Hlavní obsah

Nejštíhlejší mrakodrap na světě je hotov. První nájemníci se začínají stěhovat

Nejštíhlejší mrakodrap na světě je hotov. Stojí v americkém New Yorku na adrese 111 West 57th Street, podle níž je také pojmenován. Převelice úzký mrakodrap je zároveň druhou nejvyšší obytnou stavbou světa. Má 91 podlaží, měří 435 m a jeho autory jsou architekti z ateliéru SHoP Architects.

BEZ KOMENTÁŘE: Nejštíhlejší mrakodrap světa je hotovVideo: SHoP Architects

 
Článek

Odvážně navržený rezidenční mrakodrap zaujme na první pohled svými elegantními, přísně geometrickými liniemi. Věž se tyčí v srdci Manhattanu, v blízkosti Central Parku, na který má díky své výšce velmi pěkný výhled.

Ačkoli základním tvarem věže je uzounký hranol vysoký 435 metrů, směrem ke špici se na jedné straně postupně zužuje, až přechází ve zhruba 90 metrů vysokou ozdobnou korunu z oceli.

Poměrem výšky a šířky 24:1 se stal rázem nejštíhlejším mrakodrapem světa. Díky vlastní výšce je pak i druhou nejvyšší rezidenční budovou na světě (nejvyšší je Central Park Tower s výškou 472,4 metrů).

Hold předválečné klasice

Jak říkají architekti, svým dílem vzdávají hold nejikoničtějším a nejslavnějším mrakodrapům předválečného zlatého věku Manhattanu.

Jeho bohatě zdobená fasáda není pouze skleněná, jak bývá mnoha moderním mrakodrapům vyčítáno, ale naopak vnáší do Miliardářské uličky, jak se lokalitě plné mrakodrapů s bydlením pro nejmovitější klientelu přezdívá, staré dobré materiály z 20. a 30. let. Jsou to ocel, na západní a východní fasádě pak terakota a bronz.

Na australském mrakodrapu vznikne nejvyšší vertikální zahrada světa

Cestování

Spojení těchto dvou zmiňovaných materiálů v ladných zvlněných liniích vytváří tzv. pilastry (plastické útvary napodobující sloupy), které se táhnou vzhůru k nebi. Vlastní terakotové díly mají 22 různých profilů. Věž je postavena z nejpevnějšího betonu, jenž se v současnosti vyrábí.

Samotné zúžení domu v horní části stavby probíhá v podobě schodů, autoři celek připodobňují k seskládání per na ptačím křídle.

Steinway Hall

Součástí návrhu architektů, který vytvořili pro developery JDS Development Group, Property Markets Group a Spruce Capital Partners, bylo zakomponování původní stavby z roku 1925, Steinway Hall, která na místě již stála.

Sídlí v ní světoznámý výrobce klavírů Steinway & Sons. S historickou budovou je propojena nižší část stavby, z níž pak vyrůstá vlastní jehlice.

Štíhlý květ z Austrálie se stal nejlepším mrakodrapem roku

Tipy a trendy

Interiéry mrakodrapu navrhli designéři ze Studia Sofield, kteří se inspirovali původní architekturou Steinway Hall, navrženou architekty z ateliéru Warren & Wetmore, a její jazyk přetlumočili v nových částech stavby do současného jazyka.

Dvoupodlažní byty a byty přes celé patro

V 91podlažním mrakodrapu je dohromady 60 rezidencí, 14 jich je v nižší části, zbývajících 46 je ve věži. Tam jsou umístěné jak byty zabírající celé podlaží, tak dvoupodlažní duplexy.

Oba typy bytů nabízejí výhled nejenom na Central Park, ale na celý Manhattan a dále.

Tuto jehlu žádná kupka sena jen tak neskryje. Bude měřit 555 metrů

Tipy a trendy

Obyvatelé nového mrakodrapu, z nichž první se již začali stěhovat, mají k dispozici spoustu vybavení.

V budově je tak například 25 m dlouhý bazén se dvěma drahami a soukromými kabinkami, sauna, pára a další wellness, fitness centrum s mezaninovou terasou nebo hřiště na padel (sport podobný tenisu či squashi).

Pohodlným vybavením je rovněž soukromá jídelna obsluhovaná kuchyní s vlastním šéfkuchařem, zasedací místnosti i pracovna nebo vyhlídková terasa přístupná 24 hodin denně.

Věž těží ze svého „uschování” za původní stavby, a tak je vstup do ní nenápadně umístěn na 58. ulici, kde poskytuje mnohem více soukromí.

Anketa

Líbilo by se vám bydlet v mrakodrapu?
Ano, moc.
21 %
Kdyby to bylo za pro mě únosnou cenu, proč ne?
8,7 %
Ne, to není vůbec nic pro mě.
70,3 %
Celkem hlasovalo 23384 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám