Hlavní obsah

Garáže se zvětšují a jsou součástí domu

Právo, Sylva Svobodová

V rodině jsou běžná dvě auta, stoupá i obliba vozů typu SUV. To klade vyšší nároky na garáže, které jsou prostornější. Často jsou součástí domu, je v nich vyčleněné místo i na domácí dílnu, sportovní vybavení. Dbá se na úsporu prostoru a design, garáže mají vrata, která ladí s fasádou a zajíždějí ke stropu či stěně garáže.

Foto: Lomax

Šedá a antracitová barva garážových vrat je velmi oblíbená. Působí decentně, barva nepřitahuje příliš slunce a tepla, skvěle se kombinuje s odstínem moderních fasád.

Článek

Nároky uživatelů na garáže se zvyšují, a to je vidět na vnitřních prostorách. Podle odborníků chceme mít větší komfort, což se projevuje i ve větší vzdálenosti mezi vozem a stěnami, než bývá doporučeno. Navíc garáže se staly součástí domu, jsou i temperované.

„Lidé plánují jejich realizaci v rámci celé stavby a mohou s ní počítat jako s místností navíc. Když ji osadí garážovými vraty s kvalitními tepelně izolačními vlastnostmi, nemusejí v zimě vynakládat velké výdaje za topení,“ říká Petr Přichystal ze společnosti Lomax.

Garážová vrata

Jsou na rodinném domu poměrně dominantní, proto není divu, že majitelé důkladně řeší i jejich vzhled. Základní barva bílá, černá a modrá zmizela a nahradil ji motiv dřeva, který dokonale imituje přírodní materiál a majitelé tak mohou dřevinu sladit s rámy okna.

V kurzu jsou však nyní hlavně odstíny šedé a antracitové, jež lze hezky sladit třeba s předokenním stíněním a utvořit tak jednotný styl domu.

Změnil se i způsob otevírání vrat. Když byly garáže samostatně stojící, nejčastěji měly klasická křídlová vrata. Nyní chceme více uspořit prostor, vrata dělíme na sekce a jejich otevírání směřuje pod strop garáže.

„Sekční typ vrat může být namontován do libovolného garážového otvoru a poskytuje až o 14 cm větší šířku průjezdu než vrata výklopná,“ říká David Šejvl z firmy Vekra.

Foto: Lomax

Sekční garážová vrata jsou prostorná, protože za nimi „bydlí“ obvykle dvě rodinná vozidla.

Sekční vrata lze otevírat ručně i elektromechanicky. Využívá se i patentované uzamykání vrat, které využívají princip západky jako jištění proti zvednutí. Vrata jsou tak ihned zamknuta a chráněna proti vypáčení. Toto zamknutí je účinné i v případě výpadku elektřiny.

Někdy vrata zajíždějí do boku garáže, zvláště, když jsou užívána i jako vstup do domu. Preferují je i motorkáři, protože jim stačí pro výjezd a vjezd motorky vrata jen částečně pootevřít.

Zabezpečte garáž

Garáže skrývají majetek za statisíce, zabezpečení ale často chybí. Majitelé garáží na periferii a v odlehlých částech měst by měli zpozornět.

Kromě kvalitního zámku a petlice na klasických garážových vratech je moudré nainstalovat i světelné čidlo nebo atrapu kamery, aby pravděpodobnost loupeže snížili.

Garážová vrata volte světlá a bezpečná

Jak na to

Vyhoďte především starý zámek a zainvestujte do kvalitní bezpečnostní vložky ve 3. bezpečnostní třídě. Je cenově dostupná a možného zloděje může odradit.

„Mluvíme o pravidlu pěti minut. Zjednodušeně to znamená, že pokud se zloděj do objektu nedostane do této doby, je pravděpodobné, že pokus o vloupání vzdá,“ vysvětluje Petr Neuvirt ze společnosti Tokoz.

Kromě vnější ochrany se vyplatí zabezpečit majetek i uvnitř garáže. Větší věci jako sportovní vybavení či motorku uzamkneme ke zdi, podlaze nebo stěně bezpečnostním ocelovým lankem či řetězem na systému typu xbox.

Foto: Tokoz

Uzamykatelný mechanismus X Safety Box je vhodný pro zabezpečení větších volně stojících objektů v garáži, jako jsou kola, motorky, míchačky, větší pily či vrtačky. Lze ho zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu či k podlaze pomocí neodvrtatelných čepů.

Ochranu motorky znásobí i kotoučový zámek s alarmem, který spolehlivě a hlasitě signalizuje jakoukoliv manipulaci se strojem.

Rady a tipy
Garážová vrata nelze kotvit do polystyrenu či sádrokartonu. Nejdříve se musí ukotvit garážová vrata, až poté lze strop obložit sádrokartonem.
Garážová vrata se montují až na hotovou omítku.
Vrata mohou mít integrované vstupní dveře pro snadný průchod do garáže nebo prosklení pro zvýšení vnitřní světlosti prostoru garáže.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám