent Čechů. Vyplynulo to z výzkumu společnosti IdeaSense.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Jak Češi vnímají systémy inteligentního řízení domácností

Článek

Výzkumu si společnost provedla sama a oslovila v něm 2011 respondentů ve věkovém rozmezí 18 až 60 let. Vyplývá z něj mj., že ve 43 % lidí vzbuzuje myšlenka chytré domácnosti, tj. možnost nastavení a ovládání vnitřního vybavení domu prostřednictvím informačních technologií, pozitivní pocity.

Zároveň se tito lidé domnívají, že tyto systémy usnadňují život. Inteligentním domácnostem jsou o něco více nakloněni muži (51 %), zatímco ženy jsou o výhodnosti těchto systémů přesvědčeny jen ze 34 %.

Na 22 % Čechů je ovšem k vizi inteligentních domácností skeptických a nevěří jim a další pětina (tedy 20 %) se jich pak vysloveně bojí. Zbývajících 15 % dotázaných nemá na systémy inteligentního řízení domácnosti žádný konkrétní názor.

Hlasové ovládání aplikací naráží zatím na nedůvěru

S inteligentním řízením domácnosti souvisí i možnost hlasového ovládání. Umělá inteligence v současnosti již umožňuje zařízením rozumět lidské řeči, a tak je funkce hlasového zadávání příkazů v moderních technologiích běžná.

Česká společnost je však v pohledu na možnost hlasového ovládání domova poněkud rozdělená. Pouze 6 % respondentů potvrdilo, že hlasové ovládání aktivně používá, a 33 % uvedlo, že funkci pokládá za přirozenou součást technologického vývoje a s její realizací do budoucna počítá.

Na druhou stranu, 39 % Čechů si momentálně nedokáže představit, že by se hlasové příkazy staly běžnou součástí jejich denních aktivit, a 22 % uvedlo, že tento typ technologie používat ani nechtějí.

„Využití umělé inteligence v běžném životě představuje vysoký potenciál, potvrdili jsme si ale, že řada inovačních konceptů je pro české spotřebitele v současné době stále neuchopitelná. Je zajímavé pozorovat, jaké inovace by rádi využili a co je pro ně naopak věcí budoucnosti,“ uvedl k výsledkům Lukáš Vynikal ze společnosti IdeaSense.

Ne všechno je systém inteligentního ovládání domácnosti

Zájem Čechů o systémy inteligentního řízení domácnosti potvrzují i zkušenosti výrobců a prodejců. Chytré technologie pro řízení tzv. smart domácností a domů jsou mezi uživateli rok od roku žádanější.

K jejich rychlému rozvoji nemalou měrou přispívají bezdrátové technologie a smartphony, do kterých si uživatelé stahují nejrůznější aplikace pro ovládání některých typů žárovek s integrovaným komunikačním modulem, spínání spotřebičů přes přenosné zásuvkové adaptéry či řízení vytápění - nejčastěji radiátorů s bezdrátovými hlavicemi.

Pozor ovšem na to, několik samostatných aplikací instalovaných v telefonu ještě dům či domácnost chytřejší a provozně úspornější neučiní.

„Jednotlivé moduly pro ovládání vytápění, zastínění, osvětlení, bezpečnost či jiné komfortní funkce spolu nejsou propojeny a nijak spolu nespolupracují, jako například v chytrém domě s bezdrátovou elektroinstalací xComfort. Díky vzájemné koordinaci automatického řízení žaluzií se zónovou regulací vytápění, případně obdobnými automatizovanými funkcemi, lze optimalizovat jednotlivé akce a uspořit tak nemalé částky za energie,” říká Jaromír Pávek, specialista na chytré technologie ze společnosti Eaton Elektrotechnika s. r. o.

Možnost místního ovládání světel, žaluzií či korekce vytápění včetně možnosti vzdáleného ovládání ze smartphonu je pak pro komplexní řešení samozřejmostí.

Anketa

Jak důvěřujete inteligentnímu řízení domácnosti?
Je to budoucnost, takže ano.
33,2 %
Už takový systém máme.
8,2 %
Asi to má smysl.
3,4 %
Nevím, vůbec tomu nerozumím.
3,8 %
Moc tomu nevěřím.
7,2 %
Je to nesmysl.
34,6 %
Bojím se toho.
9,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 208 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Bydlete pohodlně, bez bariér

Bezbariérové úpravy interiéru se nemusejí týkat jen vozíčkářů. Když naše kroky ztrácejí jistotu a potřebujeme berle nebo chodítko, je lepší odstranit z cesty...

Výběr článků

Načítám