Hlavní obsah

Šikovný dřevorubec si udělal ve sklepě hospůdku ve vikinském stylu

V kanadském městě Chilliwack se v poslední době rozmohl nový koníček či móda, chcete-li. Tamní muži si doma na zahradách, v kůlnách i ve sklepech začínají budovat malé soukromé hospůdky. Každá má osobité kouzlo prozrazující cosi také o svém majiteli. Patrně nejvýraznější minihospůdkou je ovšem ta, kterou si ve sklepě vytvořil tamní chiropraktik Rob Forde. Pojal ji totiž ve vikinském stylu.

Foto: Profimedia.cz

V hospodě je možné nechat se i oddat. A po obřadu rovnou přejít k oslavám.

Článek

Soukromé malé hospůdky se v Chilliwacku v Britské Kolumbii, severně od hranice Kanady a Spojených států, začaly objevovat jako pověstné houby po dešti. Když do jedné z nich poprvé zavítal dřevorubec Rob Forde, byl tak nadšený její atmosférou a vůbec celým nápadem, že se rozhodl něco podobného vytvořit u sebe doma ve sklepě také.

Rob se v minulosti věnoval řezbářství motorovou pilou, a tak mu řemeslo nebylo nikdy cizí. Nyní měl konečně důvod a příležitost si práci s pilou v jemnější podobě znovu vyzkoušet a užít.

První inspiraci získal u svých sousedů, kteří své hospůdky ladili v duchu odkazu svých britských předků, tj. jako staroanglické nálevny. To bylo přesně to, co se mu zalíbilo. Vzdát hold vlastním předkům. Ti jeho ovšem pocházeli z Irska a Norska. Je tedy irským Vikingem!

Z hospody ve sklepě dýchá nepopiratelně středověká atmosféra, návštěvníka uvítá mohutná železná mříž, silné dřevěné trámy „podpírající” strop, stěny zdobí nezbytné vikinské štíty i malby s mořeplaveckou tematikou a heraldikou, na římse kamenného krbu spočívá model vikinské lodi s vesly a neodmyslitelnou červenobíle pruhovanou plachtou.

V bývalé kůlně platí: Kdo najde bar, ten se poměje

Zahrada

Jako strážce barmana se pak v pozadí v modravém podsvícení tyčí brnění černého rytíře opírající se o mohutný obouruční meč.

Kvůli hospůdce se nejprve přestěhovali

Aby měl vůbec kde svůj sen realizovat, bylo potřeba najít pro hospůdku místo. A v původním domě to nebylo možné. Proto se se ženou přestěhovali nejprve do většího domu. Zde, v prázdném sklepě, mohl začít s pracemi.

Jako první postavil barový pult. Tak mu to ostatně poradili přátelé. „Postav nejdřív bar, sedni si k němu a všechno ostatní ti dojde,” odcitoval jejich radu novinářům z místního zpravodajského webu The Chilliwack Progress.

Foto: Profimedia.cz

Vybudování irsko-vikinské hospody by nebylo možné bez přestěhování se do většího domu. Robova žena Debbie s tím neměla problém.

Svůj bar měl hotový v roce 2015 a je vyroben z černého ořešáku. Přibylo obložení stěny, pak pokračoval krůček po krůčku dál a dál.

Nakonec prostor zaplnil zhruba třemi stovkami prvků, které z hospody činí jedinečný prostor a které – především – sám vyrobil.

Neobvyklý kompliment i svatby

Robova hospůdka Irský Viking není jen místem pro setkávání s přáteli a pro pořádání rodinných oslav. Jako certifikovaný oddávající nabízí mladým párům z města možnost uspořádat svatební obřad ve stylovém vikinském prostředí, kde pak mohou rovnou pokračovat i s oslavou.

Stylové sídlo, které ocení snad každý Čech, je na prodej

Tipy a trendy

Snad největší radost mu ale udělal kamarád svým zcela nezamýšleným komplimentem, svěřil se hrdý majitel a potomek Vikingů novinářům. Když k němu přišel na návštěvu a Rob mu předvedl své dílo s tím, že to celé vyrobil vlastníma rukama, přítel jen vyhrkl: „To jsi ty nedělal.”

Někoho by taková věta urazila. Ale Rob si ji vyložil jako ten nejlepší projev uznání a potvrzení toho, co sám tušil. Při tvorbě vikinské hospody se prostě překonal.

Anketa

Líbilo by se vám mít svatbu ve vikingské hospodě?
To by byla paráda!
69 %
Asi ano.
6,3 %
Kdekoli!
1,5 %
Raději ne.
12,8 %
Jenom to ne!
10,4 %
Celkem hlasovalo 3653 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám