Hlavní obsah

Špatně vybraná klimatizace se může změnit ve žrouta peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S blížícím se létem mnoho lidí na poslední chvíli uvažuje o pořízení klimatizace. Mnoho společností má ale již do léta plno, což může svádět k unáhlenému nákupu stylem ber kde ber. To však bývá téměř vždy velmi nešťastný krok, který se do budoucna může nepěkně prodražit. Výběr klimatizace proto velice pečlivě zvažte a nezapomeňte důkladně počítat.

Foto: Daikin

Klimatizační jednotky v interiéru nelze přehlédnout. Při jejich výběru je proto dobré zvážit i jejich estetiku.

Článek

Nejčastěji lidé kupují klimatizace do rodinných domů, přičemž obvyklé rozmístění jednotek má dvě varianty. Zejména u bungalovů je jasným místem pro instalaci klimatizace srdce domu, tedy obývací pokoj propojený s jídelnou a kuchyní.

U domů s obytným podkrovím a obecně všude tam, kde jsou ložnice přímo pod střechou, bývá žádoucí umístit klimatizační jednotky právě do těchto místností.

Zatímco v prvém případě si majitelé obvykle vystačí s klimatizací tvořenou jednou vnější a jednou vnitřní jednotkou, která má vyšší výkon, protože chladí vzduch pro většinu domácnosti.

Ve druhém případě je zajímavé uvažovat o tzv. multisplitu, tedy variantě, kdy jedna venkovní jednotka obsluhuje několik vnitřních, které ochlazují samostatně každá jednu místnost. Ty pak mohou mít výkony nižší.

V boji proti horku vsaďte na klimatizaci

Jak na to

Ve druhém případě je ovšem třeba zvážit, zda se taková varianta opravdu vyplatí a zároveň je třeba zvážit riziko, že v případě poruchy venkovní jednotky nebude fungovat žádná z vnitřních.

Dobře si to spočítejte

Při výběru klimatizace je obecně třeba dobře počítat, a to kvůli jejímu požadovanému výkonu.

„Ten se odvíjí především od velikosti prostoru, který bude ochlazovat. Nesprávně zvolená i používaná klimatizace může být doslova žroutem elektřiny a peněz. Při koupi je nejprve nutné zvážit chladicí výkon, průtok vzduchu, spotřebu elektrické energie, náklady na provoz a složení klimatizační jednotky,” doporučuje Pavel Lux ze společnosti PRE.

Foto: PRE

Pro dům se dvěma podlažími a více místnostmi může být dobrým řešením pořízení multisplitové klimatizace s více vnitřními jednotkami. Energii jí přitom může zajišťovat fotovoltaická elektrárna.

„Je třeba přihlédnout nejen k podlahové ploše dané místnosti, ale i k tepelným ztrátám budovy a k tomu, kam chceme klimatizaci umístit. Také doporučuji věnovat pozornost hlučnosti vybraného zařízení, která by měla být samozřejmě co nejnižší. Pokud chceme mít klimatizaci umístěnou v ložnici, měla by mít nějaký tišší noční režim, aby nerušila,“ radí Jakub Tykal ze společnosti Acond.

Pozor na podezřele nízké ceny!

Každým rokem se lze setkat s prodejci, kteří se snaží nalákat na co nejnižší ceny za klimatizace. Těm ale není dobré sednout na lep.

Nízká cena takřka vždy znamená nějaký nedostatek. Buď v podobě příliš nízkého výkonu, který se pak prodraží nadměrnou spotřebou energie při provozu, případně je klimatizace či její příslušenství vyrobeno z nekvalitního či přímo neodpovídajícího materiálu.

Anebo prodejce prostě hodlá rozprodat zboží, které někde nakoupil, ale v žádném případě nemá nejmenší zájem o poskytování servisních služeb.

Klimatizací lze v létě chladit, v zimě pak i topit. Víte, jak na to, aby se to vyplatilo?

Tipy a trendy

Nejbezpečnější je proto nakupovat klimatizaci u specializovaného prodejce s dlouholetou tradicí, jehož technici budou umět nejenom vybrat nejvhodnější typ klimatizace, ale zároveň bude do budoucna klientovi partnerem, ať již pro eventuální záruční servis, případně i pozáruční.

Někteří prodejci tyto služby poskytují sami, jiní na to mají specializovanou firmu.

Co dalšího u klimatizací sledovat
U klimatizací určených nejen k ochlazování interiéru, ale také k jeho vyhřívání, je stejně tak důležitý jejich tepelný výkon, energetická třída, koeficienty COP (udává účinnost při topení) a EER (udává účinnost při chlazení), hlučnost, eventuálně způsob proudění vzduchu. Mnoho klimatizací pak má ještě další doplňkové funkce jako například čištění a ionizaci vzduchu.

Na kolik to vyjde

V rámci nejrůznějších akcí se lze dostat s cenou i pod hranici 14 tisíc korun, rozumnější je ale volit modely s cenou začínající minimálně na 18 tisících.

Roční spotřebu klimatizace lze ve skutečnosti jen velice obtížně odhadovat. To proto, že velice úzce závisí na zvyklostech rodiny a její potřebě chladu, ale i na průběhu konkrétního léta atd. Přesto jakýsi odhad lze - ovšem pouze ilustrativně - zkusit:

„Příkon se obvykle pohybuje mezi 1–2 kW. Vzhledem k tomu, že se jedná o tepelné čerpadlo, které z jedné dodané kW el. energie může vyrobit např. 4 kW chladu, nejsou provozní náklady nijak vysoké. Opravdu orientačně můžeme říci třeba 2000–2500 Kč ročně. Ale vážně je to velmi individuální,” zdůrazňuje Lux.

Parné dny zkroťte klimatizací

Tipy a trendy

Určitý odhad si lze dovolit i v případě nákladů na vytápění.

„Klimatizace jsou zároveň tepelná čerpadla odborně nazývaná 'vzduch – vzduch'. Účinnost takovýchto tepelných čerpadel je poměrně vysoká, oproti přímotopu topíme přibližně 3 až 5krát levněji. Samozřejmě záleží na intenzitě zimy, ale obecně vzato platí, že pokud byste za vytápění elektřinou utratili ročně například 30 000 korun, stálo by vás vytápění klimatizací na principu tepelného čerpadla ročně 7500 korun,” vypočítává Radek Vanduch ze společnosti Panasonic H.

Foto: Acond

Při plánování klimatizace si promyslete, kam umístíte nejenom vnitřní jednotku (vlevo), ale také vnější.

V dobře izolovaných domech lze používat multisplitové klimatizace i jako jediný zdroj vytápění, není-li v nich jiná topný systém.

Partnerství s FVE ano, ale...

Na rozdíl od tepelných čerpadel, jejichž hlavní sezona se poněkud míjí s hlavní sezonou fotovoltaických elektráren (FVE), u klimatizací lze už s úspěchem využít energii z panelů právě na jejich provoz.

Příprava na horké dny. Vyberte spolehlivou klimatizaci

Bydlení

„Klimatizační jednotky však není možné (na rozdíl třeba od tepelných čerpadel) ovládat na základě informace o přebytcích elektrické energie z FV elektrárny. To proto, že klimatizační jednotka musí velmi rychle reagovat na případné změny teploty v klimatizovaném prostoru, pokud má zajistit požadovaný komfort (nastavenou teplotu). Není proto vhodné omezovat její příkon, nebo zakazovat/povolovat provoz na základě dostupné elektrické energie z FV,“ upozorňuje Vladimír Havlíček ze společnosti Daikin.

Mobilní klimatizace jsou rychlým řešením

Zejména v místech, kde z jakýchkoli důvodů nelze instalovat nástěnnou klimatizaci, anebo by to bylo pro majitele příliš drahé, lze situaci řešit pořízením tzv. mobilní klimatizace (cena od 6500 Kč).

Jejich výhodou je možnost přesouvat je z místnosti do místnosti, pouze je pak třeba vyvést trubici s odcházejícím horkým vzduchem například pootevřeným oknem, nebo balkonovými dveřmi.

Aby do místnosti takovým otvorem pokud možno nevnikal horký vzduch zpět, lze si k mobilní klimatizaci pořídit okenní sadu pro utěsnění odvodní hadice (cena od 300 Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Co zvážit před nákupem klimatizace

První čtvrtina roku je ideálním časem pro nákup klimatizace. Prodejci, kteří zároveň zajišťují jejich servis, totiž mají touto dobou volněji než v sezoně. Na...

Výběr článků

Načítám