Hlavní obsah

Na manželské lože shlíží světice s pacholátkem. Zkuste uhádnout proč

Novinky, Jana Nesvadbová

Své „dosud nejlepší dílo“ se rozhodla uznávaná britská designérka Peggy Prendevilleová nabídnout k prodeji. Je jím proměna modlitebny v londýnské čtvrti Camberwell v neobyčejný rodinný dům, kde mají obyvatelé v ložnici nádherné vitrážové okno s obrazem světice s pacholátkem v nadlidské velikosti. K dispozici je v přepočtu za 90 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Výhled z manželského lože je unikátní. Na nádherné vitrážové okno s podobiznou světice s pacholátkem.

Článek

Designérka proměně kaple, jíž měla dříve k dispozici škola pro učitelky, věnovala dvacet let. Během nich v kapli sama bydlela a její interiér postupně měnila a upravovala tak, aby v ní mohl vzniknout domov se čtyřmi ložnicemim, a především velkolepým hlavním obytným prostorem. V domě jsou nyní i dvě zcela moderní koupelny.

Objekt byl původně postaven jako kaple, jíž využívala škola pro učitelky, později se do ní přestěhoval seminář pro anglikánské kněží, ještě později se stala součástí katedry výtvarných umění Goldsmithovy univerzity.

Kapli pak koupil soukromník, který se ji rozhodl přeměnit v obytný dům, ale zaskočila ho finanční náročnost takového podniku. Proto kapli nakonec v roce 1999 prodal designérce, která hledala větší dům pro svou rozrůstající se rodinu.

Ta ovšem nehodlala bydlet v lecjakém starém domě, ale cíleně hledala nepoužívaný kostel. Když se poprvé obrátila na realitního makléře s touto prosbou, domnívala se, že jej zaskočí. Zaskočená ale byla nakonec ona, když se jí téměř okamžitě ozval nazpět, a to s nabídkou hned dvou takových. Dnes již 64letá designérka se tehdy rozhodla právě pro kapli v Jižním Londýně.

Proměna kaple do současné podoby nebyla jednoduchá. Peggy Prendevilleová byla neustále v kontaktu jak s britskou neziskovou organizací English Heritage (Anglické dědictví), jež je v jistém smyslu obdobou našich památkových úřadů, tak s místním stavebním úřadem, aby měla jistotu, že obě instituce budou s prováděnými pracemi spokojené.

Foto: Profimedia.cz

Designérka proměnila kapli v moderní domov s neobyčejnou atmosférou. Spájí se v ní kultura a duchovno.

„Chtěla jsem zachovat nádherné vitráže jako ústřední bod i vlys s latinským nápisem. Ráda pracuji se sklem, takže jsem dokázala udržet pocit prostorovosti a zajistit, aby všechny zajímavé architektonické prvky byly stále viditelné. Chtěla jsem, aby se nevytratil onen pocit klidu, jenž tato budova nádherných proporcí má,“ sdělila designérka britskému serveru Daily Mail.

Po dvaceti letech života v proměněné kapli se ale s manželem rozhodli svůj domov opustit a nabídnout jej k prodeji.

„Poslední den tady, to bude opravdu bolestivý odchod. Miluji to tady, je to skvělé místo k životu rodiny. Bude mi chybět kazatelna, která byla velice užitečná například pro pronášení projevů při narozeninových oslavách,“ posteskla si.

Anketa

Lákalo by vás bydlet v bývalé sakrální stavbě?
Ano, to by se mi moc líbilo!
21,1 %
Asi ano.
1,9 %
Nevím, to mě nikdy nenapadlo.
9,4 %
Spíše ne.
5,4 %
Ne. Po tom tedy rozhodně netoužím.
62,2 %
Celkem hlasovalo 830 čtenářů.

Zapojte se do naší přehlídky vánoční výzdoby oken

Máte na Vánoce hezky vyzdobená okna? Rádi byste ostatní inspirovali a třeba se i trochu pochlubili? Pošlete nám fotografii své vánoční okenní výzdoby a my z nejpovedenějších příspěvků vytvoříme přehlídku, na kterou se můžete těšit během svátků v rubrice Bydlení.

Své fotografie, třeba i s krátkým popisem či příběhem, posílejte do redakce na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám