Hlavní obsah

Navzdory koronaviru. Na pražském Vyšehradě vznikla venkovní galerie s českým designem

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Praha

Na pražském Vyšehradě u stejnojmenné zastávky metra vznikla galerie, kde je možné si prohlédnout současný český design i přes omezení daná koronavirovou pandemií. Vše je vystaveno v prosklených buňkách. Prohlédněte si projekt s názvem Art District Vyšehrad v naší reportáži.

Navzdory koronaviru: Na pražském Vyšehradě vznikla venkovní galerie s českým designemVideo: Novinky

 
Článek

„Art District Vyšehrad by měl spojovat a propojovat opuštěná místa. Toto místo je hodně opuštěné a my jsme se rozhodli, že jej oživíme. První stupeň jsou prosklené buňky od Koma modular, ve kterých jsou díla mladých českých designérů v doprovodu s mladými začínajícími značkami,” řekl Novinkám organizátor projektu Lukáš Pipek.

V buňkách, jež jsou umístěné na venkovní promenádě mezi Kongresovým centrem a metrem Vyšehrad, lze obdivovat zejména tvorbu studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.

Ze zavřených galerií: Museum Kampa vystavuje sochařský trojlístek

Kultura

„Přispěl jsem kolekcí tří váz z řady Garden. Jsou hodně barevné. Jsou vyrobené technologií podjímání skla, kdy se sklo obarvuje sklářským rubínem. Vše vzniká ručně,” uvedl sklářský výtvarník František Jungvirt, který ve venkovní galerii vystavuje také kolekci křišťálových nádob Shadows. Tu vytvořil ve spolupráci se značkou Klimchi.

Jeho spolužačka Anna Jožová se ve své tvorbě zaměřuje zejména na environmentální témata.

„Připravila jsem zde vázy Keto a vázy Gaia. Vázy Gaia vznikly při mé stáži na Novém Zélandu, kdy jsem cestovala a sbírala materiály z míst, která mohou brzy zaniknout. Sbírala jsem hlavně písek, který jsem později zapracovala do těla váz. Vlastně jsem to trochu v peci ponechala náhodě a nechala jsem to pořádně vybublat, stejně jako sopky na Novém Zélandu,” popsala Jožová.

Foto: Novinky

Vázy inspirované Novým Zélandem

Naopak další studentka Dominika Petrtýlová se při tvorbě svých váz Archivase inspirovala fasádami pražských domů.

„Vycházím z různých nešvarů, které se tam odehrávají. Třeba když jsou na sochách bodce na holuby nebo jsou opletené sítěmi a dohromady to tvoří takovou zvláštní uměleckou instalaci bez autora,” řekla Petrtýlová s tím, že výroba jedné skleněné vázy se skutečnou sítí či bodci na holuby zabere měsíc.

Designéři ani v době epidemie nelenili. Dokazují to nominace na Czech Grand Design

Tipy a trendy

Mezi dalšími vystavujícími jsou designéři Vlastimil Šenkýř, Barbora Kotěšovcová, Lukáš Kuba, Jakub Březina, Otakar Šenkýř, Kristýna Mikolášková či Tereza Talichová se značkou Tititi. Umělce doplňují značky Triant, Variedo či Mach.

Výstavy Sluneční králové a Rembrandta prodlouženy

Kultura

Současná výstava Art District Vyšehrad, která vznikla ve spolupráci Kongresového centra Praha s přehlídkou Czech Design Week, potrvá minimálně do dubna. Následně by se měli jednotliví vystavující obměnit.

Do budoucna zde organizátoři výstavy ve spolupráci s Kongresovým centrem plánují pořádat doprovodné akce v podobě hudebních či divadelních představení a výstav. Podle Pipka bude záležet zejména na vývoji koronavirové epidemie.

Foto: Novinky

Vázy inspirované fasádami domů.

Všechny vystavované objekty jsou součástí prodejních kolekcí umělců, jejich cena se pohybuje od tisíců až po několik desítek tisíc korun. Podle vystavujících designérů zájem o současnou designovou tvorbu mezi Čechy roste.

„Myslím si, že zájem stále roste, Češi se chtějí obklopovat pěknými a originálními věcmi,” dodal Jungvirt.

Anketa

Zajímáte se o český design?
Ano, intenzívně.
11,2 %
Docela ano.
23,7 %
Cíleně jej nevyhledávám, ale rád/a se vždy podívám.
49,8 %
Ani ne.
6,5 %
Ne, to mě nebaví.
8,8 %
Celkem hlasovalo 215 čtenářů.

Koronavirové rozptýlení na sněhu

Dolehla na vás také nuda během neustálých uzávěrek kvůli koronavirové pandemii natolik, že jste šli nakonec řádit na sníh? Vytvořili jste něco obzvláště povedeného? Iglú, hrad, klouzačku...?

Pochlubte se ostatním čtenářům a inspirujte je! Pošlete nám fotku svého výtvoru a připište k ní pár vět na naši adresu bydleni@novinky.cz. Nejzdařilejší díla rádi představíme!

Reklama

Související články

Designové kousky roku 2020

Chcete si v novém roce pořídit domů, na zahradu nebo do firmy něco nového, mimořádného? Nemusí to být ani příliš drahé. Nechte se inspirovat zajímavostmi,...

Výběr článků

Načítám