Hlavní obsah

Největší poctu za architekturu, Pritzkerovu cenu, dostává letos francouzské duo za inspirativní sociální bydlení

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší architektonickou profesní poctu, Pritzkerovu cenu, které se mezi architekty říká Nobelovka nebo Oscar, letos získává Francouzka Anna Lacatonová a Jean-Philippe Vassal, který je původem z Maroka. Podle odborné poroty se svým dílem nesmazatelně zapsali do dějin architektury a navždy proměnili pohled na podobu sociálního bydlení.

Foto: Archiv soutěže Pritzker Prize, Laurent Chalet

Letošní laureáti Anna Lacatonová a Jean-Philippe Vassal a jejich prostor pro současné umění s názvem Palais de Tokyo v Paříži.

Článek

Pritzkerova cena je nejprestižnější architektonickou cenou vůbec. Je udělována už od roku 1979 a zmíněné „Nobelovce” je podobná i co do své formy. Získávají ji jednou za rok žijící autoři, jejichž vliv na vývoj architektury je neoddiskutovatelný. Cenu obdrží zpravidla jen jeden tvůrce nebo skupina osob, která tvoří společně, a jejichž práci lze jen těžko oddělit. To je i letošní případ.

Odborníci ocenili velký talent a vizionářský přístup k architektuře Anny Lacatonové a Jeana-Philippa Vassala. Vítěze oznámila pořádající nadace Hyatt Foundation na svém webu.

Francouzské duo má dvě nejprestižnější architektonická ocenění vůbec

Letošní laureáti řadu let navrhují stavby v Paříži ve studiu Lacaton & Vassal architectes. Slavní architekti se znají už od sedmdesátých let a vytvořili plejádu staveb sloužících různým účelům. Je jim ale společná snaha o funkčnost, jednoduchost a nenáročnost.

Tvůrci na sebe před časem upozornili ziskem ocenění v soutěži Mies van der Rohe Award a získali tak cenu Evropské unie za současnou architekturu.

Prestižní cenu získala přestavba 530 bytů v rozsáhlém komplexu Grand Parc ve francouzském Bordeaux. Z nevzhledných panelových staveb se stalo příjemné a vlídné místo k bydlení v dobře dostupné lokalitě.

Foto: Archiv soutěže Pritzker Prize, Philippe Ruault

Proměna starých budov na důstojné sociální bydlení proběhla ve spolupráci s architekty Frédérickem Druotem a Christophem Hutinem. V Bordeaux v Grand Parku vzniklo 530 jednotek.

Tvorba architektů je velkou inspirací pro nastupující generaci hlavně díky zaměření na udržitelnost, ekologičnost materiálů a funkčnost prvků. Architekti upřednostňují velkorysost prostoru a svobodu tvorby za použití ekonomických a ekologických materiálů.

Foto: Archiv soutěže Pritzker Prize, Philippe Ruault

Interiér sociálního bydlení v apartmánech

Architekty baví využívání skleníkových technologií k vytvoření různých bioklimatických podmínek, se kterými začali u Latapie House. Pomocí slunce v souladu s přirozeným větráním, slunečním stíněním a izolací vytvořili nastavitelné a žádoucí mikroklima. Inspiraci hledali ve sklenících botanických zahrad.

Foto: Archiv soutěže Pritzker Prize, Philippe Ruault

Rodinný dům s názvem Latapie House vznikl ve francouzské obci Floriac.

Architekt Vassal žil jeden čas v Nigérii v západní Africe, kde se věnoval územnímu plánování. Lacatonová ho často navštěvovala a oba byli hluboce ovlivněni krásou a úsporností použitých architektonických prostředků v pouštní krajině země.

„Nigérie je jednou z nejchudších zemí na světě a lidé jsou tak neuvěřitelní, tak velkorysí, že dělají téměř všechno z ničeho, neustále hledají zdroje, ale s optimismem, poezií a vynalézavostí. Pobyt v ní byl pro mě opravdu druhou školou architektury,” vzpomíná Vassal.

Foto: Archiv soutěže Pritzker Prize, Philippe Ruault

Rodinný dům v Bordeaux vyniká jednoduchostí a použitím nenákladných materiálů.

Ocenění vzniklo jako iniciativa Jaye Pritzkera, zámožného zakladatele hotelového řetězce Hyatt. Cenu sponzorovanou nadací Hyatt Foundation spojenou s finanční odměnou obdrželo už více jak čtyřicet architektů, kteří se svou tvorbou zapsali do dějin architektury.

Loni byly laureátkami dvě irské architektky Yvonne Farrellová a Shelley McNamarová, Anne Lacatonová tak rozšiřuje řady oceněných dam. V posledních letech totiž vznikla inciativa upozorňující na fakt, že mezi laureáty je stále málo žen. Stojí za ní americká učitelka Mary Tooleyová. Jednou z mála oceněných žen v soutěži byla španělská architektka Carme Pigemová nebo slavná architektka Zaha Hadid.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Letos má soutěž nového předsedu, kterým se stal chilský architekt Alejandro Aravena, který byl sám laureátem ceny, a to v roce 2016. Předání Pritzkerovy ceny je spojeno nejen s obdržením bronzové medaile, ale i s odměnou 100 tisíc dolarů (více jak 2,1 milionu korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám