Hlavní obsah

U garážových vrat rozhoduje design i bezpečnostní prvky

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hezký design, komfortní ovládání a bezpečný chod – to jsou kritéria, která očekáváme od garážových vrat. Musí být v souladu s českými normami, a tak požadujeme certifikaci, volíme jen prověřené firmy s dlouholetou zkušeností.

Foto: Trido (3x)

Kdo nechce vybourávat staré zárubně, použije vrata Trido Evo. Montují se na vnější stranu otvoru, staré zárubně se esteticky skryjí nosným rámem vodicích kolejnic. Vše za tři hodiny, bez nutnosti stavebních úprav.

Článek

Garážová vrata jsou nepřehlédnutelná, proto je důležité, aby vkusně ladila s vchodovými dveřmi a okny rodinného domu. Mohou podtrhnout zvolený styl, případně ladit s okolní zástavbou.

Kromě vzhledu dbáme i na kvalitní konstrukci, komfort a bezpečnost. Zejména sledujeme těsnost vratového křídla, způsob ovládání. Zajímá nás i cena včetně montáže, spojovacího materiálu, kotvicích prvků.

Zaměření garážových vrat přenecháme raději odborné firmě. Mají zkušenosti, navrhnou nejvhodnější typ provedení, určí, jak velký nechat manipulační prostor po stranách garáže i pod stropem.

Podle způsobu otevírání rozdělujeme vrata na: zdvižná nebo výklopná, sekční, rolovací, dvoukřídlová, posuvná.

Sekční vrata

Jsou nejžádanější. Tvoří je lamely obvykle široké 4 až 5 cm. Jsou z ocelového plechu, mají kovové výztuže a jsou buď ve formě pruhu, nebo kazet. Mohou být i zateplená polyuretanovou pěnou o síle 2 až 4 cm.

Foto: Trido

Sekční garážová vrata mají ohebné spoje jednotlivých sekcí (čtyř a více panelů), což umožňuje praktické otevírání garáže vysunutím vrat pod její strop. Vybrat lze z široké řady barev, designu či dekorů dřeva.

Sekční vrata lze ovládat manuálně, ale je to méně praktické – musíme vystoupit z vozu. Lepší jsou s motorovým pohonem na dálkové ovládání. Pohon lze v některých případech (je-li v garáži dost místa) instalovat i dodatečně.

Vrata mají spoustu předností: otevírají se pod strop, nezabírají mnoho místa, dobře těsní, nejsou hlučná. Lze je otevřít i při výpadku elektrického proudu, nabízejí mnoho barevných variant.

Rolovací vrata

Mají lamely, které se navíjejí těsně na sebe, ze všech typů vrat nejvíce šetří prostor. Dodávají se s motorovým pohonem, je možné je ovládat i ručně pomocí kliky. Lze je montovat bez stavebních úprav. Jsou náročnější na údržbu (navíjejí se těsně na sebe a špína může poškrábat povrch). Bývají hlučnější, doporučují se na garážové stání.

Foto: Trido

Jedinečná jsou tzv. fasádní garážová vrata, která splynou s původní fasádou domu a vytvoří společně s ním krásný architektonický prvek. Použít lze rozmanitý materiál.

Výklopná vrata

Mají minimální hlučnost a v garáži zabírají pouze místo pod stropem. Jsou spolehlivá, za příznivou cenu, ale mají horší tepelně izolační vlastnosti a utěsnění po celém obvodu. Křídlo se navíc částečně vyklápí do volného prostoru, proto musíme dát jako chodci pozor.

Posuvná vrata

Jsou konstrukčně stejná jako sekční, ale otevírají se na bok, nikoliv ke stropu. Velkou předností je možnost částečného otevření vrat. Takže můžeme jen projít na zahrádku, pustit děti na koloběžce před dům, aniž by se muselo otevírat celé křídlo. Vrata zabírají místo podél stěn, pod stropem je komfortní prostor na zavěšení sportovních potřeb apod.

Foto: Hormann

Garážová vrata a vchodové dveře jsou ve shodném designu. Působí nadčasově, elegantně.

Křídlová vrata

Jsou bezpečná, stabilní a trvanlivá. Při jejich manipulaci je minimální hlučnost, v samotné garáži nezabírají žádný prostor. Je možné je otevírat mechanicky či ovládat pohonem na dálkové ovládání. Mají horší tepelně izolační vlastnosti, potřebují vhodnou terénní úpravu s nájezdem.

V zimě počítejme s odhrnutím sněhu, parkování před garáží je částečně omezené.

Foto: Lomax

Dvoukřídlá vrata lze vyrobit na míru. Můžeme si zvolit otevírání dovnitř nebo ven, s klikou na pravé nebo levé straně. Výhodou je široký úhel plného otevření vrat 180°.

Bezpečnost především

Křídla vrat pracují několikrát za den a na jejich chod se musíme stoprocentně spolehnout. Fáze rozjezdu a zastavení se dá individuálně nastavit.

Nikdy nesmí dojít k pádu křídla, a proto jsou vždy jištěná. Některá mají další bezpečnou pružinu, jiná jsou vybavena tzv. protipádovou pojistkou.

Foto: Hormann

Bezpečná sekční vrata chrání proti skřípnutí prstů. Vrata na pohon se otevírají svisle nahoru, jsou vhodná pro jakýkoli otvor garáže (pravoúhlý, zkosený apod.) Používají se pro dodatečnou modernizaci.

Vrata dálkově poháněná pohonem se při kontaktu s překážkou (osoba, jízdní kolo, střecha auta) hned zastaví. Pro větší ochranu a bezpečnost odborníci doporučují i montáž bezdotykové světelné závory.

U automatických garážových vrat to mají těžké i zloději. Když se vrata zavřou, zajištění proti zvednutí automaticky zaskočí do dorazu vodicí kolejnice.

Vrata se pevně uzamknou a jsou chráněna proti vypáčení. Fungují takto mechanicky i při výpadku elektrického proudu.

Dobré tipy

Mezi oblíbené novinky patří ovládání garážových vrat nebo brány přes chytrý telefon. Do vrat lze zabudovat vstupní dveře, které umožní rychlý přístup do garáže bez nutnosti otevírat celá vrata.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám