Hlavní obsah

Interiér v horkých dnech ochladí klimatizace

Jak si doma udržet alespoň trochu snesitelné klima? S tím, jak u nás rok od roku roste počet tropických dnů, si tuto otázku klade stále více lidí. S větrákem se nám totiž příliš neuleví. V oázu se svěžím vzduchem proměníte byt jedině s klimatizací.

Foto: Daikin

Venkovní jednotka splitové klimatizace může stát na zemi. Lze ji ale zavěsit i na fasádu.

Článek

Zvolit nástěnnou, nebo mobilní klimatizaci? Před touto volbou bude stát každý, kdo o pořízení klimatizace uvažuje. Každá má své plusy a minusy.

A silným faktorem při rozhodování je bezpochyby také cena.

Mobilní klimatizace

Je jednodušším a levnějším řešením. Jejich ceny začínají na částce 5000 Kč, v závislosti na vybavení. Kolem 10 000 Kč už pořídíte poměrně sofistikované modely. Vzhledem k rostoucím cenám elektřiny se zajímejte rovněž o energetickou třídu vybraného výrobku!

Důležitý je také údaj o velikosti plochy, kterou by měla klimatizace ochlazovat. Mnohé modely umožňují i další funkce, odvlhčování a ventilátor. Ovládat je lze nejen přímo na přístroji, ale některé modely i na dálku.

Foto: Planeo

Mobilní klimatizace Sencor SAC MT7007C-EUE3 nabízí tři režimy provozu: chlazení, kde lze nastavit teplotu od 18 do 32° C, režim ventilátoru a režim odvlhčování. Stejně tak si můžete vybrat mezi třemi způsoby ovládání.

Doma pak musíte vyřešit, kam s hadicí (trubkou) od mobilní klimatizace. Horký vzduch je totiž třeba vyvést ven.

Když ji jen tak volně položíte do pootevřeného okna, klimatizace ztratí na účinnosti. Jednoduchým řešením je nalepovací speciální „návlek“ s otvorem na okno, který v hobby marketech pořídíte za pár stokorun.

Pevná klimatizace

Komfortnější a výkonnější, ale také dražší jsou nástěnné klimatizace, kterým se někdy říká také pevné, vestavěné nebo splitové. Ty mají oddělenou vnitřní a venkovní jednotku a jsou zabudované napevno.

Ceny začínají kolem 30 000 Kč. K tomu ještě musíte přičíst cenu za instalaci (montáž).

Špatně vybraná klimatizace se může změnit ve žrouta peněz

Tipy a trendy

Pro instalaci nástěnné klimatizace je nutné promyslet, kam umístit venkovní jednotku. Snadnější to mají majitelé rodinných domů. Těm do toho nikdo nemluví, takže ji mohou umístit prakticky kamkoliv, na zem vedle domu, na fasádu či na střechu.

U bytových domů může pravidla nastavovat společenství vlastníků jednotek či družstvo. Obvykle se umísťují na balkon. Vyřešit je nutné také odvod kondenzátu od vnitřní jednotky, např. svodem do kanalizace. Z těchto důvodů je lepší myslet na instalaci pevné klimatizace už ve fázi projektu (výstavby), jde to ale i dodatečně. Rozvody se pak buď zasekají do stěn, nebo se vedou v lištách.

Foto: Daikin

Vnitřní jednotka klimatizace je vždycky vidět. Interiér ale určitě nijak kazit nemusí, naopak. Dnes ji bez problémů můžete sladit s ostatním vybavením bytu.

Kolik jednotek budete potřebovat? Ideální je mít pochopitelně klimatizaci v každé užívané místnosti, nejen v obýváku či ložnici. V takovém případě se vyplatí klimatizace se systémem multi-split, kdy lze na jednu venkovní jednotku napojit až 5 vnitřních jednotek.

Venkovní jednotka těchto systémů má dostatečně vysoký výkon, takže celý systém je obdobně účinný, jako když máte na jednu venkovní jednotku připojenou jen jednu vnitřní.

Umí toho mnohem víc

Moderní klimatizace však umí víc než jen vychladit vzduch. Většina nástěnných klimatizací má v současné době např. nějakou filtraci vzduchu. Filtry jsou buď pasivní, které si můžeme představit jako síta s obsahem antibakteriálního stříbra nebo titanu, nebo aktivní.

Účinnost čištění vzduchu aktivními filtry dosahuje 97 až 99 %, podle konkrétního výrobku. Dochází k odstranění prachu, pylů i dalších alergenů (např. roztočů).

V boji proti horku vsaďte na klimatizaci

Jak na to

Chladný vzduch u moderních výrobků neproudí vždy jen jedním směrem, u některých modelů umí cirkulovat do všech koutů místností. Některé chytré klimatizace mají dokonce už i čidlo výskytu osob. Když čidlo detekuje váš pohyb v místnosti, nasměruje proud vzduchu jinam, aby studený vzduch nefoukal přímo na vás.

Chytré klimatizace nabízejí rovněž ovládání přes wifi nebo týdenní časovač, abyste přicházeli do již příjemně vychlazeného domova, který se ale vychladil pozvolna, s nízkou spotřebou energie.

Anketa

Používáte doma nějaký druh klimatizace?
Mobilní
15,1 %
Splitovou
23,5 %
Multisplitovou
15,7 %
Žádnou
45,7 %
Celkem hlasovalo 166 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak přežít parné léto v autě

Po teplotně velice rozpačitém období do Česka zdá se definitivně dorazilo léto. S příchodem tohoto ročního období nicméně nastávají pro motoristy nelehké časy,...

Výběr článků

Načítám