Hlavní obsah

O cenu za nejlepší evropskou architekturu usiluje i jedenáct staveb z Česka

Novinky, Kristýna Křížová

O prestižní cenu za nejlepší evropskou stavbu Mies van der Rohe Award letos soutěží už 449 nominovaných. Z Česka je v klání letos jedenáct působivých staveb, z nichž řada už sklízí uznání na tuzemské scéně. Stavby jsou nominovány evropskými nezávislými odborníky, národními asociacemi pro architekturu a poradním výborem pro cenu.

Foto: Archiv soutěže Mies van der Rohe Award, Laurian Ghinitoiu

Dům vína s barem ve Znojmě od Chybík+Krištof architekti.

Článek

Soutěžní přehlídka o Cenu Evropské unie za současnou architekturu už má první nominované stavby. Z nich bude odbornou porotou v příštím roce vybrána vítězná stavba, která by měla významně obohacovat některé evropské město a být příkladem pro občany, architekty i zadavatele.

Foto: Česká cena za architekturu

Mateřská škola Nová Ruda od architekta Petra Stolína a Aleny Mičekové už byla oceněna například Českou cenou za architekturu v roce 2019.

Ocenění je udělováno už od roku 1987 a nese název po slavném architektovi, který je například autorem brněnské vily Tugendhat. Ano, není to nikdo jiný než Ludwig Mies van der Rohe. Cenu uděluje Evropská komise a Nadace Miese van der Rohe. Je klasicky udělována vždy jednou za dva roky těm nejlepším stavbám z evropských zemí.

Soutěží spolu různé stavby – veřejné, ale i soukromé. Letos má soutěžní klání trochu jinou podobu a na vítěze si počkáme déle.

Foto: Archiv České ceny za architekturu

Nechybí vítězná posledního ročníku České ceny za architekturu od Jiřího Opočenského a Štěpána Valoucha z ateliéru ov architekti. Zdařilá rekonstrukce a dostavba sídla firmy Lasvit v Novém Boru teď soupeří i v silné mezinárodní konkurenci.

K první části nominovaných staveb dokončených v období od října 2018 do října 2020 se v září připojí další část nominovaných staveb vzniklých v období od listopadu 2020 do dubna 2021.

Vyhlášení pětice finalistů je tak naplánováno na duben příštího roku. Vítěz bude oznámen v květnu roku 2022. Tehdy by nemělo chybět klasické slavnostní předávání cen v barcelonském pavilonu Mies van der Rohe, zahájení putovní výstavy, představení související publikace a dny otevřených dveří vybraných děl po celé Evropě.

Porota se zřejmě zaměří na ekologičnost staveb

„Ocenění Mies van der Rohe Award jako výsledná práce silné komunity Evropanů ukazuje, že kvalitu lze chápat mnoha různými způsoby, ale že musí být vždy spojena se současnými výzvami v oblasti životního prostředí a má učinit města a infrastrukturu udržitelnějšími a odolnějšími,“ uvedla při oznámení nominací Anna Ramosová, ředitelka Nadace Miese van der Rohe.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám