Hlavní obsah

Mramorové talíře jsou velkým trendem. Okouzlí ty pravé i mramorem jen inspirované

Novinky, Kristýna Křížová

Hitem v oblasti stolování jsou aktuálně talíře, které jsou inspirované krásou mramoru. Trendem je zejména bílý mramor carrarský. Jde o jeden z nejznámějších mramorů na světě, který si oblibu získal pro jemnost a světlost vzoru. Perfektně navíc ladí k příborům v metalických barvách, které jsou také hodně trendy.

Foto: Novinky.cz, Cristina Re Designs

Talíře s mramorovým vzorem jsou aktuálně velkým trendem.

Článek

Carrarský mramor nese název po městě Carrara v Toskánsku, kde se tento světlý typ těžil už od konce římské republiky.

Mramor obecně byl pro svou kvalitu a nákladnost vždy spojován s luxusním prostředím a jako obklad se objevoval a stále objevuje v honosných sídlech. Obdivovat ho můžeme třeba ve vile Tugendhat.

Foto: Micucci Interiors

Servis inspirovaný barevností mramoru se zlatými prvky působí luxusním dojmem.

Většina soudobých výrobků je mramorem jen volně inspirována. Nádobí tak imituje jeho typickou kresbu a barevné tóny. Oblíbené jsou v této sezoně zejména světlé varianty.

Foto: Einrichten-design

Volte decentní barevnost, která dá vyniknout kráse kousků inspirovaných mramorem.

Na nádobí z pravého mramoru narazíte zřídkakdy, a to zejména kvůli váze materiálu. Většinou z něj vznikají servírovací tácy, případně větší mísy.

Mramor je pro svou odolnost a tvrdost ideálním materiálem pro kuchyňská prkénka, krájecí desky nebo hmoždíře. Je ale třeba počítat s jejich vyšší pořizovací cenou. V kuchyni pak ovšem vyniknou i jako stylová dekorace.

Foto: Hudson Home

Miska z pravého mramoru vydrží roky.

Mramorové kousky je vhodné kombinovat s příbory v lesklých metalických barvách, které jsou hodně trendy. Prim hraje zlatá, bronzová i měděná. S černými příbory, které jsou také v módě, ale buďte opatrní.

Mramor je totiž materiálem, který je tradičně spojen s pohřebnictvím a náhrobky. Kombinace tmavého mramoru a černých příborů by proto mohla působit trochu morbidně.

Foto: Atelier Natalia Willmott

Servírování na mramorových podnosech pozdvihne úroveň stolování.

Pokud máte rádi luxusně vyhlížející materiály, uplatněte v interiéru i samet. I ten dodá prostoru noblesu a styl. Trendem je tento materiál zejména v tmavších odstínech, jako je tmavě zelená, modrá nebo fialová.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám