Hlavní obsah
Ústředním materiálem je v bytě březová překližka, která udává příjemný dřevěný tón, jenž na hory bezesporu patří. Foto: Jiří Ernest

Když se rodina nadchne pro sjezdové lyžování a děti se mu věnují profesionálně, musí se nevyhnutelně přestěhovat za sněhem. Tedy aspoň na sezonu, ale rovnou do srdce českých „velehor“ do Špindlerova Mlýna.

Ústředním materiálem je v bytě březová překližka, která udává příjemný dřevěný tón, jenž na hory bezesporu patří. Foto: Jiří Ernest
Sezonní byt vášnivé sjezdaře nezapře

Dcera se synem závodně lyžují, rodiče jsou zapálenými lyžaři, a tak celá čtyřčlenná rodina přizpůsobila svůj život tomuto sportu. Protože se ale nechtěla úplně vzdát bydlení ve městě, rozhodla se trávit zimní sezonu na horách a léto a podzim v metropoli. Rodiče si tomuto režimu přizpůsobili práci a děti chodí do školy půl roku na horách a půl v Praze.

Aby to ale bylo možné, museli si najít vhodný byt, který by byl dostatečně velký a přímo v centru dění. Takový našli ve Špindlerově Mlýně.

Byt o výměře necelých 70 metrů se jevil jako dostatečně velký, ale byl po předchozích majitelích v dost neutěšeném stavu a měl nevyhovující dispozici. Proto se majitelé rozhodli pro důkladnější rekonstrukci, s níž se obrátili na architektku Pavlínu Vlačihovou z architektonického studia Tastruktura.

Očima architektky

„Zadáním pro mě bylo změnit dispozici tak, aby vznikly dva dětské pokojíky, ložnice pro rodiče, koupelna s toaletou a ještě samostatná toaleta, obývák mohl být spojený s kuchyní. Co se týká designu bytu, majitelé chtěli dřevo a neutrální barvy, zbytek byl plně v mé režii. Nejprve bylo tedy potřeba změnit původní nevyhovující dispozici, kde byly dva pokoje, jeden obývací pokoj a malá kuchyňka, velká chodba, malá koupelna a oddělené WC,“ popisuje architektka.

Na podlaze je použito průmyslové penízkové linoleum, které tak dobře odolává přezkáčům a tlumí hluk.

Foto: Jiří Ernest

Zpestřujícím prvkem je i betonová stěrka použitá na zdi za kuchyní, přecházející až do obytné části.

Foto: Jiří Ernest

Aby bylo možné přidat pokoj navíc, bylo nutné zásadně změnit dispozici, a to tak, že se upravovaly i nosné zdi. U sportovní rodiny bylo také zásadní vyřešit úložné prostory. Všechno je dělané na míru, tak aby se vešlo maximum věcí a zároveň aby byt nemusel být zahlcen dalším nábytkem.

Rekonstrukce i zařízení nakonec dopadly skvěle a zprvu hodně vybydlený byt s nesmyslně velkou chodbou, spoustou dalších chodbiček a málo pokoji se proměnil v pěkný vzdušný třípokojový byt, který je uzpůsoben čtyřem sportovním nadšencům.

Jednoduchý horský styl

Tím, že bylo nutné do bytu dostat více pokojů, hrozilo, že by mohl ve výsledku působit stísněně. Proto do něj architektka chtěla dostat hodně světla prostřednictvím použitých materiálů.

Úložné prostory jsou vyřešené v ložnici rodičů i v dětských pokojích skříněmi vestavěnými podél postelí i nad nimi.

Foto: Jiří Ernest

Jednoduchá nadčasová koupelna je s ohledem na čtyřčlennou domácnost vybavena dvěma umyvadly.

Foto: Jiří Ernest

Aby splnila i zadání dát do bytu dřevo, které na hory patří, vybrala si světlou březovou překližku, která prostor zateplí a zároveň prozáří. Navíc s ní velmi ráda pracuje, protože je to výborný materiál dovolující prořezávání a je pěkná i na hranách, jež je tak možné nechat viditelné.

Jako základ, který udal interiéru tón, zvolila březovou dřevotřísku, z níž jsou vyrobeny skříně i solitérní nábytek. Z masivních březových tyček vznikla lavice v jídelně, kdy pak tyčky přecházejí přes stěnu na strop a vymezují tím jídelní a kuchyňskou část. Z masivního běleného dubu jsou podlahy.

Dřevo doplňuje bílý neutrální nábytek vyráběný na zakázku (kuchyňská linka, úložné skříně v pokojích a v ložnici). S bílou výmalbou v bytě krásně ladí betonová stěrka použitá na zdi v kuchyni.

Lucie Martínková, bydlenimagazin.cz

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků