Hlavní obsah

Do prostředí prastarého lesa navrhl architekt domky, které s ním splynou

Do prostředí starobylého arboreta v Portugalsku navrhl mexický architekt Carlos Eduardo Cruz Ay s kolegyní Gabrielou Guadalupe Medina Castrovou ze studia Forma Atelier skupinku lesních domků, které s velikou pokorou ctí přírodní charakter prastarého lesa Buçaco. Domky jsou zamýšlené jako prostředí pro vzdělávací účely. Jsou nenápadné, mají lehkou konstrukci a své okolí nijak nezatíží.

Foto: Forma Atelier

Vizualizace lesních domků

Článek

Mexický architekt na sebe v nedávné době upozornil svým návrhem stromových domků do parku obklopujícího francouzský zámeček La Mothe Chandeniers u města Loudun. Jeho práce a kladné ohlasy na ni dávaly tušit, že v tomto stylu architektury bude jistě pokračovat, a tak je zajímavé si prohlédnout další z jeho děl.

Tentokrát se rozhodl veřejnosti představit svůj návrh skupinky domků určených do prostředí staletí starého arboreta Buçaco, které lze objevit v oblasti Centro. Je obehnané věkovitou zdí a může se pochlubit jednou z nejlepších a nejucelenějších dendrologických sbírek v Evropě.

Návrh vznikl jako soutěžní příspěvek do architektonické soutěže pořádané společností D Publishers, jejímž zadáním bylo právě vytvoření stromových domků vsazených do libovolného prostředí.

Mexičané tedy zvolili portugalský les, jenž byl v minulosti považován za natolik posvátný, že do něj ženy v 17. století neměly ani povolen přístup.

Les, do něhož měly ženy vstup zakázán

Cestování

Vlastní domky mají čtvercový půdorys s tím, že centrální část slouží jako vnitřní zahrada. V ní se počítá s prostorem pro volný růst stromu.

Základem každé stavby je lehká kovová konstrukce vytvářející přízemní prostor zakrytý zelenou střechou sloužící jako zahrada. Fasády domků založených na patkách jsou z překrývajících se prken, která mají jejich vzhled co nejvíce přiblížit okolnímu lesnímu porostu.

Foto: Profimedia.cz

Prastarý les Buçaco má na některých místech doslova mystickou atmosféru.

Užitná plocha každé stavby činí 35,5 m². Jejich předpokládaný účel je využití pro edukativní účely. V praxi to znamená, že by zde mohly být například nejrůznější výstavy odhalující ať již historii arboreta, anebo tajemství ze života stromů. Právě tak dobře by mohla v domcích fungovat různá informační střediska.

Ačkoli je zřejmé, že projekt nebude realizován, v soutěži zaujal a byl zařazen mezi třicítku nejlepších prací. To je tím zajímavější, že nejde ve skutečnosti o pravý stromový dům či dům na stromě, ale o dům umístěný prostě mezi stromy.

Anketa

Líbil by se vám domek se stromem uprostřed?
Ano, to by bylo moc hezké.
59,7 %
Zajímavé by to bylo, ale asi nepraktické...
13 %
Tak to si vůbec neumím představit!
2,1 %
Pravděpodobně moc ne.
2,7 %
Ne. Je to nepřirozené.
22,5 %
Celkem hlasovalo 632 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám