Hlavní obsah

Ozdobou menšího bytu je dětská postýlka v podobě domečku

Novinky, Jana Nesvadbová

Mladí majitelé s malou dcerkou si koupili v brazilském městečku Perdizes šedesátimetrový byt, aby to měli do práce co nejblíže a zároveň mohli trávit společný čas co nejpohodlněji spolu. O zařízení bytu požádali architekty z ateliéru Studio Canto Arquitetura.

Foto: Cris Farhat Fotografia

Bělostný domeček je dominantou dětského pokoje.

Článek

Městečko Perdizes leží na západě brazilského státu Minas Gerais. V něm žije manželský pár se svým prvním potomkem, letos se přestěhovali. Aby byli co nejblíže svému zaměstnání a nemuseli trávit zbytečně dlouhé hodiny na cestách, vybrali si menší byt o ploše 60 čtverečních metrů. Zařízení svého domova svěřili architektům.

Ti se snažili rodině vytvořit domov v neutrálních barvách, ovšem aby celý interiér nevyzněl neosobně, zakomponovali do místností také hodně prvků ze dřeva. Zcela bílým stěnám pak sekundují zařizovací prvky převážně v šedé barvě.

Host vstupuje do bytu a první, co objeví, je kuchyň, obývací pokoj a balkon, které jsou propojené do jednoho celku. Zajímavostí je dlouhý úložný prostor ze dřeva, který se táhne skoro přes celou pravou stranu tohoto prostoru. Není ovšem vysoký jako naše obývákové stěny, ale nízký, a to tak, že u jídelního stolu nahrazuje lavici.

V obývacím pokoji se proto nad něj pohodlně vejde na zeď televize a dřevěná police. V místě bývalého balkonu pak tento dřevěný prvek pokračuje a přidává se k němu ještě jeden, který zakrývá venkovní jednotku klimatizace a ve chvíli, kdy není otevřený, slouží zároveň jako odkládací stolek, třeba na květiny.

Foto: Cris Farhat Fotografia

Architekti propojili obývací pokoj s balkonem.

S velkou pečlivostí se architekti věnovali zařízení dětského pokoje pro děvče jménem Laurinha. Rodiče si přáli umístit na jednu ze stěn tapetu s vyobrazením mapy světa, aby podpořili zvídavost ve své dceři. Zároveň zařízení mělo být přizpůsobené výšce děvčete a nábytek s ním měl umět „růst”. Architekti pokojík proto zařídili výškově nastavitelným stolkem atd.

Hlavním prvkem pokojíku je ale její postýlka. Ta má výšku uzpůsobenou opět výšce malé dívky, připojené prvky ji ale proměňují v malý domeček. Tímto jednoduchým způsobem učinili architekti postel pro dítě mnohem zajímavější a podpořili tím jeho ochotu spát ve svém pokojíku o samotě.

V neutrálních barvách jako zbytek bytu je zařízena pak i ložnice rodičů. I zde je nízký dřevěný úložný prostor, který se táhne za hlavami postele. Po stranách postele se pak vešly i noční stolky využitelné jako malý psací stůl.

Anketa

Líbí se vám hravé dětské postýlky?
Ano, moc. Určitě se v nich dětem usíná lépe než v běžných.
68,6 %
Docela ano.
8,7 %
Myslím, že je mi to jedno.
5,7 %
Ani moc ne.
11,4 %
Ne. Je to podle mě nevýchovné, rozptyluje to děti před usnutím.
5,6 %
Celkem hlasovalo 493 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám