Hlavní obsah

Dnes je to roztomilý domek. Dříve měly děti zakázáno nahlížet do jeho zahrady

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už na první pohled je zřejmé, že roztomilý a typicky anglický dvoupatrový domek z londýnské čtvrti Peckham má za sebou nějakou zajímavou, ale především dlouhou historii - konkrétně sahající až do dob královny Viktorie. Tehdy v něm sídlila gumárenská továrna Alexandra Pollocka, v níž se vyrábělo zboží v té době z nejožehavějších - pánské kondomy. Domek je nyní na prodej v přepočtu za 35,5 milionu korun.

Foto: Profimedia.cz

Domek působí na první pohled útulně a roztomile.

Článek

Dům postavený v roce 1891, podobně jako spousta jemu věkem podobných, je zařazen na Seznam budov zvláštního architektonického nebo historického významu 2. stupně.

Pro současného i budoucího majitele to samozřejmě znamená četná omezení v případě, že se rozhodne pro nejrůznější úpravy a rekonstrukci. Zatímco v interiéru je možné provádět i relativně velké změny, vnější vzhled musí zůstat nedotčen.

Bezpochyby nejvýznamnějším vlastníkem úzkého domku byl během viktoriánské éry indický výrobce gumy Alexander Pollock, jenž na zahradě za domem vyráběl pánské ochrany.

Jeho produkce představovala v tehdejší společnosti natolik velké rozpaky, že děti žijící v okolí měly zapovězeno nahlížet přes zeď do zahrady gumárny, napsal britský web Daily Mail. Pollockovi dům vlastnili od roku 1891 až do 60. let minulého století.

Foto: Profimedia.cz

Na zahrádce, kde se dříve vyráběly pánské ochrany, jsou levandulové záhonky a zdi obrůstá víno.

Foto: Profimedia.cz

Terasa za domem je dlážděná, k posezení slouží kovový zahradní nábytek.

Během let se ovšem výroba ošemetného zboží přestěhovala do podstatně větších objektů a nepochybně prošla i spoustou technologických proměn - stejně tak domek v Peckhamu prošel jistými změnami.

Především se z něj stal obyčejný rodinný dům s trojicí pokojů, bílou fasádou s černým kovovým balkonkem a jasně červenými vstupními dveřmi.

Lidé jsou ochotní si za dům připlatit. I kvůli pikantnímu jménu ulice

Tipy a trendy

Na úzké, 30 metrů dlouhé zahradě jsou pak záhonky levandulí lemované nízkými keříky, mezi nimi vede cestička vysypaná drobným štěrkem. Boční zídky obrůstá víno, které lemuje i zadní vchod do domu.

Dlážděná terasa s černým kovovým zahradním nábytkem, ani pěstěný živý plot a vzrostlý strom v samém konci zahrady nedávají o někdejším využití tohoto malého poklidného místečka ani náznakem tušit.

Foto: Profimedia.cz

Ve sníženém přízemí, které získává světlo například díky světelné šachtě v zadní zahradě, je kuchyň s jídelnou.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní místností v přízemí je obývací pokoj, z nějž se vychází na zadní zahradu.

Foto: Profimedia.cz

Pokoj v prvním patře funguje jako pracovna.

Dům má snížené přízemí, v němž je kuchyň s jídelnou, vstupuje se ale hlavním vchodem v přízemí, kde je komora a především obývací pokoj.

V prvním poschodí je pracovna, naproti ní koupelna. Nad nimi je dvojice ložnic. Dům má celkovou plochu podlah 136 čtverečních metrů.

Anketa

Líbilo by se vám bydlet v domě s lechtivou historií?
Ano, to by bylo zábavné.
60,3 %
Kdyby byl hezký, tak ano.
22,9 %
Je mi jedno, jakou historii dům má.
10,7 %
Ne, v takovém domě bych nebydlel/a.
6,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6701 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám