Hlavní obsah

Sedm trychtýřů svádí dospělé i děti k tomu, aby se zvědavě procházeli mezi nimi

Sedm obřích trychtýřů připomíná budova nového muzea ve vesnici Bát Tràng na severu Vietnamu. Architekt se při jejím návrhu inspiroval hrnčířskými kruhy. Důvod k tomu měl více než symbolický. Hrnčířství je totiž řemeslo, které má ve vsi dlouhou tradici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové muzeum ve Vietnamu vypadá jako keramické nádobyVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Ke zvědavým procházkám se zdviženými hlavami láká děti i dospělé malé náměstí, které mezi sebou svírá sedmero budov nezvyklého trychtýřového tvaru v barvě hlinky, které jsou spolu porůznu propojené.

Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o jakýsi skalní útvar po tisíciletí broušený větrem a vodou. Z většího odstupu pak stavba připomíná hromádky na sebe naskládaných hrnčířských kruhů.

A právě jimi se vietnamský architekt Hoang Thuc Hao při návrhu této stavby inspiroval. Zasazena je totiž do vesnice Bát Tràng, která leží zhruba 20 kilometrů od centra Hanoje. Nejde přitom jen tak o ledajakou vesničku.

Jméno Bát Tràng znají milovníci keramiky a porcelánu nejenom ve Vietnamu. Je totiž nejen názvem vesnice, ale i značkou. V Bát Tràng se právě hrnčířskému řemeslu věnují její obyvatelé po staletí, platí proto za místa s umělecko-řemeslnou tradicí.

Architekti návrhem námořního muzea upozorňují na tání ledovců

Tipy a trendy

Nově vybudované muzeum zabírající plochu 3700 m² má proto jasné zaměření, ústředním tématem jeho expozic bude keramika a hrnčířské řemeslo. V interiéru je umístěna výstava, na střeše pak vznikne prostor pro venkovní promítání, případně další společenské a kulturní akce.

Muzeum je ve výstavbě od roku 2018, otevřeno má být letos v létě.

Anketa

Navštěvujete v zahraničí rádi místní muzea?
Ano, pravidelně.
37,5 %
Jak kdy.
26,7 %
Moc často ne.
18,6 %
Ne, ta mě nezajímají.
17,2 %
Celkem hlasovalo 1257 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám