Hlavní obsah
Pozemek s nenápadnou loukou připravil architektům nejednu horkou chvilku. Foto: BoysPlayNice a časopis Bydlení mezi panely

Malebný dům pro fotografa kopíruje jemné křivky terénu, ve kterém je zasazen

V Beskydech vyrostl v souladu s přírodou malebný dům pro fotografa. Vyžádalo si to ale veliké úsilí a pevné nervy.

Pozemek s nenápadnou loukou připravil architektům nejednu horkou chvilku. Foto: BoysPlayNice a časopis Bydlení mezi panely
Malebný dům pro fotografa kopíruje jemné křivky terénu, ve kterém je zasazen

Jednoduchý dům na pomezí zástavby a krajiny skýtá zázemí pro tvorbu a život majitelů.

„Pozemek vypadal jako pěkná mírumilovná louka pod lesem, ale klamala nás travou. Pozemek leží na rozhraní třetí a čtvrté zóny CHKO Beskydy. I přesto, že všude kolem je původní zástavba ze 70. let 20. století, museli jsme vyvinout veliké úsilí, abychom mohli tento dům postavit. Ani orientace pozemku nebyla úplně ideální, ale nic, co bychom nezvládli,“ poznamenávají architekti z ateliéru ValArch.

Z každého prvku to nejlepší

Vytvořit delikátní přechod mezi socialistickou zástavbou a nedotčenou loukou nebylo jednoduché. Proto architekti zvolili z každého prvku to nejlepší.

Ze stávající výstavby urbanistické uspořádání, zejména uliční linii, z louky zase jemné křivky terénu. Louku natahují až na střechu ložnice a stírají hranice mezi terénem a domem. Absence oplocení jen podporuje přirozené osazení domu do okolí.

Plot tu nenajdete. Dům volně splývá s přírodou.

Foto: BoysPlayNice a časopis Bydlení mezi panely

Dispozice přízemí je jasně rozdělena na společnou vstupní část, která slouží pro potřeby rodiny a zároveň jako předprostor fotografického ateliéru umístěného v podkroví.

Hlavní obytný prostor je současně kuchyní, jídelnou a obývákem. Samostatné křídlo do zahrady je již přízemní s loukou na střeše. Ukrývá ložnici s koupelnou, která je společná pro celý dům.

Před vstupem do domu je vytvořen malý záliv pro parkování.

Foto: BoysPlayNice a časopis Bydlení mezi panely

Nadvláda dětí v podkroví

Podkroví je rozděleno na poloviny. Jedna část patří ateliéru s výstupem na zelenou střechu-louku, druhá je zcela v nadvládě dětí, které mají proskleným štítem výhled do valašských kopců.

Hlavní obytný prostor je současně kuchyní, jídelnou a obývákem.

Foto: BoysPlayNice a časopis Bydlení mezi panely

Mini nádvoříčko, zahryznuté do louky, je ze západu kryté zelenou vlnou, z východu přirozeně splývá s terénem. Tady je hlavní oáza klidu a pohody celého domu, vlastně takový obýváček bez střechy.

„Ve vstupu je vytvořen záliv pro parkování, kterým vyrovnáváme první výškový rozdíl pozemku a vytváříme i jakýsi pocit soukromí tím, že polosoukromým předprostorem oddělujeme část soukromou. Absence oplocení, branek a bran opět odkazuje na okolní louky a volně plynoucí valašskou krajinu,“ říkají s obdivem k přírodě architekti.

Technické údaje

  • Studio: ValArch ateliér
  • Autoři: architekt Tomáš Jalůvka, Tomáš Kašík, architektka Lenka Jalůvková
  • Umístění projektu: Valašská Bystřice
  • Země projektu: Česká republika
  • Rok projektu: 2017
  • Rok dokončení: 2018
  • Zastavěná plocha: 150 m²
  • Hrubá podlahová plocha: 125 m²
  • Náklady: 7 mil. Kč

Materiály

  • dřevo – kompletní nosná konstrukce, schodiště, nábytek
  • dřevovlákno – kompletní tepelné izolace
  • betonové stěrky – toaleta, koupelna, kuchyň
  • MDF – nábytek podle autorského návrhu

Značky

  • světla Hue — Philips
  • kamna Tala — Romotop
  • křeslo strandmon — Ikea
  • umělá betonová zeď — Kabe Farben
  • okna — profil eurookna ValArch, tesařství Jiří Jakubec
yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků