Hlavní obsah

Klimatizací lze v létě chladit, v zimě pak i topit. Víte, jak na to, aby se to vyplatilo?

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tepelná pohoda je jedním za základů příjemného domova. Od moderní domácnosti proto vyžadujeme, aby v parném horku bylo doma příjemně chladno, zatímco v zimě chceme, aby byl náš domov hezky vyhřátý. K tomu všemu lze využívat stejné zařízení, a to klimatizaci. Jak to ale zařídit, abychom zbytečně nevydávali příliš mnoho peněz?

Foto: Profimedia.cz

Klimatizace se nejvíce uplatní přes léto. Ani v zimě však nemusí zahálet.

Článek

Většina lidí má pojem klimatizace spojený především s ochlazováním interiéru. Ti, kteří se o problematiku již někdy zajímali, nebo si klimatizaci v minulých letech pořizovali, obvykle vědí, že tato zařízení jsou schopna vzduch v místnosti nejenom ochladit, ale zároveň díky kvalitním filtrům také pročistit a případně i ionizovat.

S tím, jak se zlepšuje míra zateplení budov, se ale čím dál více hovoří o možnosti využívat klimatizaci také k vytápění.

Předně je třeba, aby klimatizace umožňovala i opačný chod, při němž se ochlazuje vnější jednotka a vnitřní otepluje interiér. V takovém případě funguje jako tepelné čerpadlo typu vzduch-vzduch.

Důležité také je, aby měla klimatizace dostatečný výkon umožňující efektivní využití spotřebované energie na vytápění. K vytápění se proto hodí nejlépe zařízení spadající do nejvyšších energetických tříd od A++ výše. Důležitá je rovněž jejich hlučnost, ta by měla být co nejnižší, protože nikdo nechce platit za teplo tím, že bude poslouchat hlasité hučení. To by se navíc mohlo brzy stát i zdrojem sporů se sousedy.

Výhody a nevýhody vytápění klimatizací
+ Relativně nízká cena- Proudění vzduchu snižuje uživatelský komfort (může být někomu nepříjemné)
+ Rychlé vyhřátí vzduchu v interiéru- Nevhodné teplotní rozvrstvení vzduchu (teplo se drží u stropu)
+ Čištění vzduchu v místnosti- Nároky na průběžnou údržbu (nutnost čištění filtrů)
+ Možnost zapojení do systému inteligentního řízení domácnosti- Hlučnost

Pozor na správnou sazbu

Jak již bylo řečeno, klimatizace při vytápění fungují jako tepelná čerpadla. V minulosti bylo proto při jejich použití k vytápění možné žádat o změnu sazby elektřiny na tzv. tarif D56D. POZOR! Ačkoli na některých webech lze toto doporučení stále ještě nalézt, tento tarif platil pouze do 1. 4. 2017.

Nyní je možné požádat o změnu sazby elektřiny podle tarifu D57D. Ten je určen pro klienty, kteří využívají elektrickou energii k topení, tedy pomocí tepelného čerpadla, elektrokotle, přímotopů či podlahovým topením.

Jak uvádí společnost ČEZ na svém webu, „D57D je dvoutarifní sazba, kde je 20 hodin denně cena elektřiny v levnějším tarifu”.

Na kolik vytápění vyjde

„Účinnost klimatizací jakožto tepelných čerpadel je poměrně vysoká, oproti přímotopu topíme přibližně 3 až 5krát levněji. Samozřejmě záleží na intenzitě zimy, ale obecně vzato platí, že pokud byste za vytápění elektřinou utratili ročně například 30 000 korun, stálo by vás vytápění klimatizací na principu tepelného čerpadla ročně 7500 korun,” vypočítává Radek Vanduch, hlavní technik společnosti Panasonic H.

„Cena za vytápění je vždy závislá na sazbě. Většina realizací ale nesplňuje podmínky pro uplatnění sazby D57D. Topení klimatizací je vhodné pro prostory s nízkými tepelnými ztrátami a jako doplňkové vytápění. Většina jich zvládne topit do venkovních teplot až -15 °C,” upozorňuje pak tiskový mluvčí společnosti PRE Pavel Lux.

Klimatizace jako doplňkový zdroj tepla

Při plánování klimatizace i jako zdroje tepla je nutné počítat s tím, že zatímco pro ochlazení domácnosti stačí instalovat klimatizační jednotky pouze do některých místností, mají-li interiér vytápět, bude pravděpodobně třeba umístit je prakticky do všech prostor. A to už může být oříšek.

Nejčastěji proto klimatizace představuje tzv. doplňkový zdroj tepla. Využívá se pak jako pomocný zdroj, když chceme interiér rychle vytopit, případně na přitápění mimo hlavní topnou sezonu anebo pro přitápění jen ve vybraných místnostech.

Klimatizaci nabízejí jako doplňkový zdroj topení svým klientům někteří dodavatelé dřevostaveb už jako součást dodávky.

Podmínky uplatnění sazby D57D

1. Tato sazba může být přiznána od 1. dubna 2016. Přiznáním sazby se rozumí uzavření první smlouvy o zajištění služby distribuční soustavy nebo smlouvy o sdružených službách dodávky elektřiny s touto sazbou.

2. Časové vymezení doby platnosti nízkého tarifu je provedeno distributorem v celkové délce minimálně 20 hodin denně. V průběhu dne může distributor dobu platnosti nízkého tarifu operativně měnit.

3. Časové vymezení těchto pásem nemusí být stejné pro všechny odběratele a jednotlivé dny a ani nemusí být v souvislé délce.

4. Pokud je dvacetihodinové pásmo platnosti nízkého tarifu rozděleno během dne do více časových úseků, nejvíce však do sedmi, žádný z nich nesmí být kratší než jedna hodina.

5. Maximální souvislá délka platnosti vysokého tarifu je jedna hodina.

6. V odběrném místě musí být řádně nainstalovány a používány hybridní (smíšené) nebo přímotopné elektrické spotřebiče pro vytápění objektu nebo k vytápění objektu určený systém vytápění s tepelným čerpadlem.

7. Součtový instalovaný příkon přímotopných nebo hybridních (smíšených) elektrických spotřebičů nebo systému vytápění s tepelným čerpadlem, včetně instalovaného příkonu akumulačního spotřebiče pro ohřev teplé užitkové vody, je-li takový spotřebič instalován, musí činit nejméně 40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem v odběrném místě. Distributor přidělí odběrateli tuto sazbu i tehdy, jestliže je součtový příkon přímotopných nebo hybridních (smíšených) elektrických spotřebičů nebo systému vytápění s tepelným čerpadlem nižší než 40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem, pokud odběratel prokáže, že výkon těchto elektrických spotřebičů pro vytápění objektu odpovídá tepelným ztrátám vytápěného objektu nebo odpovídá minimálně 80 % pokrytí dílčí potřeby energie na vytápění uvedené v průkazu energetické náročnosti budovy.

8. V případě, že je v odběrném místě nainstalován elektrický akumulační spotřebič pro ohřev užitkové vody, platí pro tento spotřebič podmínky uplatnění sazby D 25d.

9. Je-li vytápěcí soustava součástí společných částí domu sloužících pouze pro společné užívání vlastníkům nebo uživatelům bytů, musí být napájena samostatným přívodem a měřena samostatným měřicím zařízením.

10. Odběratel musí zajistit technické blokování topných elektrických spotřebičů v dobách platnosti vysokého tarifu, kromě pohonu kompresoru tepelného čerpadla.

11. V dobách platnosti nízkého tarifu může distributor blokovat hybridní (smíšený) i přímotopný elektrický spotřebič v maximální celkové délce dvě hodiny denně s tím, že jednotlivá vypnutí nesmí být delší než půl hodiny a přestávky mezi vypnutím nesmí být kratší než jedna hodina.

Zdroj: PRE

„Pro klimatizaci jsme se rozhodli ze dvou důvodů. Za prvé se jedná o ekonomicky výhodný zdroj vytápění, kdy jako tepelné čerpadlo dokáže velmi výrazně snížit provozní náklady a současně tento způsob vytápění zapadá do aktuálního pohledu na energeticky úsporný mix čili vytápění s preferencí využití obnovitelných zdrojů energie. Za druhé jsme chtěli našim zákazníkům nabídnout řešení, které jim umožní v letních měsících efektivně vychladit interiér domu na příjemnou teplotu, čímž zajistíme, že budou mít po celý rok příjemné mikroklima pro své bydlení,“ uvádí Tomáš Veselý ze společnosti Vexta Domy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám