Hlavní obsah

Garáž v domě, nebo přístřešek? Záleží na prostoru i pohodlí

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volně stojící auto na ulici je riziko, protože je vystaveno možnému vandalismu. Mnohem praktičtější je mít ho v garáži či pod přístřeškem. Jde i o náš provozní komfort. Auto pod střechou nebude přehřáté, v zimě si ušetříme škrábání okének, smetávání sněhu.

Foto: Altány, pergoly

Dřevěný přístřešek přirozeně zapadá do zahrady a navazuje na kamennou cestičku směřující do klidové části. Ve stejném stylu je možné nechat si zhotovit i pergolu s terasou.

Článek

Garáž v domě je komfortní, protože vystoupit z auta suchou nohou je příjemné, stejně jako nakládání zavazadel do kufru, aniž by na nás pršelo. Ideální je garáž pro dva automobily, protože máme dostatek prostoru (na jedno auto je vhodný prostor 3 x 6 m).

A to i v případě, že vlastníme jeden vůz – nadstandardní prostor využijeme na uložení sportovních potřeb: kola, lyže, zahradní náčiní a stroje, můžeme si dovolit i malou dílnu.

Garáž v domě se vyplatí temperovat, proto si pohlídejte, zda garážová vrata dostatečně tepelně izolují. Jinak jimi bude utíkat teplo.

Foto: Lomax

Nedostatečně zajištěná garáž s nevhodnými vraty. Lze je ovšem rychle, bez zásahu do okolního zdiva vyměnit za pár hodin za nová.

Samostatně stojící garáž (zděná z porothermu, ytongu apod.) je vhodná na větším pozemku a lze ji dodatečně přistavět. Do velikosti 25 m2 stavební úřad vyžaduje pouze stavební ohlášení, nepotřebujeme vyřizovat stavební povolení.

Podlaha v garáži

Nemá to jednoduché, je totiž velmi zatěžovaná: vodou, solí, hmotností auta, chemikáliemi. Proto vybírejte materiály, které jsou odolné, funkční a snadno udržovatelné.

Neméně podstatné je mít podlahu protiskluznou, případně tlumící zvuk. Určitě myslete na vyspádování a odtoky, protože stojící voda začne vzlínat a následně vytvářet plíseň.

Foto: Lomax

Garáž je součástí domu a nabízí vytápěný prostor vhodný i pro malou dílnu, uložení sportovních potřeb, nářadí. Sekční vrata mají skvělé tepelně izolační vlastnosti.

Mezi oblíbené materiály patří beton s nátěrem. V tomto případě ale dbejte na kvalitu a sílu nátěru, jenž podlahu zpevňuje. Jinak začne po čase praskat.

Možností je i keramická dlažba (vysoce zátěžová), která odolává chemikáliím, snadno se udržuje. Anebo kvalitní PVC, které je odolné proti mechanické zátěži, chemikáliím i povrchové vodě.

Garážový přístřešek

Stojí v blízkosti domu a komunikace, může nasedat na dům či stát volně v prostoru. Je to atraktivní varianta garážování auta. Chrání vůz před deštěm, sněhem, sluncem, nezabírá mnoho místa, je levnější než výstavba vlastní garáže (volně stojící či součástí domu).

Přístřešky jsou podle provedení dřevěné nebo hliníkové, záleží na vkusu investora. Ze dřeva působí přirozeně, skvěle zapadnou do architektury zahrady. Výhodné je zvolit jednu firmu a nechat si zhotovit v jednom stylu nejen přístřešek na auto, ale i na pergolu či terasu u domu.

Foto: Altány, pergoly

Dřevěný přístřešek na auto přiléhá těsně k domu. Z druhé strany ho chrání živý zelený plot. Postaven je z kvalitního KVH masivního dřeva, konkrétně z jehličnanů.

Podlahu obvykle tvoří betonový základ se zátěžovou dlažbou (betonové tvarovky). Materiál na samotnou konstrukci musí být kvalitní, používají se KVH masivní dřevo, masivní hranoly, dřevo z jehličnanů.

Na dřevo přijde speciální ochranný nátěr, který ho chrání před parazity a dřevokaznými houbami. Střecha dřevěného přístřešku bývá často z asfaltového šindele, trapézového pozinkovaného plechu či ji tvoří keramické střešní tašky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Garážový přístřešek z hliníku má lehkou konstrukci z hliníkových profilů s dlouhou životností. Střecha je průhledná (polykarbonátové desky), hladká, nenáročná na údržbu, stačí ji opláchnout hadicí. Není problém vyrobit garáž přesně na míru či zvolit rozmanité tvary (obloukové, rovné).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám