Hlavní obsah

Ostrava přestaví zchátralý 22patrový mrakodrap podle návrhu architektky Evy Jiřičné

– Ostrava
Právo, Denisa Doležalová

Město Ostrava se navzdory přetrvávající epidemii covidu-19 pouští do další velké investiční akce. Ze zchátralého 22patrového činžáku v centru Ostravy chce za 390 milionů korun vybudovat o jedno patro vyšší prosklený „zelený“ mrakodrap.

Foto: AI Design

Takto se má proměnit zničený ostravský činžák, který je od roku 2013 prázdný kvůli tomu, že je ve špatném technickém stavu.

Článek

Radnice představila hotový návrh na proměnu 64 metrů vysokého věžáku, který připravila světoznámá architektka Eva Jiřičná se svým kolegou Petrem Vágnerem. Přitom původně měl být tento objekt na Ostrčilově ulici, který je ve velmi špatném technickém stavu, zdemolován. Teď z něj má být atraktivní bydlení s přízemními obchody a kavárnou na střeše.

„Budovu je nezbytné odstrojit na pouhý skelet, demontovat závadné azbestové panely a přistavět nové komunikační jádro se schodištěm a výtahy, aby dům splňoval všechny požární normy. Původně 22patrový objekt bude díky tomuto řešení možné navýšit o jedno patro, ve kterém by mohla být terasa s kavárnou a vyhlídkou na Ostravu,“ sdělila ostravská náměstkyně Zuzana Bajgarová (ANO).

Vznikne atraktivní bydlení

„Většinu proměněného domu bude tvořit 76 nově navržených bytů různých velikostí od jednopokojových až po mezonetové v horních patrech. Aby byty působily prostorně a vzdušně, počítá náš návrh s celoprosklenými okny a rozšířením o balkóny se zelení,“ uvedla architektka Eva Jiřičná.

Foto: AI Design

Přestavěný ostravský mrakodrap má mít nově i balkóny se zelení a na střeše kavárnu s vyhlídkou na Ostravu.

Foto: AI Design

Aby byty působily prostorně a vzdušně, počítá návrh s celoprosklenými okny a rozšířením o balkóny se zelení.

Dodala, že po celém světě se najdou poválečné budovy postavené s nejlepším úmyslem a nejlepší dosažitelnou technologií pro potřeby své doby. „Mnohé z nich už ukončily svou užitečnou roli a jejich budoucnost závisí na zvážení různých možností. Naším úkolem bylo studovat potenciál existujícího bloku a pokračovat v původní myšlence, tedy v možnosti bydlení ve výškové budově,“ líčila architektka s tím, že jejich návrh předkládají k diskusi. „Snažili jsme do něj dostat kvalitní bydlení s ohledem na životní prostředí. Tak, abychom tam i my chtěli bydlet,“ zkonstatovala Jiřičná.

Parkovací dům u mrakodrapu

S navrženým řešením souhlasili podle města hasiči i spolupracující statici, z jejichž pohledu je stav budovy dobrý. „Aby se přesto vyloučily všechny pochybnosti, probíhá aktuálně monitoring kmitání a deformací objektu, jehož výsledky budou využity pro další přípravu projektu,“ upozornila Bajgarová.

Foto: AI Design

Snažili jsme do něj dostat kvalitní bydlení s ohledem na životní prostředí. Tak, abychom tam i my chtěli bydlet, říká architektka Eva Jiřičná.

Foto: AI Design

V přízemí mrakodrapu budou komerční prostory, v jeho sousedství vznikne parkovací dům s až 170 místy.

V přízemí mrakodrapu budou komerční prostory, v jeho sousedství vznikne parkovací dům s až 170 místy. Jen se zatím řeší, zda nahradí současné parkoviště či kotelnu. „Počítáme se zapojením soukromého investora. Během dvou let by měla být zpracována projektová dokumentace, rekonstrukce domu by v ideálním případě mohla začít v roce 2023,“ shrnul ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

Ostravský věžák v Ostrčilově ulici poblíž Nové radnice je od roku 2013 prázdný. Důvodem je jeho špatný technický stav. Objekt byl postaven podle návrhu Jana Slezáka v tzv. pozdním internacionálním stylu v letech 1965 až 1968 jako součást sídliště Jindřiška. Šlo o takzvaný experimentální projekt. Pro bydlení se využíval jen pár let, v 70. letech byl přestavěn na kancelářský objekt.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Známý ostravský činžák je v současnosti prázdný.

Anketa

Jak by měly obce nakládat se starými budovami?
Zachovat je a nějak hezky rekonstruovat.
18,2 %
To záleží vždy na konkrétním případu.
74,9 %
Nemám nejmenší tušení.
1,3 %
Zbourat je a postavit něco nového.
5,6 %
Celkem hlasovalo 3194 čtenářů.

Eva Jiřičná

Narodila se 3. 3. 1939 ve Zlíně.

Vystudovala techniku a AVU u profesora Jaroslava Fragnera.

Pracovala ve Výzkumném ústavu bytové a oděvní tvorby, v roce 1968 odešla do Anglie.

V Londýně má ateliér Eva Jiricna Architects a v Praze pracuje s Petrem Vágnerem ve studiu Al Design Praha.

Navrhla mj. přístav v Brightonu, autobusové nádraží Canada Water Bus Station v Londýně, výstavní prostory pro Victoria and Albert Museum, interiéry Lloydovy pojišťovny, obchodů značek Harrods, Boodles, Hugo Boss, Kenzo, Joseph, v Česku hotel Joseph v Praze, mrakodrap v Brně, studentský kampus ve Zlíně, Oranžérii Pražského hradu, kavárnu v Lékařském domě v Praze.

Kromě Řádu britského impéria má několik světových ocenění, je členkou Královské akademie umění a Amerického institutu architektů, má čestné doktoráty několika univerzit.

Mluví anglicky, rusky, francouzsky a italsky.

Reklama

Související články

Architektka Jiřičná budí debaty

Sál pražského Paláce Akropolis zaplnili minulý týden lidé, kteří si přišli poslechnout dvouhodinovou debatu o možných úpravách projektu Centrum Nového Žižkova,...

Výběr článků

Načítám