Hlavní obsah

Nad Tokiem bude čnít 390 metrů vysoká Pochodeň. Stane se nejvyšší budovou v zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako světlo naděje, které prozáří celou zemi, tak pojímá developerská společnost Mitsubishi Estate svůj plán na přebudování části tokijské čtvrti Tokiwabashi. Vytváří zde dohromady čtyři důležité stavby, ikonou projektu je pak 390 metrů vysoký mrakodrap s příznačným názvem Torch Tower (Pochodeň). Věž se zároveň stane nejvyšší budovou v zemi.

Foto: Mitsubishi Jisho Sekkei

Mrakodrap v Tokiu se bude jmenovat Pochodeň a její vzhled bude i připomínat.

Článek

Tokijská pochodeň, jak se v doslovném překladu projekt jmenuje, zahrnuje proměnu území o velikosti 3,14 hektaru. V převážně administrativní čtvrti v centru japonské metropole budou čtyři objekty, každý s jinou funkcí.

Jako první byla letos v červnu dokončena první fáze stavby elektrické rozvodny, druhá pak má být završena v roce 2027. Tento čtyřpodlažní objekt nebudou mít lidé procházející městem na očích, je totiž umístěný v podzemí.

Společně s první fází rozvodny byla také dokončena nižší z dvojice výškových budov projektu, Tokiwabashi Tower. Její výška činí 212 metrů, to znamená, že nad zemí je 38 podlaží, zatímco v podzemí se ukrývá dalších pět. Budova je převážně administrativní, ve spodní části jsou pak obchody a kavárny.

Foto: Profimedia.cz

První z mrakodrapů již stojí. Nese název Tokiwabashi Tower a jsou v něm hlavně kanceláře.

Už na konci prvního čtvrtletí roku 2022 má být pak dokončena 53 metrů vysoká budova vodáren a kanalizací. Ta bude mít devět podlaží nad zemí a další tři pod povrchem.

Poslední ze všech má být dokončena Torch Tower. S výškou 390 metrů bude mít 63 podlaží nad zemí a další čtyři pod povrchem. Dokončení je plánováno na rok 2028, návštěvníci v ní naleznou kromě kanceláří také hotel a obchody.

Radost, hrdost a klid mysli

Tokijská pochodeň se má stát ztělesněním charakteru okolních čtvrtí města – Otemachi, Marunouchi a Yurakucho, jež dohromady v jistém smyslu představují srdce japonské ekonomiky.

Nekonečný balkon má plochu větší než osm středně velkých bytů v Praze

Tipy a trendy

Čistá ekonomická návratnost však není zdaleka jediným cílem autorů projektu. Pochodeň má do místa i do celého města vnést radost, hrdost i klid mysli. To jsou dle jejich přesvědčení totiž atributy, které má do lidských životů architektura 21. století vnášet.

Náměstí hlavně pro úředníky

V centru přestavovaného území vzniká velké náměstí s plochou 7000 čtverečních metrů. To mezi sebou budou svírat oba mrakodrapy. Z náměstí se návštěvník snadno dostane k řece Nihomashi a parku Tokiwabashi, jež jsou na jeho severní straně.

Z náměstí se lidé dostanou také k základně Torch Tower. Jejích osm podlaží obkružuje kolem dokola otevřený chodníček.

Druhou nejvyšší budovu na světě plánují postavit skotští architekti v Rusku

Tipy a trendy

Náměstí a přilehlé prostory, jako například střecha základny budoucí Torch Tower, jsou místem určeným k pořádání nejrůznějších akcí a zároveň se mohou snadno stát kancelářemi pod širým nebem.

Tento nový rys, který mnoho kancelářských projektů zatím nemělo, je zároveň architektonickou odpovědí na nedávnou zkušenost s pandemickou situací. Projekt proto akcentuje velký podíl otevřených prostorů pod širým nebem a zároveň se snaží nabídnout vysoce funkční prostory v interiéru.

Nejvyšší v celém Japonsku

Mrakodrap Torch Tower je vlajkovou lodí celého developerského projektu. Není divu. Při své výšce 390 metrů se stane totiž nejvyšší budovou v Japonsku. (V současnosti tento titul patří multifunkční budově Abeno Harukas v Ósace – má 300 metrů.)

Hlavním architektem celého projektu Tokijské pochodně je Koji Matsuda, vedoucí ateliéru Mitsubishi Jisho Sekkei, na návrhu samotné věže Torch Tower se ovšem podíleli další – a velmi známí – architekti, například Sou Fujimoto (měl na starosti horní část), Yuko Nagayama (spodní část) a Takanori Fukuoka (náměstí), kteří měli úlohu poradců pro jednotlivé sekce projektu.

Architekti vymysleli mrakodrap, který se otáčí kolem své osy jako větrná turbína

Tipy a trendy

Architekti o věži mimo jiné říkají: „Společně jsme rozhodnuti vytvořit super výškovou budovu pro lidi, kde příroda, architektura a lidské aktivity budou nepostřehnutelně propojeny. Na vrchu věže bude odkryté podlaží s rozhledem, špičkový hotel čítající zhruba 100 pokojů v 57. až 61. podlaží, z nichž bude ten nejhezčí výhled na město. Lobby hotelu naleznou hosté v jeho nejspodnějším podlaží, a bude plné zeleně. Prvních šest podlaží nad zemí a první pod zemí budou vyhrazena pro obchody. Přes tři podlaží (od třetího do šestého) bude pak z boku základny věže umístěna multifunkční hala se 2000 sedadly.”

Slovo bezpečnost tu má zcela jiný rozměr

Jak upozorňují japonští architekti, budovat takto vysoký mrakodrap v zemi, kde jsou tak častá zemětřesení a tajfuny, znamenalo pracovat s těmi naprosto nejlepšími projektanty a inženýry, kteří mají obrovské zkušenosti s budováním výškových objektů nejenom po celém Japonsku, ale i v zahraničí.

Stavba tak bude vybavena konstrukcí, která bude zabraňovat vibracím vnějšího pláště stavby a která ji také bude celou obalovat jako další vrstva. Stavba tak bude mít nejvyšší možnou odolnost právě pro případ zemětřesení.

Doprovodným, ovšem neméně důležitým prvkem pro krizové situace bude osazení náměstí velkoformátovými elektronickými billboardy, které v případě neštěstí budou pomáhat šířit životně důležité informace.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

V New Yorku vznikl vznášející se ostrov

Jako vznášející se ostrov vypadá nový park a multifunkční prostor, který byl v minulých dnech otevřen na jihozápadním pobřeží newyorského Manhattanu. Autory...

Výběr článků

Načítám