Hlavní obsah

Designéři ani v době epidemie nelenili. Dokazují to nominace na Czech Grand Design

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny Czech Grand Design odhalily nominace za rok 2020. Ocenění každoročně představuje ty nejlepší designéry a jejich práci. Výběr ukazuje tvorbu zavedených autorů úspěšných i na mezinárodní scéně, zároveň shrnuje také to nejzajímavější z tvorby mladých začínajících tvůrců v oboru. Letos tomu není jinak. A to i navzdory epidemii.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Velmi zaujal projekt domácí kanceláře Sileencio od studia LLEV.

Článek

Loni bylo poprvé za čtrnáct let existence soutěže Czech Grand Design ocenění udělováno kvůli koronavirové epidemii v jiné podobě. Pandemie ani nouzový stav ale neutlumily kreativitu a tvůrčí energii českých designérů a nominace na ceny Czech Grand Design nabízejí i letos bohatou sklizeň projektů z oblasti produktového designu, módy, šperku, fotografie, ilustrace a grafického designu.

Designéři se věnovali i méně běžným objektům, jako jsou tapiserie, urny, menstruační pomůcky, hodinky, brýle nebo autovestavby.

Letos je na ceny nominováno celkem 84 projektů, ze kterých později vzejdou finalisté a následně i vítězové. Nominované vybrala Akademie designu ČR složená z českých i zahraničních odborníků.

Ocenění je udělováno v kategoriích: Designér roku, Módní designér roku, Designér šperku roku, Grafický designér roku, Fotograf roku, Ilustrátor roku, Výrobce roku a Objev roku.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design, Rudy Kovar

Kolekce s názvem Kabinet kuriozit od seskupení tvůrců M.P.K.J.V.L.J.S. zaujme uměleckým ztvárněním.

„V letošním roce měla řada designérů paradoxně díky jarní zdravotní krizi čas věnovat se svým osobním projektům. Uskutečnit své sny, pustit se do věcí, na které by za normálních okolností nebyl čas a prostor. Řada projektů je tedy velmi osobních,“ uvádí u příležitosti vyhlášení nominací Jana Zielinski, členka Přípravného výboru a ředitelka Designbloku.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design, Tomáš Brabec

Umělecká a designérská tvorba Tadeáše Podrackého mu vynesla nominaci. Porotci ocenili kolekci The Metamorphosis.

Absolutním vítězem se každoročně stává Grand Designér roku, zvolený napříč všemi kategoriemi. Loni zvítězila mladá designérka Lucie Koldová. Ta si v soutěži zopakovala úspěch z roku 2012, a stala se tak v historii soutěže úplně první držitelkou dvou titulů Grand Designér roku.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design, Kensey Berry

Designérka Anna Štajglová boduje s vlněnými koberci a tapiserií na stěnu pro značku Masopust.

Kromě ocenění dalších vítězů z celkem osmi kategorií (v každé jsou vždy tři finalisté) a vyhlášení hlavní ceny uvádějí organizátoři Czech Grand Design každoročně významnou osobnost oboru do Síně slávy za celoživotní přínos.

Loni byla za svou tvorbu oceněna malířka, sochařka, grafická designérka a umělkyně Květa Pacovská.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Nominaci má designérské duo Eduard Herrmann a Matěj Coufal za působivé svítidlo Capsule.

Odhalení finalistů proběhne na vernisáži výstavy Best of: 2020 v Galerii České spořitelny v Rytířské ulici v Praze, která představí ucelený výběr nejúspěšnějších děl veřejnosti. Výstava proběhne od 26. března do 30. května 2021.

Nominovaní v kategorii Designér roku a jejich práce

  • Herrmann & Coufal – svítidla Lift, Tension a Balance DIY projekt (obchodní řetězec Hornbach), svítidlo Capsule (firma Lucis), skříňka Roletta (značka Futuro)
  • Jiří Krejčiřík – projekt: Zachráněné dřevo z veltruského panství, kolekce skleněných objektů Forms >< Symbols
  • LLEV – kolekce nábytku Sileencio a doplňky Myceelium
  • Anna Marešová – menstruační kalíšek Whoop.de.doo
  • Lukáš Novák – nápojová sada V60 in Wonderland, svítidlo Spacey (firma Lasvit)
  • Jiří Pelcl a Michal Malášek – kolekce sedacího nábytku UM (značka Master & Master)
  • M.P.K.J.V.L.J.S. (Milan Pekař, Jakub a Kateřina Vávrovi, Lucie Jindrák Skřivánková) – kolekce Kabinet kuriozit
  • Tadeáš Podracký – kolekce The Metamorphosis
  • Jakub Pollág – kolekce produktů zeitgeist.limited
  • Anna Štajglová – vlněné koberce a tapiserie pro značku Masopust
  • Antonín Tomášek a David Síla – porcelánová série Solo (porcelánka Rudolf Kämpf)

Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne 21. dubna 2021. Ceremoniál bude mít vzhledem k nařízením opět odlišnou podobu a doprovodí ho premiéra filmu o českém designu. Ten tematicky zachytí současný pohled na český design jako svébytný obor i významnou součást tuzemského průmyslu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám