Hlavní obsah

Moderní technologie vnášejí do kuchyní pohodu

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuchyně je centrem rodinného života. A dnes, kdy trávíme doma mnohem více času než běžně, to platí dvojnásob. Ledničku plníme častěji, více vaříme a pečeme, je potřeba umýt více nádobí. Více času zabere i údržba spotřebičů. S chytrými kuchyňskými spotřebiči ale může být vše jinak.

Foto: Bosch

Všechny nové myčky Bosch lze díky technologii Home Connect kontrolovat kdykoli a kdekoli. Často používané programy lze uložit a spustit jediným dotykem, ať už přímo na ovládacím panelu, nebo v aplikaci. Spotřebiče lze ovládat i pomocí hlasových povelů.

Článek

Výrobci se v inovacích přímo předhánějí. Cíl přitom mají jasný: zjednodušit nám každodenní život.

„V dnešní době obsahují domácí spotřebiče tolik technologií jako např. počítač nebo smartphone,“ říká Dan Song, prezident LG Electronics Home Appliance & Air Solution Company.

Práce v kuchyni jsou díky tomu mnohem komfortnější a rychlejší. Se spotřebiči můžete i komunikovat. Lze je totiž připojit na domácí wi-fi síť a ovládat je aplikací z chytrého telefonu či tabletu. Tuto aplikaci má každá značka vlastní, např. u LG je to Al Connect, u značek Bosch a Siemens pak Home Connect. Ovládání a funkce bývají podobné.

„Některé modely spotřebičů mají dokonce i vlastní diagnostiku," upozorňuje Eva Kočicová, tisková mluvčí Datartu. „Pokud se tedy spotřebič chová nestandardně nebo se v nejhorším případě pokazí, peníze i čas vám ušetří přesné určení závady, a to dokonce pouhým přiložením telefonu.“

Potraviny pod dohledem

Co všechno dnes díky technologiím umějí chytré ledničky? Dokážou třeba samy regulovat teplotu a vlhkost uvnitř, případně je můžete upravit sami skrze aplikaci. Některé jsou vybaveny technologiemi, díky nimž je v ledničce neustále čistý vzduch, budou se absorbovat pachy. I to lze upravovat na dálku. Nebo můžete před dovolenou přepnout lednici do úsporného režimu a před příjezdem ho na dálku vypnout.

Některé chladničky mají průhledná dvířka, takže je nemusíte zbytečně otevírat a zvyšovat tak spotřebu elektřiny.

Jiné zase disponují vnitřní kamerou, která fotí obsah lednice. Když si pak třeba na nákupu nebudete moct vzpomenout, co vám chybí, stačí se podívat do mobilu a hned to budete vědět.

Integrovaný LCD displej může nahradit papírek s poznámkami či vzkazy, poslouží i jako kalendář. Navíc to vše je možné synchronizovat s telefonem a v případě potřeby sdílet se zbytkem rodiny. Nebo vám displej umožní prohlížet si recepty. U některých modelů vám technologie dokonce umí nabídnout recepty sestavené přímo z reálného obsahu vaší chladničky.

Myčka se přizpůsobí vašim potřebám

Co nejvíce flexibilní se výrobci snaží dělat interiéry myček. Třeba přidáním dalšího koše na menší kousky nádobí, speciální zónou pro sklenice či flexibilní zásuvkou, jejíž výši upravíte podle potřeby nebo přidáním promyšlených detailů.

Nechybějí ani inovativní technologie. U některých modelů se po skončení programu automaticky otevřou dveře myčky, čímž se zamezí koncentraci vlhkosti na nádobí a sníží se spotřeba energie.

Foto: Electrolux

Vestavná myčka Electrolux EEQ47210L s funkcí QuickSelect. Před zapnutím mycího programu lze nastavit čas, kdy potřebujete mít nádobí dokonale čisté, a myčka vám automaticky nabídne nejrychlejší a nejúspornější program. Cena 12 929 Kč.

Nejnovější modely myček lze ovládat na dálku. Z chytrého telefonu tak myčku nejen zapnete, ale i zkontrolujete průběh mytí nebo zjistíte, zda musíte dokoupit tablety do myčky.

Vaření a pečení bez hlídání

Varné desky mají intuitivní ovládání, jsou vybaveny bezpečnostními senzory, které se postarají o eliminaci nehod. A vybaveny jsou dalšími funkcemi, jež vám hodně usnadní život.

Třeba u plynu ocení milovníci asijské kuchyně speciální wok hořák.

Na indukčních deskách pro změnu najdete univerzální zóny, které se přizpůsobí velikosti hrnce a poradí si i s oválným pekáčem. Hodí se i funkce Booster. Ta umožňuje krátkodobé použití vysokého výkonu, např. když na zónu položíte hrnec se studenou vodou a chcete ji velmi rychle přivést k varu.

Podobně užitečná je funkce Stop & Go (nebo podobně nazvaná). Ta pro změnu sníží výkon a vy si můžete na chvíli odběhnout, aniž by se jídlo připálilo či přeteklo. Až se vrátíte, jedním kliknutím se vrátíte na předchozí nastavení.

Některé modely varných desek mohou v podstatě téměř uvařit za vás. „S varnou deskou můžete komunikovat přes barevnou dotykovou obrazovku. Zvolíte jídlo, které chcete vařit, a varná deska vám ukáže, jak na to. Provede vás procesem přípravy krok za krokem,“ popisuje dnešní možnosti René Kubaník, produktový trenér společnosti Electrolux.

Foto: Electrolux

Indukční varná deska Electrolux EIS8648 SensePrO disponuje bezdrátovým snímačem, který měří teplotu ve středu pokrmu. Bez obav se můžete pustit i do vaření metodou Sous-Vide, u které je vyžadována konstantní řízená teplota.

Podobně chytré jsou i trouby. Standardem je horní a spodní ohřev a horkovzdušný ohřev. Výjimkou není ani možnost grilování či rozmrazování.

Nové generace trub nabízejí i vaření v páře či smažení prakticky bez oleje. Ti náročnější můžou pomocí teplotní sondy kontrolovat propečení masa, mohou si nahřát talíře (Plate Warming). Nabídce funkcí se dnes zkrátka meze nekladou.

Samozřejmě i zde funguje konektivita. Takže troubu můžete připojit k wi-fi a sledovat prostřednictvím kamery, co se děje vevnitř, nebo ji můžete ovládat na dálku. Propojit lze i s recepty.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám