Hlavní obsah

Dřez a baterie mají ladit s pracovní deskou i stylem kuchyně

Právo, Sylva Svobodová

Prostornější dřezy jsou komfortnější a praktičtější. Oplachují se v nich snáze velké pekáče, plechy a krájí se zelenina. Tak proč se omezovat, když jsou dřez a baterie nejvytíženějšími částmi kuchyňské linky?

Foto: Schmidt kuchyně (2x)

V nabídce studia jsou dřezy granitové, keramické, nerezové. Hitem jsou bezspojové technologie, kdy jsou dřezy vyrobeny ze stejného materiálu jako pracovní deska.

Článek

Vzhled, odolnost a údržba – to jsou tři parametry, které si ohlídejte při nákupu dřezu a baterie. Oba prvky vnímejte jako jeden celek, který ladí s pracovní deskou, skříňkami i stylem kuchyně.

Máte-li dřez pravoúhlý, preferujte hranatou baterii. Oválnému dřezu zase sluší zaoblenější tvary vodovodního kohoutku.

Foto: Kuchyně Oresi

Vodovodní baterie Pyramis v provedení chrom je osazena kartuší s keramickými disky, jejichž překrýváním je regulováno jak průtokové množství, tak teplota vody. Cena 6299 Kč.

Nepodceňte velikost, hloubku (komfortní je 17–21 cm) a uspořádání dřezu. Preferujte prostornější provedení, protože mytí či zpracování potravin je mnohem snazší. Samotné dřezy pak mohou být s vaničkou, s odkapávací plochou nebo v kombinaci obojího.

Foto: Kuchyně Oresi

Ostrůvková kuchyně San Remo má mycí centrum osazeno dřezem a baterií značky Franke.

A nezapomeňte! Rozměr dřezu limituje šířka spodní skříňky. Šířka skříňky prostě znamená maximální šířku dřezu.

Foto: Schmidt kuchyně

Propracované osázení dřezu s elegantním kohoutkem z ušlechtilé oceli, v kombinaci s odtokovými kanálky pro odkapávání přebytečné vody, které jsou vyfrézovány přímo do bezespáré pracovní desky.

Dřezy podle materiálu

Granit. Je nejprodávanější, ale pozor! Nakupujte u značkových výrobců, kteří mají patentovanou technologii. Jedině dřezy od nich jsou totiž kvalitní: stálobarevné, pevné, odolné proti nárazu, zvládají vysoké teploty, nepoškrábou se.

Ty levnější, často od pochybných výrobců, zkrátka tolik nevydrží a je na zvážení, zda nižší cena dřezu vyváží možné problémy. Proto se ptejte a zjišťujte, jakého složení je nabízený granit (měl by obsahovat minimálně 80 % křemičitých písků), neváhejte ho na místě i osahat. Máte mít pocit kamene, hedvábně jemného, nikoliv plastu s povrchovou úpravou granitu. Prohlédněte si, zda je materiál neporézní.

Foto: Sapho-koupelny

Granitový vestavný dřez s odkapávací plochou a vaničkou. Povrch dřezu je odolný proti poškrábání, snese teploty do 180 °C. K dispozici v béžovém i bílém provedení. Rozměry 1000 x 535 mm, dřez 358 x 332 x 170 mm. Cena 7490 Kč.

Velkou výhodou granitu je pestrá škála barev, které lze vybírat ze vzorníků barevných kamínků, takže máme reálnou představu (papírový vzorník zkresluje).

Nerez. Kvalita je důležitá i v případě nerezu, ačkoliv se zdá, že vydrží každý. Produkt má být vyrobený z chromniklové nerezové oceli, která je vhodná do potravinářského průmyslu. Alfou a omegou je samozřejmě i tloušťka materiálu. Tenký plech jednoduše odmítněte, není problém ho promáčknout, navíc ani stojánková baterie pak nemá stabilní oporu. Za standard se považuje síla 0,6 mm, mezi top patří rozmezí 1,2–1,0 mm.

Nerez je ovšem skvělý materiál, nevadí mu mastnota, kyselé tekutiny, neabsorbuje do sebe pachy, nečistoty, nekoroduje. Prodává se v několika povrchových úpravách, může být hladký, jemně kartáčovaný, vroubkovaný (jsou méně viditelné zaschlé kapky vody). Na omak je ale studenější než jiné materiály a také hlučnější. Jestli máte tvrdou vodu, čekejte náročnější údržbu.

Foto: Kuchyně Oresi

V kuchyni s povrchem Steel Art v dekoru art dekor corten je použitý fragranitový dřez Franke Kubus KSB 238 v barvě grafi t bez odkapové plochy, cena 7623 Kč. Baterie FC 0476 Leda, výška 407 mm, bez sprchy, provedení nerez, cena 7260 Kč.

Keramika. Glazovaná keramika vydrží mnoho let, je pevná, odolná vůči chemikáliím, nezanechává skvrny po rozlité tekutině. Velmi dobře se čistí, leští, materiál odolá i silnějšímu nárazu, nevadí mu teplotní šoky. Stylově patří do venkovských a retro kuchyní.

Foto: Kuchyně Oresi

Dřez Franke KBG 110-50 je určený pro spodní montáž. Provedení bílá LED o rozměrech 54 x 44 cm. Hloubka vany 20 cm. Pracovní deska z umělého kamene Technistone v dekoru Noble Carrara 20 LE, s odkapávacími drážkami na nádobí. Cena 9559 Kč.

Foto: Sapho-koupelny

Rhapsody stojánková dřezová baterie s výsuvnou sprškou, kombinace s kulatými a hranatými tvary v provedení chrom. Ramínko baterie otočné, rozměry: 230/225/290 mm. Cena 4890 Kč.

Dřezová baterie

Kromě vzhledu by nás měla zajímat životnost, údržba, odolnost povrchu, a hlavně praktičnost ovládání. Určitě preferujte pákové baterie, třeba i s designem kohoutků, které jsou v lákavém retro provedení. Lze je ovládat i s hrncem v ruce, lépe a rychleji nastavíte požadovanou teplotu vody, jsou úspornější.

Foto: Ikea

Kuchyňská mísící baterie Glittran, výška 28 cm, vybavená provzdušňovačem, který snižuje spotřebu vody a udržuje stálý tlak při průtoku vody 8 l za minutu. Záruka 10 let. Cena 2990 Kč.

Foto: Sanela

Každá baterie je vybavena páčkou pro nastavení optimální teploty vody, která zároveň slouží jako pojistka proti opaření. Bezdotyková baterie Sanela Slu 37, cena 6630 Kč.

Klasikou jsou stojánkové, které se montují rovnou na pracovní desku či do dřezu. Ale variantou jsou i nástěnné, které se fixují do stěny nad dřezem. Tělo baterie se vyrábí z mosazi, která se dobře udržuje a nevadí mu změna teplot.

Foto: Sapho-koupelny

Stojánková dřezová baterie se sprškou Maya, snadná manipulace proti výsuvným typům, po použití se sprcha lehce zaklesne do držáku. Elegantní design umocňuje chromové zpracování a čisté linie baterie. Materiál mosaz, cena 5190 Kč.

Foto: Sapho-koupelny

Mixona stojánková dřezová baterie má subtilní tělo a díky malým rozměrům a hranato-zaoblenému designu představuje skvost moderních interiérů. Může být použita i jako umyvadlová. Rozměry 200 x 192 x 210 mm, materiál mosaz, cena 3790 Kč.

I baterie nabízejí zajímavé vychytávky: některé jdou sklopit, jiné jsou bezdotykové, a tudíž velmi hygienické, jiné mají třeba vytahovací hadici, s níž omyjeme nádobí daleko pohodlněji.

Foto: Sanela

Baterie řady Slu s integrovanou elektronikou a úsporným perlátorem zajišťují průtok vody 6 l/min. Dodají pouze takové množství vody, které je nezbytné. Bezdotyková baterie Sanela Slu, cena 8700 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Usazení dřezu

Horní, na pracovní desku: Nejběžnější provedení, dřez se montuje na pracovní desku pomocí silikonu.

Spodní, pod pracovní desku: Praktičtější na údržbu, lépe se stírají drobky z plochy.

Do roviny: V jedné linii s pracovní plochou, vhodné pro desky z kompozitního materiálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám