Hlavní obsah

Garážová vrata volte domu i autu na míru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Garážová vrata dostupná na trhu vyhoví rozličným požadavkům týkajícím se jejich optimálních rozměrů i designu. Typů vozů i způsobů využití garáže je totiž spousta.

Foto: Hörmann

U hladkého povrchu Duragrain imitujícího přírodní suroviny si lze vybrat z 24 dekorů i si objednat potisk vrat podle vlastní volby. Konečný povrchový nástřik práškovou barvou je výjimečně robustní a odolný vůči poškrábání a nečistotám.

Článek

Vzhled vrat do garáže můžeme sladit se střešní krytinou, s fasádou stavby včetně takových detailů, jakými jsou rámy oken, i s parapety a žaluziemi. Lamely jsou podle modelu vrat kladeny horizontálně či vertikálně, nabízejí imitaci dřeva, lesklého kovu i zrezivělého povrchu.

S ohledem na nečistoty je praktická světlá šedá a povrch lamel zvrásněný různě širokými drážkami.

Pro vrata situovaná na jižní či jihozápadní straně objektu vybíráme raději světlé pastelové odstíny. Příliš tmavá barva totiž přitahuje sluneční svit, který dokáže lamely rozehřát do té míry, že se lehce prohnou a vrátí se do původního stavu až po ochlazení. Po delší době tento jev může negativně ovlivnit funkčnost vrat.

Velikost určuje norma

Rozměrům garáže se věnuje norma ČSN 73 6058 platná od roku 2011. Stanovuje hlavně minimální vzdálenosti vozidla od stěn, garážových vrat, případně od sousedních vozidel, která v garáži stojí.

Foto: Trido

Bílá garážová vrata téměř splývají s fasádou moderní stavby.

Nejsnazší cestou ke zjištění potřebné velikosti garáže je zohlednit rozměry vozu/ů a k nim přičíst minimální vzdálenosti uvedené v normě.

Výrobci obecně doporučují postavit garáž o něco větší než jen dodržet minimální rozestupy dané normou. Získáme tak více místa pro pohyb a manipulaci s většími předměty např. při jejich nakládání do auta.

Garáže se zvětšují a jsou součástí domu

Tipy a trendy

Norma se vztahuje i na parkování motocyklů v garáži, včetně rozestupů. Po obou stranách uvádí minimální vzdálenost od stěny vždy 50 cm. Orientační šířka motocyklu se přitom udává okolo 1,1 m, garáž by měla být ideálně více než 2 m široká.

Garážová vrata pro motocykly mohou být z hlediska šířky i o něco menší. Pro výšku stačí minimální rozměr 2 m.

Typy garážových vrat

Sekční model vrat je nejoblíbenějším řešením při výměně těch starých, zvláště chceme-li se vyhnout stavebním úpravám nebo je naše garáž ani neumožňuje. Jejich výhodou je úspora místa v šířce garáže, při otevření vyjíždějí pod strop.

Foto: Trido

Rozměrové omezení šířky 600 cm a výšky 313 cm sekčních garážových vrat Style vyhovuje téměř 100 % všech garáží, dvougaráží i pro dodávkové vozy.

Posuvná varianta splňuje funkci vrat i dveří. Nároky na stavební připravenost nejsou vysoké. Nesnižují průjezdní výšku otvoru. Otevíráme je podle potřeby pro průjezd auta, částečné otevření je určeno pro průchod osob.

Rolovací garážová vrata se rolují do boxu nad stavebním otvorem, hodí se pro malou garáž. V garáži využijeme prostor až po strop. Nevyžadují náročné stavební úpravy.

Moderní garážová vrata splní dokonale vaše představy

Tipy a trendy

Dvoukřídlá garážová vrata náležejí ke klasice. Mohou mít odolný hliníkový rám, dají se vyrobit na míru i s určením, zda chceme mít kliku na pravé/levé straně.

Ovládání a bezpečnost

Většinu vrat lze plně automatizovat, ovládat dálkově a integrovat do chytrých systémů, např. Smart Home.

Existují i přijímače reagující otevřením vrat na probliknutí dálkovými světly. Vrata ovládneme také sejmutím určitého počtu otisků prstů na speciálním skeneru. Při výpadku elektrického proudu je však dobré vědět, jak vrata otevřeme ručně.

Foto: Trido

Montáž sekčních garážových vrat Evo zvládneme bez bourání původních zárubní a jakýchkoliv jiných stavebních úprav.

Pohony vrat bývají ošetřeny inteligentní technikou, při zaznamenání překážky okamžitě zastaví chod, čímž nás chrání před úrazem a automobil před poškozením.

Lamely mají mít ochranu proti sevření prstů, tažná lana a pružiny musí být jištěné.

Je-li garáž spojená s domem, pamatujeme i na certifikované bezpečnostní a zároveň protipožární dveře z garáže dovnitř domu.

Co říká norma
Ať už jde o menší vůz, nebo SUV, jeho šířka se pohybuje max. okolo 190 cm. Délka nepřesáhne 5 a výška 2 m. Od toho odvozujeme i velikost garáže.
Mezi pevnou překážkou/stěnou a bokem vozidla na straně řidiče by měla být podle normy mezera min. 75 cm. U spolujezdce je minimum 40 cm.
Optimální šířka garáže pro menší osobní vůz je 270 cm. Od konce a čela vozu stačí jen 25 cm, pro větší komfort se doporučuje více.
Výška garáže se částečně odvozuje od min. výšky garážových vrat, tj. 2 m. Je-li vůz vyšší, musí být mezi ním a horní hranou vjezdu do garáže aspoň 20 cm.
Parkuje-li v garáži více vozů vedle sebe, řídíme se rozměrem většího vozu a připočteme k němu mezeru min. 25 cm vpředu i vzadu, mezi nimi pak min. 1 m. K tomu se opět připočítávají mezery mezi stěnou a řidičem (75 cm) a stěnou a spolujezdcem (40 cm).
Stojí-li auta za sebou, musí uživatel přičíst ještě min. dalších 50 cm — podle normy nejmenší rozestup mezi vozy, které takto v garáži stojí.
Optimální rozměry vrat pro dvougaráž jsou výška aspoň 2 m, šířka (v závislosti na rozměrech vozů) mezi 4,6 až 5,2 m.

Anketa

Podle čeho byste vybírali garážová vrata?
Vzhled
12,7 %
Bezpečnost
9,9 %
Snadnost ovládání
36,6 %
Možnost integrace do systému řízení domácnosti
9,9 %
Cena
30,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 71 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

U garážových vrat nepodceňujte bezpečnost

Garážová vrata nejsou zanedbatelná maličkost. Je to důmyslné strojní zařízení, které musí spolehlivě fungovat a skvěle vypadat. Když jsou zavřená, s fasádou...

Výběr článků

Načítám