Hlavní obsah

Vytápění: využijte obnovitelné zdroje energie

Právo, Karolina Černá

Majitelé zastaralých kotlů, pozor! Provoz zařízení nižší než 3. emisní třídy bude od září 2022 zakázán pod pokutou až 50 000 Kč. Nahradit ho může kotel na biomasu. Větší investici vyžadují solární elektrárna či tepelné čerpadlo.

Foto: PRE

Jeden z nejefektivnějších a nejúspornější zdrojů vytápění rodinných a bytových domů představují tepelná čerpadla.

Článek

S moderními technologiemi dosáhneme při vytápění/chlazení domácnosti a ohřevu vody úplné nebo aspoň částečné energetické soběstačnosti i výrazných finančních úspor.

Vývoj spěje k účinnější akumulaci energie získané z obnovitelného zdroje a její úschově, případně k upotřebení odpadního tepla. Technologie mohou spolupracovat.

Výjimkou není například kotel na pelety/dřevo a tepelné čerpadlo, kotel na pelety/dřevo a sluneční kolektory. Velmi efektivní je kombinace systému tepelného čerpadla a fotovoltaiky.

V hlavní roli biomasa

Při výměně starého kotle za nový se vyplatí mířit k 5. emisní třídě a palivu zvanému biomasa, v jejíž druhové škále vítězí dřevní pelety. Podle odhadu Klastru Česká peleta se musí ještě vyměnit 300 000 kotlů. Topenářské firmy i výrobci přitom zjišťují, že mnoho lidí překvapivě plánuje ponechat si původní kotle i přes zákaz.

„Tito lidé si neuvědomují, že existuje centrální online systém spravovaný ministerstvem životního prostředí. Kontroloři, kteří jednou za tři roky provedou povinnou kontrolu kotle, mají za úkol vše do tohoto systému nahrát. Je naivní si myslet, že si starého kotle nikdo nevšimne,“ varuje Vladimír Stupavský z Klastru Česká peleta.

Vytápět dům plynovým kotlem se vyplatí

Jak na to

Automatický kotel na pelety není náročný na obsluhu. Sám se zapíná i vypíná, přikládá palivo ze zásobníku, umí se vyčistit. Teplotu a provoz regulujeme dálkově přes pokojový termostat i mobil.

Interiérová krbová kamna na pelety slouží k vytápění nízkoenergetických domů, s teplovodním výměníkem a radiátory se uplatní ve větších domácnostech.

Foto: Stora Enso

Zavážku pelet zajistíme u dopravce, v nízkoenergetických domech stačí jednou za rok. Cisterna nafouká objednané množství pelet do zásobníku kotle, topné zařízení si pelety samo podává, automaticky se zapaluje i čistí.

Trh nabízí také teplovodní sporáky na pelety s výměníkem a s plně automatickým provozem, které nahradí kotel pro vytápění, zajistí ohřev vody na mytí, vaření na plotně, pečení v troubě a oheň jako u krbových kamen.

Cena kotle na pelety začíná na 50 000 Kč. Peletová kamna s výkonem dva až pět kW pořídíme do 30 000 Kč. Typ s rozvodem vzduchu a výkonem 5,5 až 11 kW pro vytápěný prostor o 290 m³ stojí kolem 100 000 Kč, teplovodní sporák zaplatíme od 120 000 do 200 000 Kč.

Nabídka tepelných čerpadel

Nejprodávanější je tepelné čerpadlo vzduch-voda, které využívá teplo obsažené ve venkovním vzduchu. „Tepelné čerpadlo země-voda je ve skutečnosti stejně drahé či levnější než vzduch-voda,“ říká Jiří Svoboda, ředitel firmy MasterTherm.

„Rozdíl je ve zdroji. Zatímco vzduch máme všude okolo, teplo ze země odebíráme pomocí kolektoru, plošného či svislého, jehož instalace není levná,“ podotýká. Podle něj je ale chybou sčítat vklad do čerpadla a do kolektoru.

„Zatímco investici do tepelného čerpadla opakujeme přibližně jednou za 15-20 let, vzduch-voda spíše za 15 let, země-voda za 20 let, kolektor představuje stavební investici, jejíž životnost je minimálně 100 let a která bude sloužit jako zdroj tepla/chladu mnohonásobně déle než vlastní čerpadlo,“ vysvětluje Jiří Svoboda.

Kotle na tuhá paliva? Ano, ale už jen ty ekologické

Bydlení

Tepelné čerpadlo vybíráme vždy v nerezovém provedení. Ve starém domě s většími tepelnými ztrátami bude muset mít vyšší výkon než v novostavbě.

„Pozornost věnujte i použitému kompresoru, chladivu a maximální teplotě topné vody dosažené kompresorem a podívejte se na energetický štítek. Ideální je vybírat čerpadlo s účinností A+++,“ radí Jakub Tykal z firmy Acond.

Kolik si připravit
U nejběžnějšího typu čerpadla vzduch/voda záleží, zda bude využíváno pouze pro vytápění, nebo také pro ohřev vody. „Většina lidí má zájem o obě funkce. V takovém případě se cena včetně instalace pohybuje okolo 300 tisíc korun. Zdá se, že je to hodně vysoká částka, ale nezapomínejme na návratnost investice, která je u tohoto řešení nejvyšší,” vysvětluje Radek Šedivý z Energetických služeb PRE a pokračuje: „Pokud má domácnost elektrokotel, může počítat s návratností od 3 do 7 let podle jejich spotřeby energie. U kotle na dřevo nebo uhlí se k žádné návratnosti nedopočítáme, protože tyto druhy paliva jsou velmi levné. Tepelné čerpadlo je schopné ušetřit za rok zhruba 50-60 % nákladů oproti elektrokotli, kolem 30 % oproti plynovému kotli”. Při všech výpočtech samozřejmě vždy záleží na roční spotřebě a využitelnosti čerpadla, u rodinných domů se návratnost obvykle pohybuje od 3 do 5 let. Navíc máte možnost na pořízení získat některou z aktuálně platných dotací, která bývá nezanedbatelná. Tepelná čerpadla dosahují průměrně 15 až 20 let životnosti, doplňuje Šedivý. (nes)

Solární elektrárna pro dům

Instalaci solární elektrárny na klíč ke konkrétnímu objektu včetně vyřízení dotací vyřeší odborná firma i někteří dodavatelé energií.

Volit můžeme hybridní fotovoltaickou elektrárnu fungující v ostrovním provozu, takže se vyrobená elektřina spotřebovává přímo v místě a klasickou distribuční síť využívá jen jako zálohu.

Dále existuje fotovoltaická elektrárna (FVE) s akumulační baterií pro ukládání energie do zásoby, případně bez baterie, přičemž nabízíme odkup přebytků, které jdou do společné elektrické sítě.

Zajímáme se přitom o podmínky různých dodavatelů energií. Pro představu – ČEZ majitelům FVE bez licence poskytuje produkt Elektřina pro soláry se slevou na odebrané silové elektřině kompenzující nespotřebovanou elektřinu z fotovoltaiky, která putuje do sítě.

Foto: E.On

Solární systémy zapojené do rozvodné sítě ukládají přebytky do virtuální baterie, nebo je lze nabídnout k odkupu.

„Výhodou Bonus S-Power či eVýkup je, že zákazník získává za výkup přebytků transparentní cenu podle aktuální na denním velkoobchodním trhu. Poplatek za službu vypočítáváme dle reálně dodaného množství elektřiny, nikoli paušální měsíční částkou,“ říká Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy.

„Pokud tedy některý měsíc do distribuční sítě nedodáte nic, ani my vám žádný poplatek za službu či správu neúčtujeme,“ dodává.

Cena domácí solární elektrárny se v závislosti na velikosti a výkonu panelů pohybuje v řádu desetitisíců až nižších statisíců korun.

Finanční podpora
Vklad do tzv. zelených technologií z části sanují dotace, kotlíkové nebo z programu Nová zelená úsporám, o jejichž výši pro konkrétní region a podmínkách informuje novazelenausporam.cz. Příjem žádostí další etapy se rozběhne letos v říjnu!
Vstříc klientům vycházejí i některé banky, třeba Zelená Půjčka na bydlení u ČSOB s pevnou úrokovou sazbou 4, 75 % p. a. Hypoteční banka poskytne výhodnější Zelenou hypotéku těm, kteří si pořizují nové bydlení energetické náročnosti A či B.

Anketa

Používáte u sebe doma k vytápění obnovitelné zdroje?
Ano
29 %
Částečně
9,1 %
Ne
61,9 %
Celkem hlasovalo 3816 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám