Hlavní obsah
Ve Vancouveru má šanci vyrůst dvojice mrakodrapů inspirovaná stromy. Foto: Picture Plane

Architekti navrhli dvojici mrakodrapů podle přání obyvatel, kteří budou v jejich okolí žít

Svou první výškovou budovu v Kanadě představili v minulých dnech architekti britského, světově uznávaného ateliéru Heatherwick Studio. Do prostředí převážně rezidenční čtvrti Vancouveru navrhli dvojici mrakodrapů, jejichž tvar je inspirovaný stromy. Zároveň vycházejí vstříc přáním místních obyvatel. Ti toužili po více umění ve svém okolí, veřejných prostranstvích využitelných celoročně a větším množství zeleně.

Ve Vancouveru má šanci vyrůst dvojice mrakodrapů inspirovaná stromy. Foto: Picture Plane
Architekti navrhli dvojici mrakodrapů podle přání obyvatel, kteří budou v jejich okolí žít

Britští architekti nejsou na americkém kontinentě nijak neznámí. Do povědomí lidí se výrazně zapsali především svou vyhlídkovou sochou The Vessel, tedy Váza, v americkém New Yorku.

Milovníci zajímavých urbanistických řešení si pak architekty jistě vybaví i v souvislosti s projektem nového uměle vytvořeného ostrova nazvaného Pier 55 a zasazeného opět do New Yorku.

Tentokrát se ale aktivita uznávaných architektů přesunula na opačnou stranu kontinentu, do Vancouveru. Konkrétně do čtvrti West End na třídu Alberni. Odtud také současný název projektu – 1700 Alberni.

Pro tamní developery Bosa Properties a Kingswood Properties vytvořili projekt dvojice mrakodrapů velice neobvyklých, a přitom oku lahodících tvarů. Ten nyní musí schválit stavební úřad města, a pokud vše dobře dopadne, mohou se místní obyvatelé těšit na to, že v jejich čtvrti vyroste stavba, která významně zohledňuje jejich vlastní přání.

Žádnou další skleněnou věž tu nechceme

Obyvatelé Vancouveru, jak bývá v podobných případech dobrým zvykem, dostali v předstihu příležitost vyjádřit se k chystanému projektu výškové výstavby a vyslovit své požadavky na nové budovy.

Předně si tak nepřáli žádnou další skleněnou věž. Což je mimochodem charakteristika, kterou o současné moderní architektuře používá (jako kritiku) například i světově proslulý architekt Frank O. Gehry.

Místní si nepřáli žádnou další skleněnou věž. Architekti použili v návrhu sklo tedy jen opravdu tam, kde to je potřeba. Zbytek nahradili přírodními materiály.

Foto: Picture Plane

Elegantně tvarovaná žebra domů jejich povrch zřetelně dělí a zabraňují vzniku jednolitého vzhledu.

Foto: Secchi Smith

Místní si rovněž přáli, aby nová zástavba přidala do města více zeleně a velmi často se opakovala i touha po veřejně přístupných prostranstvích, která budou lidé moci využívat celoročně, nikoli jen v létě, když je zrovna hezky.

Další podstatný požadavek veřejnosti byl nepochybně odvozen od neblahé zkušenosti s již existujícími výškovými budovami v místě, které jsou vůči okolnímu světu uzavřené.

Nové domy mají naopak být se svým okolím provázané, mají být v jistém smyslu „perforované”, aby si je mohli užívat i lidé žijící v sousedství.

Věže podobající se stromům

Architekti všechny žádosti ve svém díle vyslyšeli a vytvořili domy, jejichž tvar je odvozen od tvaru stromů. Spodní část, doslova obrostlá zelení, nápadně připomínající bohaté kořeny známé například z mangrovů, se po zúžení opět rozšiřuje do vysoké štíhlé koruny.

Dvojice domů usazená na pětipodlažním společném základu má mít 30 (východní věž) a 34 podlaží (západní věž). Výška nižší věže je podle plánů 105 metrů, u vyšší pak 117 metrů.

Obzvláště v nejnižších podlažích budou hrát důležitou roli na povrchu stavby rostliny. Ty své okolí nejenom zkrášlí, ale také pročistí vzduch a v horkých dnech pomohou i snížit teplotu vzduchu.

Foto: Secchi Smith

„Koncept si klade za cíl přinést do Vancouveru novou úroveň výjimečnosti globálního designu. Představuje dvě zaoblené věže plné světla a veřejně přístupné náměstí na úrovni povrchu země pro zapojení místní komunity,” charakterizují své dílo architekti.

Prostory pro veřejnost a spousta bytů

Právě pětipodlažní základna obou jinak rezidenčních staveb je místem vyhrazeným nejenom pro potřeby svých nájemníků, ale i místních. Je zde naplánované velké kryté prostranství se spoustou zákoutí a několika galeriemi.

Do jednotlivých pater jsou rozdělené obchodní zóny, zábavné a kulturní podniky a nechybí ani celé podlaží vyhrazené sportu a fitness. Zajímavostí je, že přímo v domech je počítáno se školkou a také s parkovištěm pro více než 500 kol.

V přízemí základny staveb je naplánováno velké kryté náměstí určené pro setkávání místních, a to v době chladu a nečasu.

Foto: Secchi Smith

Samotné věže jsou pak řešeny jako rezidenční prostor se 401 byty, které budou mít zajímavě členité půdorysy.

Velmi důležitou roli hrají v tomto návrhu venkovní prostory bytů řešené jako rohové balkony. Jejich okraje budou tvořit truhlíky určené pro pěstování zeleně. Zároveň, samotná šířka plochy balkonů je navržena tak, aby se po nich mohli pohodlně pohybovat i lidé na vozíku.

Zbývá poslední a nejdůležitější krok 

Projekt, který si v posledních dnech získal okamžitě pozornost jak oborových médií zabývajících se designem a architekturou, tak ryze laických titulů, čeká momentálně poslední významný krok na cestě k realizaci.

Je to ovšem ten nejdůležitější – návrh musí získat stavební povolení. Pokud se tak stane, získá kanadské město velice zajímavou moderní stavbu, která se bezpochyby stane jednou z místních architektonických ikon.

Anketa
Líbí se vám "skleněné věže"?
Ano, jsou velmi elegantní.
68.4 %
Některé ano.
8.4 %
Nevím, je mi to asi jedno.
1.6 %
Příliš ne.
6 %
Ne. Je to ohavné a je to teď všude.
15.6 %
Celkem hlasovalo 2970 čtenářů.

Koronavirové rozptýlení na sněhu

Dolehla na vás také nuda během neustálých uzávěrek kvůli koronavirové pandemii natolik, že jste šli nakonec řádit na sníh? Vytvořili jste něco obzvláště povedeného? Iglú, hrad, klouzačku...?

Pochlubte se ostatním čtenářům a inspirujte je! Pošlete nám fotku svého výtvoru a připište k ní pár vět na naši adresu bydleni@novinky.cz. Nejzdařilejší díla rádi představíme!

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků