Hlavní obsah

Moderní garážová vrata splní dokonale vaše představy

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Auto, často i dvě, jsou dnes takřka samozřejmou výbavou domácnosti. Pro jejich parkování je ideální garáž. Stále více majitelů rodinných domků proto řeší výběr těch správných garážových vrat. Možností, jaký typ zvolit, se nabízí hned několik. Jaká vrata vybrat?

Foto: Lomax

Posuvná garážová vrata Praktik jsou opravdu praktická. Otevírají se do strany. Díky tomu tak i při částečném otevření umožní průchod osob, aniž by bylo do garáže vidět.

Článek

Nejmodernější řešení zavírání garáží představují sekční vrata. Skládají se z jednotlivých částí, tzv. sekcí, které se pomocí vodicích kolejnic a soustavy torzních pružin otevírají pod strop garáže. Toto konstrukční řešení poskytuje maximum místa v garáži i před ní.

Sekční garážová vrata, která lze zabudovat do každého garážového otvoru, nabízejí až o 14 cm větší průjezdnou šířku než např. vrata výklopná.

Zvláštní variantou jsou vrata posuvná, která se otevírají do boků. Výhodná jsou tehdy, když chcete, aby strop garáže zůstal volný pro uložení věcí, třeba surfovacích prken, nebo pokud křídlo vrat nelze ze stavebních důvodů (šikmá střecha, nízký překlad, překážející odpadové trubky) umístit nebo namontovat pod strop. Jinými slovy, tento systém se dokáže přizpůsobit téměř každé garáži.

Foto: Hörmann

Sekční vrata, která zajíždějí pod strop, jsou vybavena bezpečnostními prvky. Pokud při zavírání narazí na nějakou překážku, pohon se zastaví.

Podobně univerzální jsou rovněž rolovací vrata. I v tomto případě zůstává volný prostor pod stropem, který lze využít třeba pro osvětlení nebo jako přídavný úložný prostor.

Vrata se totiž navíjejí svisle nahoru (obdobně jako předokenní rolety). Lze je tak namontovat prakticky kamkoliv i bez stavebních úprav.

Foto: Hörmann

Rolovací garážová vrata RollMatic se vejdou do každého garážového otvoru. Odpadá tak starost, zda je otvor pravoúhlý, zkosený či se segmentovým nebo kruhovým obloukem.

Klasikou jsou výklopná vrata, která se po otevření zasunou do prostoru pod stropem. Jejich výhodou je určitě nižší cena oproti sekčním vratům. Minusem je fakt, že zužují průjezd garážovým otvorem.

Pohodlné ovládání

Sympatie uživatelů garážových vrat přináší také široká variabilita v možnostech ovládání. Otevřít lze čipem, spínačem (tlačítko nebo klíč), kódovou klávesnicí a nejčastěji kapesním dálkovým ovladačem.

S oblibou nových technologií se ovládání garáže dostává i do chytrých telefonů, ve kterých uživatel může spravovat celý systém tzv. inteligentní domácnosti. Například Lomax nabízí systém HomeLink, který je zabudovaný přímo v automobilu.

Z čeho stavět na zahradě

Zahrada

Rozvoj ovládání včetně dnes běžného dálkového ovšem klade nároky na jištění proti nepovolanému vstupu.

Renomovaní výrobci proto omezují riziko napojení se do komunikačního systému tzv. plovoucím kódem, který dokáže vytvořit stovky milionů kombinací.

Důraz na bezpečnost

Výrobci pamatují i na bezpečnost, a to nejen s ohledem na zloděje. Zvláště sekční vrata zajíždějící pod strop musejí mít bezpečnostní prvky, které zabrání riziku zranění uživatelů, dětí nebo zvířat. Pádová brzda se např. aktivuje při překročení nastaveného počtu otáček, standardem je také pojistka přetržení pružin.

Pokud vrata disponují kontaktní lištou a infrazávorou, jde bezpečnost ještě dál. Jestliže při zavírání narazí na nějakou překážku, zareaguje pohon okamžitým zastavením a vytažením vrat do základní polohy. Stejně zafunguje při nečekaném průchodu osoby či zvířete.

Pandemie mění naše požadavky na dveře a jejich otevírání a zamykání

Tipy a trendy

Kromě bezpečnosti hledí renomovaní výrobci také na spotřebu energie při provozu. Špičková vrata dosahují v režimu stand-by spotřeby pouze kolem 0,3 W.

A pamatováno je i na izolaci. Hliníkové nebo ocelové lamely jsou (především u nejpoužívanějších sekčních vrat) chráněny proti úniku tepla polyuretanovou pěnou.

Design na přání

Výrobci se v tomto směru snaží vyjít zákazníkům maximálně vstříc. A nutno přiznat, že se jim to daří. Třeba společnost Hörmann letos přišla s novinkou: představila digitální tisk Duragrain. Jde o 24 nových dekorů, které jsou natištěny na lamely zcela jedinečnou technologií digitálního tisku.

V této kolekci tak figuruje mnoho atraktivních a designových povrchů – imitujících dokonale například různé druhy dřeva, včetně bambusu nebo teaku.

Foto: Lomax

Vrata Delta v antracitové barvě sluší zejména garážím moderních domů.

V nabídce jsou ale i povrchy zdánlivě méně zajímavé jako beton nebo zrezivělá ocel. V rukou kreativního architekta se ovšem mohou změnit ve velice zajímavý architektonický prvek.

U společnosti Lomax si můžete nechat vrata vyrobit i na míru. V nabídce mají více než 2500 barev.

Bazénu sluší dřevo, kámen i kompozitní materiály

Tipy a trendy

Garážový přístřešek

Garážový přístřešek je levnější alternativou klasické garáže. Auto ochrání nejen před prudkým deštěm a kroupami, ale i před UV zářením, které dlouhodobě poškozuje jeho povrch.

Foto: Bauhaus

Dřevěný přístřešek pro dvě auta KH-331 má všechny komponenty z lepeného dřeva. Střešní desky jsou z ocelového plechu a úpravou Antidrop. Na výběr jsou dvě varianty, jen pro auta, nebo i s kůlnou.

Na trhu je k dostání velký výběr hotových dřevěných nebo i hliníkových konstrukcí. První varianta bude působit přirozeněji, ale vyžaduje pravidelnou údržbu.

Hliníková konstrukce je méně náročná. V obou případech je ale montáž rychlá a snadná, takže šikovní kutilové to zvládnou i bez odborné pomoci.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Garážová vrata volte světlá a bezpečná

Typizovaná vrata do garáže nebo zhotovená na míru mohou být zranitelným vstupem do domu. Dbáme proto nejen na jejich vzhled, ale také na ochranné prvky proti...

Výběr článků

Načítám