Hlavní obsah

Chytré spotřebiče s námi komunikují

Právo, Sylva Svobodová

S chytrými domácími spotřebiči můžete ušetřit. Pohlídají množství energie, přemýšlejí dopředu a automaticky se zapnou ve chvíli, kdy je to nejefektivnější. Na dálku se dají ovládat a kontrolovat, když nejste doma.

Foto: Bosch-home

Na trhu jsou kombinované chladničky Vario Style v 13 atraktivních odstínech, které lze barevně podle libosti měnit díky speciálnímu systému držáků a magnetů.

Článek

Stojíte v obchodě před regálem a nevíte, zda došlo mléko? Po telefonu zkontrolujte, co vám v chladničce chybí, a podle toho nakupte. Chytrý telefon pošle i upozornění, že domyla myčka, chybí jí leštidlo, a nahlásí informace o pračce - o spotřebě vody a energie, zda už doprala a je nutné vyjmout prádlo. Sušička vás zase upozorní, kdy je třeba vyčistit filtr nebo vyprázdnit nádobku na vodu.

Co nabízejí myčky

Myčka se postará o perfektně zářivé a suché nádobí. Umí totiž pohltit vlhkost a přeměnit ji v tepelnou energii, kterou využívá k energeticky nenáročnému sušení nádobí. Když jste v časové tísni, stisknutím tlačítka zkrátíte dobu mytí až o 66 %, a věřte, že s výsledkem mytí budete spokojeni.

Další dobrá pomůcka je tzv. auto program. Zvláště když jsme nerozhodní a nevíme, jaký program vybrat. Speciální senzor zkontroluje míru zašpinění vody a podle toho vybere tu nejvhodnější kombinaci.

Foto: Gorenje

Myčka nádobí, energetická třída A+++, 16 sad nádobí, počet košů: tři. Automatické otevírání dveří. Cena 18 990 Kč.

Kromě technologie sledujte i vnější vzhled, řešení vnitřního uspořádání. Má myčka nastavitelné koše, praktickou příborovou zásuvku, možnost sklopení trnů ve spodním koši a výškové nastavení koše pro snadné uložení nadměrných hrnců, pánviček? Skvělé jsou i speciální držáky pro sklenice na vysoké stopce nebo dávkovací asistent pro efektivní rozpouštění mycího prostředku.

Perte tiše ve dne v noci

Co chcete od pračky? Aby náklady na její provoz byly co nejnižší a výsledek praní byl co nejlepší. Pračka musí zvládnout vyprat špinavé montérky ze zahrady, ale i jemný vlněný svetřík. Má spolehlivě nahradit praní v ruce. A také pracovat tiše, aby nerušila.

„Tichému chodu a úspornosti v nejvyšší energetické třídě A+++ vděčí pračky díky invertorovému motoru. Pračky z řady Crown mají i novou elektroniku či vylepšené tlumiče pro klidný a stabilní chod,“ vysvětluje Petr Donát z firmy PHILCO.

Při výběru nové pračky se zaměřte na praktické věci: sledujte, jak velký je buben, kolik pojme prádla, jak velký je vstupní otvor, zda se přístroj komfortně obsluhuje. *

Zjistěte, kolik nabízí programů a jaké. Může jich být až 15 podle druhu prádla a tkaniny. Oceníte určitě i program odložený start nebo funkci „můj program“, který zjednoduší práci s oblíbeným programem.

Inteligentní chladničky

Mají integrované kamery a vy tak můžete lehce zjistit, jaké potraviny doma chybějí. Přístroje dokážou rozpoznat až 60 druhů ovoce a zeleniny a nabídnout recepty pro potraviny, které jsou právě doma.

Rovněž doporučí, která zóna je pro uložení nejvhodnější nebo jaká je ideální teplota, které druhy ovoce či zeleniny je dobré vyndat, protože do chladničky vůbec nepatří (rajčata, limety, avokádo).

Foto: Miele

Vestavná chladnička s mrazničkou nabízí komfortní uskladnění potravin. Vnitřní prostor má bezúdržbové osvětlení pomocí LED a program rychlé chlazení potravin. Cena 30 990 Kč.

Aplikace také zjistí, že zůstala otevřená dvířka a dojde k nechtěnému zvýšení teploty.

Šetřete s úspornými spotřebiči

Víte, která místnost v bytě nebo v domě má největší spotřebu? Kuchyň. Kromě lednice, trouby, mikrovlnky a myčky tu může stát i pračka. Lednice s mrazákem pracuje nepřetržitě po celý rok a na spotřebě domácnosti se podílí asi ze čtvrtiny. Lednička je spotřebič, který máte doma dlouho, a její spotřeba, třeba i díky špatnému těsnění, je velmi vysoká. „Máte-li doma ledničku starší deseti let, zvažte její výměnu za úspornější typ ve variantě A+++. Takovou výměnou se můžete dostat na úsporu elektřiny kolem 15%,” říká Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy.

Anketa

Využíváte inteligentních funkcí u domácích spotřebičů?
Ano, při nákupu se podle nich i rozhoduji.
30,1 %
Ano, občas.
20,4 %
Nejsem si jistý.
15,1 %
Spíš ne.
15,1 %
Ne. Vůbec netuším, co si s nimi počít.
19,3 %
Celkem hlasovalo 93 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Fakta o sádrokartonu, která možná neznáte

Zimní období neumožňuje obvykle výstavbu venku. Zato suché výstavbě v interiéru nijak nebrání. Čím dál populárnějším materiálem pro ni je sádrokarton. Mnoho...

Výběr článků

Načítám