Hlavní obsah

Moderní spotřebiče, které zjednoduší a urychlí práci v kuchyni

Právo, Gisela Růžičková

K základnímu vybavení každé dobré kuchyně patří sporáky, varné desky, pečicí a mikrovlnné trouby, digestoře, chladničky a myčky. Od těchto výrobků očekáváme plnou funkčnost, bezporuchový provoz, prostě stoprocentní výkon.

Foto: Mora

Samostatné varné desky v několika provedeních lze vybírat z různých šířek, barev desky i typů hrany (zkosené, broušené, nerezový rámeček).

Článek

Nová generace kuchyňských spotřebičů nabízí širokou škálu pomocníků, kteří se dokonce postarají o všechny detaily. Ty umožňují vařit rychleji a připravovat zdravější jídla. Většina spotřebičů je šetrná k životnímu prostředí a energeticky úsporná. Také obohatí náš životní styl, protože minimalizují potřebu čištění a údržby.

V každém segmentu výrobků jsou k dispozici obvykle tři řady, luxusní zaměřená na design a špičkové technologie, střední se skvělým vzhledem a spolehlivými funkcemi a standardní řada s intuitivním ovládáním základních funkcí.

Liší se tedy vybavením, velikostí, ale i rozdílnými cenami tak, aby si vybrala jedno- i vícečlenná domácnost.

Vaříme zdravě

Sporáky jsou samostatně stojící spotřebiče s varnou deskou a troubou v šířce 50 cm nebo 60 cm. Na výběr jsou plynové (od 4150 Kč) s dobrou regulovatelností plamene a bezpečností, elektrické (od 4190 Kč) se sklokeramickou, indukční nebo litinovou varnou deskou a kombinované (od 3990 Kč) s efektivní plynovou varnou deskou a praktickou elektrickou troubou. Podle vybavení se řadí do vyšší, střední a standardní třídy.

Foto: Gorenje

Kombinovaný sporák je navržený tak, aby poskytoval vynikající kulinářské výkony.

K výbavě sporáků vyšší třídy patří úplné programování včetně receptů, komfortní obsluha s teleskopickým výjezdem nebo sondou pečení a speciálními plechy, trojitým či vícevrstvým zasklením, které ručí za chladnou plochu čelních dvířek.

Foto: Gorenje

Elektrický sporák se sklokeramickou deskou má jednoduché ovládání, ergonomický tvar ovládacích knoflíků a snadné použití elektronického programovacího časovače.

Kombi sety (od 7990 Kč) jsou k dostání, podobně jako sporáky, ve třech kategoriích vybavení. Disponují společným ovládáním pro varnou desku a troubu, varná deska tedy musí být vždy součástí trouby.

Ve srovnání se sporáky je výhodou setů jejich naprosté utěsnění, zabraňující zapadání drobných nečistot.

Foto: Gorenje

Čisté linie, organické a futuristické tvary představují odsavač par i varná deska z kolekce spotřebičů Gorenje by Ora-ito, která zrcadlí design budoucnosti.

Varné desky rozdělujeme podle typu ohřevu na plynové a elektrické, které jsou buď sklokeramické, nebo indukční.

Plyn představuje klasické vaření, mezi jeho přednosti patří okamžité zahřátí, rychlá regulační reakce plamene a minimální tepelný únik. Současné trendy preferují sklokeramické desky, poskytující komfortní obsluhu i snadnou údržbu.

Foto: Datart

Vestavná indukční varná deska Siemens EH601FFB1E, 4 varné zóny (1x oválná), funkce quickStart, reStart a power Management, dvoustupňový ukazatel zbytkového tepla, senzorové ovládání touchSlide. Cena 15 282 Kč.

Plynové varné desky (od 2590 Kč) volíme nejen podle počtu hořáků, tvaru a materiálu, s různými doplňkovými funkcemi, ale také podle rozměru, barvy či designu.

Mezi standardní výbavu patří tryska na zemní plyn i na propan-butan. Samozřejmé je automatické zapalování v ovládání hořáků a užitečná termo pojistka, jež při zhasnutí plamene vypne přívod plynu.

Elektrické varné desky prošly velkými technologickými změnami, rovněž inovací designu a posunuly tyto spotřebiče mezi nejžádanější v oblasti varných desek, ať už jde o sklokeramické (od 3720 Kč), či indukční varné desky (od 5790 Kč).

Jednolitý povrch sklokeramických desek minimalizuje tepelné ztráty. K dostání jsou v provedení High-light, rychle reagují na změny teploty. Sklokeramické desky jsou vybavené různými funkcemi pro dokonalý komfort obsluhy. Umožňují programování vaření, mají dětskou pojistku, ukazují čas atd. Indukční desky jsou ekonomické.

Foto: Datart

Vestavná indukční varná deska Mora VDIS 642 FFW, bílá, š. 60 cm, 4 varné zóny, dotykové ovládání Slider, funkce Sprint, Stop and Go, časovač, indikace zbytkového tepla, dětská pojistka, automatické vypnutí zóny po minutě nečinnosti. Cena 12 590 Kč

K dostání jsou také dvouplotýnkové varné desky (od 2090 Kč) elektrické i plynové.

Zábavné pečení

Klasické trouby (od 3990 Kč) s výškou 60 cm patří mezi nejoblíbenější variantu trub. Vnitřní objem se pohybuje v rozmezí 53 až 82 l, takže jsou vhodné do větších i menších domácností.

Disponují speciálními programy a progresivními funkcemi, které usnadňují pečení a obsluhu spotřebiče.

Foto: Datart

Vestavná trouba Miele H 2261-1B, objem 56 l, přesná regulace teploty 50–250 °C, ovládání Easy Control, úprava CleanSteel, ohřevný prostor s úpravou PerfectClean a katalytickou zadní stěnou, nízká teplota vnějších dvířek. Cena 21 490 Kč.

Kompaktní pečicí trouby (od 7990 Kč) jsou díky své výšce 45 cm ideální do menších domácností. Vynikají svými kompaktními rozměry, rychlou výhřevností vnitřního objemu a elegantním designem. I navzdory svým menším rozměrům si některé modely zachovávají prémiové funkce klasických trub.

Pečicí trouby se neustále modernizují, ale pečeme-li sporadicky, vystačíme se základními funkcemi (horní ohřev, spodní ohřev, horní a spodní ohřev a gril). Naopak domácnosti, kde se častěji peče, ocení nadstandardní funkce, jako jsou horký vzduch, 3D pečení, pečení v páře.

Zaměříme se i na samotnou údržbu a ovládání trouby. Práci usnadní katalytické či pyrolytické čištění. Pro komfortnější a bezpečnější manipulaci stojí za zvážení trouby s teleskopicky výsuvnými rošty či ochlazovacím systémem dvířek. Nepodceníme ani energetickou třídu, dnes se vyrábějí vestavné trouby ve třídách A, A+ a A++.

Foto: Datart

Vestavná trouba Electrolux EOC45752OX, 74 l, devět funkcí, systém ohřevu UltraFan Plus, pyrolytické čištění, indikace zbytkového tepla, chlazení dveří, pečicí teplotní sonda, LCD displej. Cena 18 990 Kč

Mikrovlnné trouby klasické (od 1290 Kč) mají funkci ohřívání a rozmrazování s jednoduchým mechanickým či elektronickým ovládáním, mikrovlnky s grilem (od 1690 Kč) umějí potraviny nejen ohřívat, ale i grilovat, opékat či vařit v páře.

Multifunkční mikrovlnka nahradí klasickou troubu. Mikrovlnky jsou buď vestavné (od 3290 Kč), nebo volně stojící.

Foto: Gorenje

Mikrovlnná trouba BM6250 ORA W2, bílá, elektronická, LED display, mikrovlnný výkon 900 W, výkon grilu 1200 W, 23 l, skleněný rámeček pro vestavbu, 5 stupňů výkonu, rozmrazování, 27cm otočný talíř, hlučnost 58 dB. Cena 6990 Kč.

Vestavná mikrovlnná trouba nezabírá tolik místa, naproti tomu volně stojící mikrovlnka je flexibilní, lze ji umístit kamkoli. Vnitřní objem se pohybuje v rozmezí 13-45 l, průměr otočného talíře je 24-40 cm. Pro běžné každodenní použití stačí příkon 1000 W.

Úsporné chlazení

Kombinované ledničky (od 4990 Kč) jsou nejrozšířenějším typem v našich domácnostech. Při jejich výběru posuzujeme zejména užitný objem (doporučuje se 60 l chladicího prostoru a 25 l mrazáku na jednu osobu), energetickou náročnost (rozdíl v provozních nákladech mezi třídami A a A+++ může být až 100 %).

A technologie? K nejžádanějším patří Nofrost (zamezuje vzniku námrazy na stěnách ledničky, zároveň ji automaticky odmrazuje, a tedy zabraňuje energetickým ztrátám, k nimž při odmrazování dochází).

Foto: Datart

Nofrost kombinovaná lednice Samsung RB33J3205WWEF, výška 185 cm, objem chladničky 230 l, mrazničky 98 l, energ. třída A++, Multi Flow systém pro rovnoměrné chlazení, beznámrazová technologie True No Frost, max. hlučnost 40 dB. Cena 14 990 Kč

Multiairflow zajišťuje stálé proudění chladného vzduchu i stejnou teplotu v prostoru ledničky, potraviny se méně vysoušejí a vydrží déle čerstvé. Přínosem je antibakteriální povrch vnitřních stěn, který ničí bakterie a plísně.

Oblíbený je dávkovač vody a ledu nacházející se na přední straně dveří. Nulová zóna je přihrádka pro skladování ovoce, zeleniny nebo sýrů s nižší teplotou než v ostatních prostorech.

Foto: Gorenje

Oblíbená kolekce chladniček Gorenje Retro se rozrostla o speciální designový kousek, který nadchne nejen milovníky vintage stylu i legendárního Volkswagen Bulli Minibusu. Je vybavena pokročilými funkcemi i technologiemi v energetické třídě A+++.

V domácnostech, kde lednici často neotevíráme, se vyplatí prázdninový režim, který udržuje stálou vnitřní teplotu, výrazně se snižuje spotřeba. Díky samoodmrazování dochází k cirkulaci vzduchu, tím se snižuje vlhkost a nevzniká námraza.

Užitečné digestoře

Digestoře jsou nezbytným pomocníkem pro udržení svěžího prostředí v kuchyni. Rozměr digestoře by měl být shodný nebo větší, než je rozměr varné desky. Nejčastěji se vyrábějí v šířkách 60 a 90 cm.

Foto: Guzzanti

Moderní ostrůvkový odsavač par Guzzanti ORW Glass White s nastavitelnou výškou je podsvícený čtyřmi LED diodami v modré barvě, které osvítí pracovní plochu. Cena 15 499 Kč.

Odsavače umožňují odvod par do komínu, nebo cirkulují vzduch přes pachový filtr zpět do prostoru. Překvapí nás tichým chodem a designem, který je povýšil na plnohodnotný kuchyňský doplněk i proto, že ladí s ostatními kuchyňskými spotřebiči. Osloví nás jejich snadná obsluha a jednoduché, účinné čištění.

Výkonné jsou zejména komínové (od 2499 Kč) odsavače o základních rozměrech 60 a 90 cm. Podstavné (od 1190 Kč), velmi žádané odsavače par, jsou k mání také o šíři 50 cm.

Foto: Electrolux

Odsavač par EFC60441OV vytvoří čistší atmosféru pro vaření, rodinnou večeři i odpočinek po jídle. Jeho motor efektivně snižuje množství výparů. Cena 8490 Kč

Oblibě se těší výsuvné vestavné odsavače (od 1900 Kč), protože jsou nenápadné, disponují dostatečným výkonem a jsou vybaveny kovovými filtry. Pro větší kuchyně s prostorným varným centrem se hodí moderní ostrůvkové odsavače par (od 12 990 Kč).

Myčky šetří vodu i čas

Myčky nádobí (od 5990 Kč) jsou v kuchyni nezbytným pomocníkem především ve vícečlenných domácnostech. Podle rozměru a objemu myčky o šířce 60 cm umyjí 12 až 14 sad nádobí, zatímco myčky široké 45 cm jen osm až devět sad.

Foto: Philco

Myčka nádobí z nové řady PD 125 IQ je zaměřena na úsporu energie – energetická třída A+++. Myčka po domytí sama otevírá dveře a tím dochází k rychlejšímu usušení nádobí při menší spotřebě energie. Cena 15 990 Kč.

Oba typy se vyrábějí v samostatně stojící nebo vestavné verzi. Vestavné myčky mají uzpůsobené dveře a rozvody. Dělí se na plně integrované s vnitřním ovládáním a na myčky s ovládáním na předním panelu.

Základním parametrem při výběru je energetická třída A nebo A+. Kromě spotřeby energie se zaměříme na účinnost mytí a sušení či hlučnost, která by neměla převyšovat hodnotu od 41 do 45 dB.

Myčky s výměníkem tepla spotřebují méně energie, jiné disponují turbosušením s oběhem teplého vzduchu.

Foto: Electro World

Volně stojící myčka Bosch SMS50L12EU šíře 60 cm až na 12 sad nádobí má pět programů včetně Eco a odloženého startu. Cena 9969 Kč.

Funkce Aqua stop zabrání úniku vody v případě poruchy, eco programy mají nižší spotřebu vody. Díky praktické funkci odloženého startu lze přesně zvolit, v kolik hodin má být myčka spuštěna.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám