Hlavní obsah

Nová generace spotřebičů ušetří váš čas i energii

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Péct, vařit, dusit, smažit, zapékat, fritovat, grilovat, nebo dokonce i vařit v páře, to vše v jedné nádobě, navíc jen s minimálním úsilím. Opravdu to jde! Na vás jen zbývá připravit všechny suroviny a správně nastavit program. Nevěříte?

Foto: Remoska

Svoji slávu získala remoska i ve světě. Z kolébky v Beskydech se dostala až do kuchyně prince Charlese.

Článek

Moderní technologie se promítají do všech oblastí našeho života. Chytré tak nejsou jen telefony, hodinky nebo pračky, myčky nádobí či trouby. Stejně tak se tento trend týká malých domácích spotřebičů.

Velký pokrok udělaly bezpochyby pánve, pekáče a hrnce. Ty moderní jsou multifunkční. Vlastně všechny tři tyto pomocníky umí spojit v jedné nádobě, a ještě k nim přidají další funkce.

Remoska jde s dobou

Zřejmě nejznámějším, a také asi nejstarším pomocníkem tohoto druhu, je remoska. Ta od svého vzniku v roce 1957 vychovala už tři generace kuchařů a kuchařek. Naše babičky i maminky v ní vařily na chatách, chalupách, ale i doma, když chtěly ušetřit a neroztápět troubu.

V kurzu je i dnes. Jen prošla výraznou proměnou. Před několika lety remoska změnila tvar, barvu a snížila energetickou náročnost. V současnosti se navíc rodina remosky rozrůstá o novou řadu hrnců, pánví a kuchyňského vybavení.

Foto: Remoska

Pod pečicím víkem upečete s remoskou Tria i domácí chléb.

Dnes tak můžete vybírat ze tří typů remosek, všechny mají nízkou spotřebu. Klasickým a zároveň nejprodávanějším modelem je Classic, ovšem zmodernizovaný. K dostání jsou dvě varianty, s objemem 2 a 4 litry. Třívrstvý nepřilnavý povrch Teflon Select ve zlaté barvě zajišťuje, že se vám nic nepřipálí. S remoskou tak můžete vařit zdravě, takřka bez tuku. Obdobný je model Prima.

Více funkcí pak slibuje remoska Tria. Ta přidala k pečicímu víku ještě klasickou pokličku a soft-tlakové víko. Proto v ní lze péct, dusit a vařit i pod mírným tlakem. Její součástí je i odnímatelný kabel a stojánek, takže čerstvě upečený koláč nebo dušený guláš lze servírovat přímo z remosky na stole. Mísu o objemu 4,5 l z litého hliníku stačí po použití vytřít ubrouskem, v myčce místo nezabere.

Remoska - spolehlivá mobilní trouba, která si poradí s masem i bábovkou

Tipy a trendy

A ani tím zřejmě vývoj neskončí. Rodinu remosky plánuje výrobce rozšiřovat o další elektrospotřebiče do kuchyně. Neustále také rozvíjí možné inovace. Firma např. spolupracuje s Fakultou informatiky Univerzity Hradec Králové na vytvoření systému chytrého řízení produktů.

Eta Pečenka

Stejně dobře vám poslouží v kuchyni také elektrický pečicí hrnec Eta Pečenka. Ta byla nepostradatelným doplňkem mnoha domácností již od roku 1962. Pak ale přišla přestávka a výroba byla obnovena až v roce 2014. Svou univerzálností ovšem na předchůdkyně beze zbytku navázala.

Pečenka plnohodnotně nahradí klasickou elektrickou troubu a v porovnání s ní dokáže být až o 80 % úspornější. Zvládnete s ní vaření, dušení, pečení i zapékání. Teflonový povrch pak zaručí, že se jídlo nepřipálí.

Foto: Eta

Pečenka MAX se pyšní bohatým příslušenstvím, které zahrnuje mj. středovou formu či grilovací rošt.

Výrobek je k dostání ve třech variantách. Základní model má objem 4,3 l, Pečenka MINI je třílitrová, Pečenka MAX se pyšní bohatým příslušenstvím, které zahrnuje mj. středovou formu či grilovací rošt.

Multifunkční hrnce zastoupí více spotřebičů

V tom, co takový multifunkční hrnec zvládne, se výrobci doslova předhánějí. Každý rok se tak objevují nové inovace a nové modely.

Ty nejmodernější výrobky v kuchyni dokážou nahradit bez nadsázky hned několik spotřebičů. Nabídnou třeba i osm nebo devět možností, jak tepelně zpracovat jídlo. Kromě vaření, dušení, pečení, zapékání tak umějí třeba i vařit v páře, fritovat či grilovat.

Oblíbená je rovněž funkce pomalého vaření, nebo naopak rychlého pod tlakem. A najdou se i modely, kde si připravíte dokonce fondue. Tomu odpovídá i rozpětí teplot, které lze na multifunkčním hrnci nastavit, pohybuje se od 30 °C až do 240 °C.

Foto: ECG

S multifunkčním hrncem ECG MH158 připravíte fondue stejně snadno, jako si ugrilujete skvělý kus masa. Plynulé nastavení teploty až do 240 °C totiž umožní dokonale přizpůsobit rychlost i intenzitu ohřevu typu připravované potraviny. Cena 1499 Kč.

Bohatá není jen programová nabídka, ale také příslušenství, které vám přípravu pokrmů usnadní. Součástí tak bývá mřížka na vaření v páře, fritovací koš, grilovací rošt či odkapávací mřížka na přebytečný olej.

Trendem jsou „slow cooker” hrnce

Komu by takový univerzální výrobek nevyhovoval, může samozřejmě zůstat u těch specializovaných. Také v tomto případě výrobci přicházejí s vylepšenými verzemi a novinkami. Pořídit si tak můžete třeba fritézu, tlakový hrnec, parní hrnec či rýžovar. Nebo moderní hrnec pro pomalé vaření.

Pomalé hrnce jsou ideálním pomocníkem pro chataře a chalupáře

Tipy a trendy

Tato metoda je charakteristická dlouhou dobou vaření při nízkých teplotách, proto se zjednodušeně nazývá pomalé vaření. Hlavní výhodou je, že si potraviny uchovávají své aroma a chuť. Jinými slovy, díky této úpravě bude chuť přidaných bylinek a koření výraznější a maso jemnější.

Další nespornou výhodou je, že se připravovaný pokrm nedá prakticky připálit. Kromě toho pomalé vaření v hrnci s vnitřní keramickou nádobou zaručuje rovnoměrnou tepelnou úpravu zejména celých kusů masa a také drůbeže vcelku.

Oblíbené jsou rovněž pokrmy tzv. vše v jednom hrnci, kdy se všechny ingredience vaří dohromady, což ušetří čas strávený přípravou.

Anketa

Který ze spotřebičů používáte nejčastěji?
Remosku
29,8 %
Pečenku
2,8 %
Pomalý hrnec, tzv. "slow cooker"
9,7 %
Rýžovar
6,2 %
Parní hrnec
1,7 %
Fritézu
2,8 %
Tlakový hrnec
41,1 %
Multifunkční hrnec
5,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3239 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám