Hlavní obsah

Ve Španělsku dokončili nejvyšší obytnou budovu na území EU

Nejvyšší obytný dům na území Evropské unie může každému připomínat něco jiného. Například svícen s trychtýřem pro umístění svíčky, svíraný dvojicí nožek. Anebo prostě jen velký ozdobný vysoký rám pro obraz, který v něm vykresluje krajina za ním. Název stavby zní Intempo a do prostředí španělského letoviska Benidorm vnáší atmosféru floridského Miami.

Foto: Profimedia.cz

Nejvyšší bytový dům Evropské unie stojí ve španělském letovisku Benidorm.

Článek

Autory návrhu bytového domu, jenž významně změnil horizont letoviska na španělském pobřeží Costa Blanca, jsou architekti z ateliéru Pérez-Guerras Arquitectos & Ingenieros.

Benidorm je už mnoho let proslulý nejenom jako cíl letní rekreace, ale také výškovými budovami, kterých je na jeho území spousta. Na 310 je vyšších než 35 metrů. Intempo je ovšem se svými 187 metry a 47 podlažími naprosto nepřehlédnutelný. Konečně, coby bytový dům je nejvyšší budovou svého druhu nejenom na území Španělska, ale celé Evropské unie.

Jeho 17 let trvající realizaci ovšem provázely nesnáze. Stavba ještě nebyla dokončena, a už několikrát změnila majitele. Načasování jejího otevření se pak ukazuje v souvislosti s pandemickou krizí, která vloni zasáhla celý svět, jako doslova katastrofální, poznamenává britský server The Guardian. Letoviska jako Benidorm žijí z turistického ruchu, a tak na ně obrovský pokles počtu návštěvníků ze zahraničí dopadá nejtíživěji.

Přesto podle společnosti Uniq Residential, která má na starosti prodej bytů v Intempu, bylo už 100 z celkového počtu 256 jednotek předprodáno. Zhruba 60 % si koupili Španělé, o zbytek se podělili zájemci z Ruska, Skandinávie, Německa a Belgie.

V Intempu, jenž stojí v žádané oblasti Poniente, lze vybírat z bytů rozličných velikostí. Ve dvojici věží jsou jednotky s jednou, dvěma, třemi i čtyřmi ložnicemi. Jejich půdorys je otevřený, obývací pokoj s jídelnou a kuchyní je vždy propojený a ústí na terasu.

Foto: Profimedia.cz

Od začátku projektu do otevření hotové stavby uběhlo 17 let.

V „diamantu”, jak se trychtýřovitému útvaru završujícímu stavbu honosně říká, jsou pak penthousy.

V budově jsou hned dva bazény a celkem 6500 čtverečních metrů společných prostor. Ceny běžných bytů začínají na 257 tisících eur, tedy 6,6 milionu korun. Penthousy pak stojí okolo dvou milionů eur, tj přes 51 milionů korun.

Majitelem stavby, jejíž celý název zní Intempo Residential Sky Resort, je fond SVPGlobal.

Foto: Profimedia.cz

Zlatému trychtýři završujícímu stavbu se říká diamant. Jsou v něm umístěné penthousy, které stojí v přepočtu přes 51 milionů korun.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v tomto mrakodrapu?
Ano, nesmírně!
14,5 %
Pravděpodobně ano...
11,4 %
Nevím, moc mě to neláká.
7,4 %
Ne, možná, kdyby to bylo na jiném místě.
2,1 %
Ne, děkuji pěkně.
64,6 %
Celkem hlasovalo 3293 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám