Hlavní obsah

Rodinný dům podobný Tádž Mahalu postavil muž jako dar své ženě

Tři roky trvala stavba zmenšené repliky Tádž Mahalu, která slouží jako rodinný dům. Příbytek ve státě Madhjapradéš nechal postavit indický podnikatel Anand Prakash Chouksey. Romantické duše jistě nadchne, že tak jako světově proslulá památka, i tento dům vznikl coby výraz lásky. Ind jej totiž nechal postavit především jako dar pro svou ženu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ind postavil manželce dům, který je replikou Tádž MahaluVideo: Reuters

 
Článek

Dům stojí ve městě Búrhanpúr a vzbuzuje celkem zasloužený obdiv. Umístěn je na dvacetihektarovém pozemku, na němž je mimo jiné i nemocnice. Lidé, kteří malý Tádž Mahal zahlédnou, velmi často stočí své kroky přes trávníky přímo ke stavbě a obdivují se její dokonalosti a pečlivé řemeslné propracovanosti.

„Mnoho párů si tu pořizuje své předsvatební snímky. Nezakazuji jim to, protože v našem městě jsme úzce provázaná komunita, kde každý zná každého. Takže můj dům je otevřen pro každého,” svěřil se Anand Prakash Chouksey redaktorům BBC.

Jeho slova samozřejmě nelze brát doslovně. Jsou chvíle, kdy svůj dům s rodinou rádi návštěvníkům předvedou, ale jsou také chvíle, kdy se to prostě nehodí.  „Konec konců, je to náš domov a my zde bydlíme,” říká.

Stavba domu trvala tři roky a vyšla na 20 milionů rupií (zhruba 6 milionů korun). Vyžádala si rovněž bezpočet návštěv originální stavby v Ágře. Podobně, jako skutečný Tádž Mahal, i tento dům, jenž má oproti originálu pouze třetinové rozměry, se pyšní mramorovými povrchy a složitou květinovou výzdobou a bohatou štukaturou připomínající krajky.

Do elegantní vily se nenápadně vkrádá bazén, aby ji chladil

Tipy a trendy

Po vstupu do domu se host ocitne ve vstupní hale, jejíž dominantou je bílé schodiště, které se rozbíhá do stran. Dům má dvě hlavní ložnice, jež jsou umístěny na dvou různých podlažích, pak ještě další dva soukromé pokoje. Nechybí knihovna a meditační místnost.

Jak upozorňuje majitel, ačkoli je jeho dům velice silně inspirovaný Tádž Mahalem, interiér není striktně v islámském stylu. Zde se projevily i moderní vlivy, což lze vypozorovat z jeho nábytku či textilií.

Stavební inženýr zachránil mangovník tím, že si na něm postavil dům

Tipy a trendy

Ind vysvětluje, že dům postavil jako dar pro svou manželku, nebyl to prý ale jediný důvod.

Tádž Mahal

Památník Tádž Mahal stojí v indickém městě Ágra ve státě Uttarpradéš a je zapsán na seznamu sedmi nových divů světa. Od roku 1983 je i součástí světového dědictví UNESCO.

Stavbu nechal vybudovat indický panovník Šáhdžáhán jako pomník své ženě Mumtáz Mahal, která zemřela ve 36 letech při porodu. Vládce tehdy vyhlásil dvouletý státní smutek a nechal pro ni postavit stavbu připomínající jejich vztah. Tádž Mahal byl dokončen dvacet let poté.

Tádž Mahal je nejnavštěvovanější stavbou v Indii a je považován za jeden ze symbolů země.

„V současnosti je v naší zemi spousta vzájemné nenávisti. Lidé jsou rozděleni kvůli náboženství a kastám.” Proto chce mezi spoluobčany šířit lásku. „A tento dům je pro mne symbolem lásky. Takové, která přesahuje naše společenské rozdíly a hluk politiky,” uzavírá Anand Prakash Chouksey.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám