Hlavní obsah

Nenechte si ujít venkovní část pražské výstavy oslavující vliv Japonska na českou architekturu

Novinky, Kristýna Křížová

Nová výstava v centru Prahy s názvem „Praha-Tokio”, která probíhá od 31. března do 13. června na Betlémském náměstí, mapuje, jak českou architekturu ovlivňuje architektura japonská. Pokud patříte mezi fandy uměřeného a střídmého japonského stylu a láká vás absolutní tvarový minimalismus, rozhodně by neměla uniknout vaší pozornosti. Zatím je možné zhlédnout jen venkovní část. I ta ale stojí za výlet.

Foto: Archiv Galerie Jaroslava Fragnera, Suzuki Ken’ichi, Masuda Akihisa

Zleva: dům na japonském ostrově Rokkō od Tato Architects a architekta Shimada Yō a vysoký čajový dům v japonském Chinu s názvem Takasugi-An od architekta jménem Fujimori Terunobu.

Článek

Galerie Jaroslava Fragnera, sídlící v Praze na Betlémském náměstí, připravila rozsáhlý projekt mapující jedno století architektonického dialogu mezi Japonskem a Českou republikou.

První letošní výstava je doprovázena rozsáhlou stejnojmennou publikací s názvem „1920-2020 Praha-Tokio”.

Akce je oslavou vztahu Česka a Japonska

Výstava vznikla v rámci oslav výročí 100 let vztahů mezi Japonskem a Českou republikou. Přestože kontakty mezi Japonskem a Českem začaly podle autorů výstavy už v předmoderní době a jejich rozkvět významně podpořil mezinárodní fenomén „okouzlení Japonskem“ čili japonismus, intenzivní zájem o architekturu obou zemí začal až ve dvacátých letech 20. století.

Foto: Archiv Galerie Jaroslava Fragnera, Adam Štěch, Tomáš Malý

Kuvajtská ambasáda v Tokiu od architekta jménem Tange Kenzō a český Dům v sadu od Jana Šépky z Šépka architekti.

Výstava představuje desítky modelů, fotografií a uměleckých děl, mezi nimi mnoho unikátů a celou řadu v Čechách dosud nevystavovaných českých i japonských autorů, jejichž stavby byly realizovány přímo v Japonsku či jejich tvorbu japonská architektura významně ovlivnila.

Foto: Archiv Galerie Jaroslava Fragnera, David Židlický, Zdeňka Němcová Zedníčková, Petr Šmídek

Na výstavě nechybí brněnský dům v Rezkově ulici od Kuba & Pilař architekti ani Dům Zero Cosmology od japonského architekta jménem Takasaki Masaharu ve městě Kagoshima nebo Tiskové a vysílací centrum v Šizuoce, jejímž autorem je Tange Kenzō.

Výstava připomíná i tvorbu architekta českého původu Antonína Raymonda, který je považován za jednoho ze zakladatelů moderní architektury v Japonsku, nebo utopické vize 60. let, kterými Japonci inspirovali řadu architektů u nás.

V galerii je vystavena také například replika modelu slavného pavilonu pro Expo 1970 v Ósace architektů Viktora Rudiše, Vladimíra Pally a Aleše Jenčka.

Foto: Archiv Galerie Jaroslava Fragnera

Interiérová expozice zatím zůstává zavřena.

Za zmínku podle autorů výstavy také stojí průmyslový palác Jana Letzela vystavěný na začátku minulého století v Hirošimě, jehož torzo připomínající události konce druhé světové války je známo jako „Atomový dóm“.

Foto: Archiv Galerie Jaroslava Fragnera

Navštívit je možné exteriérovou část.

Výstava potrvá do 13. června 2021. Pro veřejnost je zatím otevřena jen její exteriérová část ve dvorní části Betlémské kaple na Praze 1, kterou je možné navštívit každý den od 10 do 19 hodin. Interiérová část bude otevřena, jakmile to epidemická situace dovolí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám