Hlavní obsah

Romantika k neuvěření. Mexický architekt navrhl do parku ke starému zámku stromové domy

Více romantiky pohromadě snad ani mít už nelze. Když se francouzská společnost Dartagnans vlastnící zámeček La Mothe Chandeniers u města Loudun rozhodla vypsat soutěž na řešení jeho parku, přistál jim na stolech i návrh až z Mexika. Co ale všechny upoutalo, byla neobyčejná prostota řešení a zároveň velmi romantický styl. Mladí architekti ze studia Forma Atelier doplnili okolí hradu o vesničku ze stromových domků.

Foto: Forma Atelier

Nápad vybudovat v parku před zámkem modulové stromové domky vypadá roztomile.

Článek

Francouzský zámeček La Mothe Chandeniers v oblasti Nouvelle-Aquitaine v západní Francii měl namále, když jej koupila společnost Dartagnans. Ta sdružuje všechny vlastníky, kteří se na jeho koupi složili v rámci internetové výzvy.

Cílem společnosti je správa zámku a péče o něj, včetně přilehlých pozemků. Zámek obklopuje park, který vyžaduje rekultivaci, a právě na jeho novou podobu vypsala společnost soutěž.

Mezi nejpřekvapivější návrhy patřil ten, který také přišel z jedné z nejvzdálenějších končin. Autory jsou totiž architekti z Mexika, Carlos Eduardo Cruz Ay a Salvador Huerta. Vodní kanál před zámečkem ve svých vizualizacích olemovali modulovými stromovými domky.

Při bližším pohledu na vizualizace je zřejmé, že nejde o čistokrevné domky stavěné přímo na stromech, ale spíše o objekty budované ve výši korun stromů a v tomto případě i v jejich blízkosti.

Foto: Profimedia.cz

Zámeček La Mothe Chandeniers

Architekti záměrně vytvořili tyto stavby jako modulové, aby je bylo možné použít univerzálně. Když ne v tomto případě, tak kdykoli a kdekoli jinde. Základním prvkem je obdélník o rozměrech 30 x 40 cm, přičemž hlavním materiálem, z nějž je navržena konstrukce nesoucí vlastní obytnou část, jsou ocelové profily 4″ x 4″.

Kov pak v návrhu doplňuje již jen dřevo a sklo. Samotné domky značené podle svého vnitřního objemu jako Modulo 100 m³ a Modulo 65 m³ mají prosté geometrické tvary, takže připomínají dětskou stavebnici z dřevěných kostek.

Foto: Forma Atelier

Vizualizace řezu domem

Domky jsou v návrhu pojaty jako obytné stavby, jejich podoba však umožňuje využít je rozličným způsobem. Lze je využívat například pro výuku a vzdělávací kurzy, případně jako zázemí pro pracovníky pečující o park... Možností je více.

Návrh byl vybrán mezi třicítku nejlepších. To, čím ale zůstane nejzajímavější, je kombinace lehkých stromových staveb se zámkem, jehož historie sahá až do 13. století.

Anketa

Líbilo by se vám strávit několik nocí na takovém místě a v takových domcích?
Ano, moc!
62,7 %
Asi ano.
6,1 %
Nevím.
1,9 %
Spíše ne.
4,3 %
Ne, díky, o tohle bych nestál/a.
25 %
Celkem hlasovalo 3911 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám