Hlavní obsah

Pancéřovaná garáž se ze dne na den stala u sousedů žhavým zbožím

Nepřetržité vyzvánění telefonátů a desítky tisíc přístupů na webové stránky denně. Takový je od začátku války na Ukrajině zájem o pancéřované garáže v německé firmě Bunker Schutzraum Systeme Deutschland (BSSD). Není divu, jejich ocelovými pláty vyztužené buňky lze využít nejen k parkování auta, jako zahradní chatku, ale také jako nouzový kryt.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pancéřovaná garáž se ze dne na den stala u sousedů žhavým zbožím Video: Reuters

 
Článek

Když na konci 80. let 20. století padla Berlínská zeď a západní Evropa se symbolicky spojila s východní, spousta lidí v Německu, a nejenom tam, si oddechla a usoudila, že kryty nebudou už potřeba. Že žádná válka už nehrozí.

Následující dekády jim v podstatě dávaly za pravdu, a tak německá společnost vyrábějící nouzové kryty a pancéřované garáže ještě donedávna registrovala okolo 100 až 300 přístupů na své webové stránky denně.

Lidé si je kupovali například na zahradu k ochraně svých vozů, jako chatku, a teprve až ve druhém či třetím sledu jako eventuální nouzový úkryt, jehož využití spojovali v duchu spíše s přírodními katastrofami.

Pancéřované garáže působí na první pohled celkem nenápadně, až obyčejně. Jako stavební buňka. Mají kvádrový tvar, natřít je lze prakticky jakkoli, obložit čímkoli, jejich účel nic neprozrazuje. Snad jen otočná páka k uzavírání dveří. Tak nějak by si laik asi představoval uzavírání velkého bankovního sejfu...

Pětice hnědých fotbalových míčů vytváří dohromady domov pro celou rodinu

Tipy a trendy

Mark Schmiedchen ze společnosti BSSD z braniborského Bernau reportérům agentury Reuters ovšem předvedl, jak vypadá úkryt zevnitř.

Na záběrech lze spatřit mohutné ocelové prvky vyztužující ocelovou konstrukci krytu. Při pečlivém pohledu člověk nalezne i speciální, dolů směrované průduchy určené k ventilaci. Vrata jsou opatřena již zmiňovaným mohutným zámkem.

Už jste to někdy viděli? Takhle vypadá rozkládací dům v praxi

Tipy a trendy

Jak uvádí výrobce, kryt dokáže odolat nejenom padajícím úlomkům z budov, ale i zabránit průniku biologickým a chemickým látkám. Úkryt v takto odolné variantě je ovšem také hermeticky uzavíratelný a vybavený speciálními filtry. „Doufáme v to nejlepší, připravujeme se na to nejhorší,” zní jedno z hesel, jimiž se firma nabízející i podzemní protiatomové kryty řídí.

O důvodech, proč se s počátkem války zvedla tak obrovská vlna zájmu o pancéřované garáže, má Schmiedchen jasno. Jejich garáže lze využít jako nouzový úkryt v případě tzv. konvenční války. To je přesně ten typ války, kterou nyní vede Rusko na Ukrajině a kterou mají Němci prakticky za dveřmi.

Ze šrotu bydlení. Nadšenci proměnili železniční vagony, aby zachránili nádraží

Bydlení

„Po skončení konfliktu mezi Východem a Západem si lidé jednoduše řekli: 'Tohle už nepotřebujeme, to se nám už nikdy nestane. K tomu už nedojde. A tak byla celá infrastruktura (krytů pro civilní ochranu obyvatel - pozn. red.) odstavena a později vlastně zanedbávána. A teď máme naspěch. Musíme vynaložit spoustu peněz a tuto infrastrukturu znovu nastartovat. To znamená podívat se, kde potřebujeme kryty? Máme nějaké, abych tak řekl, které lze najít? Znamená to opravit je a znovu uvést do provozu...,” říká.

Spousta lidí se ovšem na veřejné kryty nechce spoléhat, a proto hledá rychlé a účinné řešení v podobě opancéřované přístřešku, v němž by mohla nejhorší údobí v bezpečí přečkat.

Pár proměnil cirkusovou maringotku v malý domov na kolech

Tipy a trendy

Ceny pancéřovaných garáží začínají v ničím neobložené verzi na 190 tisících eur (4,6 milionu korun). Konečná cena ovšem velmi závisí na celkovém vybavení každého kusu, pro něž se zákazník rozhodne. Doba dodávky se pak pohybuje v rozpětí 21-90 pracovních dnů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám