Hlavní obsah

Pořizujete kvůli rostoucím cenám energie kamna? Pak nezapomeňte zkontrolovat komín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodejci a výrobci krbů a krbových kamen již několik týdnů hlásí zvýšený zájem spotřebitelů o tento druh zboží. Není divu, do stejného období se sešly hned tři faktory, které zájem o tuto komoditu přirozeně zvyšují - nástup topné sezony, snaha zbavit se starých kotlů a rostoucí ceny energií. S nákupem kamen ovšem přibývá majitelům mnohdy i nová starost - o komín.

Foto: Almeva

S pořízením nových kamen úzce souvisí nutnost opatřit k nim i vhodný komín a pravidelně o něj pečovat.

Článek

„Zájem o krby a krbová kamna na nákupním rádci a srovnávači Zboží.cz v zimním období vždy roste. Když porovnáme zájem za poslední 2,5 měsíce se stejně dlouhým předchozím obdobím, vidíme v kategorii krbových kamen a krbových vložek nárůst zájmu o cca 100 %. Za zmínku stojí ale zejména nárůst zájmu v meziročním srovnání tohoto období, kdy o krbová kamna je zájem o více jak 50 % vyšší než loni, o krbové vložky se pak zajímají o dvě pětiny uživatelů více,“ říká Kristýna Hořovská, PR specialista Zboží.cz.

Podobné zkušenosti mají i další prodejci: „Zaznamenali jsme zvýšený zájem o krbová kamna. Nárůst oproti srovnatelnému období v loňském roce činí 15 procent, největší je zájem o kachlová a peletová kamna,“ tvrdí tisková mluvčí Mountfield Kateřina Böhmová.

Před nákupem ověřte možnost připojení ke komínu

Na rozdíl od mnoha jiných spotřebičů je před koupí kamen potřeba se ujistit, že vybraný model bude možné připojit ke stávajícímu komínu.

Proto je třeba, aby koupi a připojení kamen předcházela kontrola komínu odborníkem, tedy kominíkem.

„Jsou k tomu hned dva důvody. Za prvé bezpečnost a povinnost daná zákonem - v ustanovení zákona o požární ochraně je uvedeno, že před výměnou spotřebiče, případně před jeho připojením (uvedením spalinové cesty do provozu) je povinností majitele domu zajistit (objednat) provedení revize spalinové cesty. Seznam revizních techniků spalinových cest najdou zájemci na www.skcr.cz,” upozorňuje prezident Společenstva kominíků ČR Jaroslav Schön.

Foto: Schiedel

Revizi komínu provádíme před uvedením nové spalinové cesty do provozu a po každé stavební úpravě komínu.

„Druhým důvodem je funkčnost - ta sice taky samozřejmě souvisí úzce s bezpečností, ale raději ji uvádím zvlášť. Kominík musí komín nejen prověřit, jestli je těsný a vhodný pro daný spotřebič (kamna), ale na základě údajů, které v podkladech uvádí výrobce spotřebiče (např. teplota a hmotnostní tok spalin apod.), by měl určit (například výpočtem), zda nově připojená kamna budou funkční,” dodává.

Pro snazší orientaci pak mají každá kamna typový štítek, na kterém je uvedena informace, k jakému typu komínu mohou či naopak nemohou být připojena.

Krbová kamna zahajují topnou sezonu

Tipy a trendy

Žádný komín není univerzální a je tedy potřeba, aby odpovídal danému typu spotřebiče.

„Pakliže komín táhne špatně, tak z kamen nebudu schopen dostat výkon, který je výrobcem kamen deklarován. Pokud komín táhne příliš, tak teplo, které potřebuji pro vytápění, pouštím takzvaně pánu Bohu do oken. Není tedy jen důležité, že komín táhne, ale také jak moc,” upozorňuje Pavel Ulrich ze společnosti Almeva, výrobce komínů.

Kam s nimi

Umístění kamen v interiéru je dáno tím, kam vede komín. Není to ovšem jediné omezení.

Důležitý je i jejich dostatečný odstup od hořlavých konstrukcí. Dle normy to má být 80 cm z přední strany a 40 cm po stranách a vzadu u jednoplášťových kamen (sálavých) a 20 cm po stranách a vzadu u dvouplášťových (konvekčních) modelů.

Foto: Bauhaus

Pro spotřebiče na pevná paliva jsou nejvhodnější univerzální komínové systémy s kvalitní keramickou či nerezovou vložkou. Krbovým kamnům Jasmin nechybí místo pro ukládání polen.

Také je potřeba myslet na dostatečné množství vzduchu pro spalování. Mají-li si kamna brát vzduch z místnosti, kde stojí, musí být zajištěno její dostatečné provětrání.

V této souvislosti Jaroslav Schön upozorňuje, že „v případě, že je dům zateplený a jsou nainstalována nová plastová okna, nebude dostatek vzduchu k hoření a ani perfektní komín nebude fungovat”.

Takovou situaci je pak třeba řešit přívodem vzduchu ke kamnům potrubím z vnějšího prostředí.

A kde bude dřevo?
Neméně důležité je při plánování kamen rozhodnout, kde bude uskladněno dřevo. To musí být vyschlé minimálně jeden rok, lépe dva. Nebo je možné dřevo zakoupit již vysušené, ale podmínce skladování na vhodném místě se nevyhneme. Společně s promýšlením koupě nových kamen je tak potřeba zároveň vymyslet dostatečně velké a suché místo pro dřevo.

S kamny přichází starost o komín

„V případě komínů s keramickými vložkami, pakliže je komín v bezvadném stavu, se může daný spotřebič na komín pouze připojit novým kouřovodem. Pakliže je komín s jinou vložkou nebo bez ní, tak se do komína ve většině případů instaluje nerezová vložka,” upozorňuje Pavel Ulrich.

Topíte správně? Kamnář radí, jak se ohřát bezpečně a ekologicky

Domácí

Tímto ale starost o komín nekončí. Naopak, je třeba jej pravidelně kontrolovat a čistit. Komín od spotřebiče na pevná paliva do výkonu 50 kW je možno v rodinných domech čistit svépomocí, a to minimálně třikrát ročně. Kominíka je potom nutno pozvat na jeho kontrolu minimálně jedenkrát do roka.

Anketa

Kupujete nová kamna?
Už jsme je koupili.
40,5 %
Ano, v těchto dnech je vybíráme.
21,6 %
Asi s tím ještě počkáme.
10,8 %
Ne, to se nás netýká.
27,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 185 čtenářů.

Přehlídka vánočních stromků našich čtenářů

Vánoční stromek nechybí snad v žádné z českých rodin. Každá má ale trochu jiný. Tu jej zdobí památečními ozdobami po předcích, jinde si naopak potrpí na nejnovější trendy a mají každý rok zcela jiný, tamo se zdobí jen čokoládovými ozdobami a v další rodině hledí hlavně na bezpečnost. Kvůli malým dětem nebo mazlíčkům...

Jak vypadá ten váš? Pojďme si užít Vánoce společně. Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 22. 12. 2021 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích přineseme ve vánočním článku v rubrice Bydlení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám